Ett liv utan en gaffel i ögat

– En krossad OS-dröm, Arnold Schwarzenegger och 5 Cenas.

Hon sprudlar av positivism när vi träffas och hon fyller hela fotostudion med energi när det är dags för fotografering. Hon är ung, snygg och vältränad, samt har två olika jobb som egen företagare. Vem är hon?

Medveten från starten
För Christine Zellén har det
egentligen aldrig funnits något alternativ till ett sunt, hälsosamt och sportfyllt liv. Hon föddes i en familj där pappan var en av de första professionella hockeyspel-arna i Sverige, och senare tränare på elitnivå. Mamman hyste stor kärlek för hälsa och var den första att införa frozen yoghurt i Sverige och drev under många år en snabbmatskedja med hälsomat. Christine själv gjorde som de allra flesta barn gör och levde som hennes föräldrar lärde. Hon började med gymnastik redan som treåring och utvecklades till att bli en väldigt bra ung gymnast i Sverige, så bra att hon tränade i det förbered-ande laget för olympiska damgymnaster.

Tragisk olycka
Men drömmen om olympiaderna fick ett tvärt slut då hon en dag tränade barr och en av dem plötsligt gick av med resultatet att Christine föll och skadade ryggen. Under ett helt år kunde hon inte träna. Istället satt hon, för att inte missa någonting, varje träningstimme och såg sitt lag träna, bara för att ett år senare konstatera, en vecka innan hon fyllde 12 år, att hon vuxit hela 17 cm under året som gått och att hon nu var för lång för att fortsätta inom gymnastiken.

Nya tag
Christine gav inte upp sportsvärlden för det. Under sina skolår på Norra Real i Stockholm började hon istället att träna gymnastikflickor, nu ville hon bli tränare.
Vid den här tidpunkten hade hennes mamma flyttat till Spanien (föräldrarna separerade när Christine bara var 1,5 år gammal) och Christine pendlade mellan Stockholm och Marbella. I Stockholm studerade hon och i Marbella arbetade hon på gym under somrarna. På gymmet arbetade hon som tränare åt bland annat områdets poliser och brandmän, och så här i efterhand skrattar hon när hon tänker tillbaka på hur svårt det var att få dem att tro
att hon faktiskt kunde göra ett bra jobb: ”Jag var alltid tvungen att imponera på alla som träffade mig första gången som deras tränare. Det var ingen som trodde att en späd blond tjej runt 20-år kunde någonting om träning, så det första jag gjorde var alltid 20 pull-up’s, och jag fick mig några goda skratt nät det visade sig att männen ofta inte orkade ens hälften. Som gymnasist var jag ju väldigt stark”, säger hon.

USA
I Spanien förälskade hon sig i en spanjor, som hon senare skulle komma att gifta sig med och tillsammans reste de till Kalifornien. Det var tänkt att de skulle komma tillbaka efter tre år, men det var först efter elva år som Christine flyttade tillbaka till Spanien.
I Kalifornien studerade hennes man och själv var hon mycket ensam. Hon var gravid och kände att hon inte hade någonting. Det var en av orsakerna till att hon åkte till Sverige när det var dags att föda och kom tillbaka när sonen Adam var två månader gammal. Men då hon var fortfarande ensam.
Då hennes man hela tiden studerade så tänkte hon att hon väl får ta och göra någonting och återigen var det träningen som fick leda vägen. Det dröjde inte länge innan hon började ge airobicklasser på YMCA i Los Angeles, men hon hade ett problem, hon litade inte på någon tillräckligt för att lämna bort sin son under tiden som hon arbetade. Det resulterade i att hon snart gav mamma airobicklasser, där alla mammor kunde ha med sina barn, inklusive hon själv.
Från YMCA fortsatte hon till World Gym Venice Beach, som inom fitnessvärlden är väl känt. Här arbetade hon under 8,5 år vid sidan av ägarna Joe Gold och Arnold Schwarzenegger, och tränade med kändisar som Kim Cattrall, Lakers-spelarna, Ralf Mouler och Magic Johnson. Och inte bara det, här blev hon erbjuden modell- och reklamjobb samt åkte med fitnesshower till Atlanta, San Fran-sisco, Utah, Chicago och Las Vegas men hela tiden med fötterna på jorden, och emellanåt studerade hon kurser i diet, då faktiskt dieten är a och o när man tränar.

Egen företagare, PT och 5 Cenas
Efter 12 ar separerade hon från sin man och efter att hon upptäckte att det fanns metalldetektorer i sonens nya skola, var det dags att flytta tillbaka till Spanien.
Återigen började hon arbeta med träning. De första 4,5 åren arbetade hon som tränare för Junta de Andalucía, men efter det sadlade hon om och fortsatte som egen företagare vilket hon gör fortfarande idag. Men nu hon har även ett nytt inslag i sitt liv, vilket är 5 Cenas (5 Middagar) som ni kan läsa mer om här intill.

