Skandinavisk supersuccé

Clínica Dental Escandinava firar 25 år Från början var drömmen en skandinaviskinspirerad klinik i södra Frankrike.
Den önskan delade dock inte det franska tandläkarförbundet. Istället hamnade Keld och Jette Overgaard på Costa del Sol – och det är de inte ledsna över idag. Flyttboomen i början av 80-talet från Skandinavien till Spanien öppnade en helt ny marknad för nordiska företagare. Efterfrågan efter hemvana varor och läkare, frisörer och andra som talade samma språk, var hos de nyinflyttade stor. Denna efterfråga möttes av många då de öppnade olika skandinaviska butiker på kusten. Någon tandläkare fanns det dock inte, inte förrän slumpen förde Keld och Jette Overgaard till Andalusien 1986.

Från början ville de utvidga sin klinik i Köpenhamn med en liknande i södra Frankrike, men den drömmen slogs i spillror när de lokala franska tandläkarna inte accepterade konkurrenter utifrån. Hoppet om ett utlandsäventyr lades på hyllan fram tills Keld, på sin födelsedag i januari, genom en slump hittade en trevlig lägenhet i Los Boliches.
”Det var en ren tillfällighet att jag såg lägenheten och gick in för att få veta mer om den. Jag hittade en spansk säljare och började prata engelska med honom när han plötsligt svarade mig på danska”, berättar Keld. Säljaren, som visade sig vara gift med en dansk och hade bott i Danmark många år, föreslog tillslut att de skulle träffas på en bar samma kväll. Där presenterades Keld för Armando Suarez, en spanjor med svensk tandläkarutbildning, som ville börja arbeta som tandläkare på kusten. ”Han var precis det vi behövde för att öppna en klinik här nere. Så vi köpte lägenheten och gjorde om den till en tandläkarpraktik”, förklarar Keld, som efter det pendlade mellan Köpenhamn och Clínica Dental Escandinava i Los Boliches var fjortonde dag. Intresset för en skandinavisk tandläkare visade sig snabbt vara enormt och sedan dess har kalendern varit fullbokad.
”Förr reste människor hela vägen till Gibraltar för att komma till en skandinavisk tandläkare, så vår etablering var av många mycket välkommen. Ryktet gick och patienterna kom egentligen lite av sig själva”, kommer Keld ihåg.

Kopia av nordiska förhållanden
Den spanska tandläkarutbildningen är idag jämförbar med de skandinaviska, menar Keld, som tidigare själv har varit med och gjort ett kompendium till den spanska utbildningen. Så var det dock inte när Clínica Dental Escandinava började på marknaden. Här var spanjorerna, enligt Keld, lite efter rent utbildningsmässigt – men också utrustningsässigt, vilket också var en bidragande faktor att människor sökte sig till den skandinaviska tandläkarkliniken. Målet här har hela tiden varit att skapa en exakt kopia av mottagningen i Köpenhamn. Det är de så noga med att varje gång som det ska installeras en unit (en tandläkarstol med tillbehör), så flyger man ned samma installatörer till Spanien som man använder i Danmark. I princip ska man kunna ge vem som helst av medarbetarna på Clínica Dental Escandinava en ögonbindel och transportera personen till mottagningen i Köpenhamn, var han eller hon sedan ska kunna gå in direkt och fortsätta sitt arbete.
”Det är viktigt för oss att hålla samma höga nivå som de gör i Köpenhamn. Vi lägger stor vikt på att hela tiden ha den bästa och den nyaste utrustningen så att patienterna kan få den optimala behandlingen. Det skulle vara dumt att göra någonting annat nu när vi har beslutat att vi gers garanti på våra behandlingar”, säger Keld.

En 25 år lång höjdpunkt
Även om Keld funderar länge och anstränger sig, så kan han inte komma på någonting negativt om hans mångåriga engagemang på Costa del Sol.
”Det har varit en riktigt, riktigt bra upplevelse hela vägen igenom. Våra patienter är mycket positiva och det är lite så att vi känner att vi har blivit vänner med dem”, berättar Keld, som har en ”du”-relation med alla sina patienter.
Även om klinikerna i både Los Boliches och Köpenhamn går bra med 14 respektive ca 20 anställda, finns det inga planer på att utvidga verksamheten på kusten. Det kanske sker i framtiden när dottern Sandra och svärsonen och partnern Anders Larsen tar över. Men inte nu. Nu är det nog med en klinik i Spanien.

Med anledning av jubileet ordnar Clínica Dental Escandinava en tillställning för patienter och vänner fredagen den 11 november mellan kl. 14 och 17 på Chiringuito Andalucía Playa på Paseo Marítimo i Los Boliches. Du kan dessutom rösta i klinikens val och vara med i utlottningen om tio stycken lyxbehandlingar. Läs mer på: www.clinicdental.eu, eller rösta direkt genom att skicka ett mail med namnet på din favorit till info@clinicdental.eu.

Pulserande val
Det är inte bara jubileum som man för stunden ser fram emot hos Clínica Dental Escandinava. I samband med födelsedagen ska klinikens bästa medarbetare kåras – och det blir i bästa valkampanjstil. Personliga slogans, valplakat och -program för de tolv kandidaterna är nu färdiga för att hjälpa dem erövra så många röster som möjligt i jakten på den ärofyllda titeln som vinnare och Clínica Dental Escandinavas bästa medarbetare. Alla kan rösta och tio lyckliga väljare kommer att belönas med en lyxbehandling. Du kan läsa mer om de tolv kandidaterna på: www.clinicdental.eu, eller skicka din röst per mail till: info@clinicdental.eu med namnet på den enligt dig mest värdiga vinnaren. Man kan också lämna sin röst på kliniken.

Värt att veta om Clínica Dental Escandinava:
Som kanske den enda på Costa del Sol erbjuder Clínica Dental Escandinava alla möjliga tandbehandlingar – och det till i genomsnitt hälften av priset i Norden, värderar Keld.
De största ingreppen som kliniken genomför är insättningar av implantat till hela bryggor i övre- och nedre käke, som ersätter en avtagbar protes.
Alla behandlingar är kvalitetsmärkta och fullt godkända i Danmark.
Kliniken ger garanti på alla behandlingar.

Av Andreas Müller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.