5 Cenas
”Mat har alltid varit viktigt för mig och det har varit viktigt att den alltid är naturligt med rätt sammansättning av proteiner, grönsaker, kolhydrater och fetter m.m. Idag äter många alldeles för mycket och alldeles fel. T ex här på kusten säger många att de äter hälsosamt för att de äter Medelhavskost, och ja Medelhavsdieten är nyttig, men inte om den består av calamares frítos, patatas bravas m.m. Detta vill jag hjälpa till att ändra på. Jag vill genom mitt enkla koncept öppna människors ögon för hur enkelt det kan vara att laga god och hälsosam mat från bra och nyttiga råvaror, och ofta går det fortare att laga någonting snabbt hemma än att åka till Mc Donalds och hämta hem hamburgare – som man dessutom mår dåligt av efter ett tag, man behöver bara lite planering.
Genom 5 Cenas får man en matkasse fylld med råvaror som räcker till fem uttänkta middagar, man får lättlagade recept och det går snabbt, och allting är färdigplanerat åt dig. Det enda man behöver göra är att ta fram recepten och råvarorna och börja laga mat så har man en välsammansatt måltid till två eller fyra personer.
Nu säger jag inte att man alltid behöver en matkasse från 5 Cenas, men om man vet att man har en stressig vecka framför sig så mår man bättre och orkar mer om man äter rätt, och med 5 Cenas slipper du stressa till matbutiken, stå i köer och tänka på gästerna som kanske kommer i morgon, allting blir hemkört till dörren”, Christine Zellén

Fem snabba
Favoritmat:
Mammas söndagsstek med brunsås och gelé och potatis, kyckling curry, köttbullar med lingonsylt samt sallad i alla dess former.

Senaste lästa bok:
svensk; Millennium, spansk; Cáncer, una nueva forma de vida av Dr. David Servan-Schreiber

Drömresemål:
Svenska skärgården samt Thailand, Bali .

Bästa årstid:
Vår

Solkustens pärla:
En plats vid Magna Café i Nueva Andalucía där hon, tillsammans med sin mamma, bestämde att hon skulle stanna i Spanien, en fridfull kulle där hon kan tänka i lugn och ro.

Kort info:
Namn: Christine Zellén
Född: 14 juni 1965 Stockholm
Familj: Sonen Adam, styvfar och två systrar, och så förstås alla vänner (Christines mor dog när Christine var 34, och strax därefter dog även hennes far).
Bor: Marbella
Gör: Egenföretagare, personlig tränare och 5 Cenas.
Intressen: Sport i alla dess former och går på bio varje helg.
Utbildning: Ekonom från Stockholms Universitet samt diplomerad dietist.


Professionell hjälp i köketNu är jag typen som älskar att laga mat. Redan på morgonen, när jag öppnar ögonen, börjar jag planera vad jag ska laga till middag, var jag ska köpa ingredienserna, hur maten ska tillagas och presenteras. Jag anser också att jag har ganska bra koll på näring och kostsammansättning, men trots det blev jag mycket positivt överraskad när jag för första gången testade att beställa en matkasse fylld med godsaker från 5 Cenas i Marbella. Wow! Det kändes som om jag hade semester, jag var fri från att tänka över maten och från att bestämma. Fri från att åka och handla, hitta parkering och stå i kön vid kassan. Jag slapp riskera att köpa en massa frestelser, som ju egentligen inte stod på inköpslistan och därmed sparade jag också en del euros. Någon hade planerat allting för mig – och vips hade jag fem härliga middagar till veckans hektiska vardagar.

Christine från 5 Cenas kom förbi mitt kontor med den jättestora matkassen, varifrån det doftade ljuvligt av grönsaker och örter. När jag kom hem packade jag genast upp allting på köksbordet och kunde konstatera att det här var tal om riktigt bra råvaror.
Recepten som följde med var på både engelska och spanska – lätta att följa och välkomponerade, så att vi under veckan fick stor variation i maten.

Den första dagen lagade jag Couscous sallad med mynta, melon och oxfilé, på tisdagen bestod middagen av Torsk i apelsinsås med ris och ärtor, på onsdagen serverade jag Sesamkyckling med ris och currysås, på torsdagen fick vi Nötkött med dill, citrongräddsås och potatis och fredagens middag bestod av Köttbullar i citron-tomatsås med fettuccine och linser.
Alltså spännande och nya kombinationer, snabblagade och populära i familjen. Det var även en väldigt ekonomisk lösning – speciellt eftersom det fanns gott om allting, till och med så jag hade nog till min lunchlåda dagen efter. Flera av maträtterna går att frysa, så man kan lätt spara dem till framtida paniksituationer.

Jag tycker att 5 Cenas är en hit – för familjer med ett hektiskt liv, för människor som inte vet så mycket om näringslära eller som inte är så intresserade av matlagning. 5 Cenas är ett praktiskt, spännande, sunt och ekonomiskt sätt att se till att du och din familj får en välbalanserad och varierad kost.

Av Sara Laine/Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.