Mario Zarate världsberömd DJ på Costa del Sol

Mario Zarate världsberömd DJ på Costa del Sol

Namn: Mario Zarate
Artistnamn: DJ Mario Z
Född: 1956 i Argentina
Antal år som DJ: 25
Bl.a. spelat i: Stockholm, London, Marbella, Dublin, Moskva, Tallin, Oslo, Lissabon, Buenos Aires, Kalifornien, Dubai, etc.
Nomineringar: Nominerades 2011 i två kategorier av DEEJAY MAG SPAIN som bästa hus-DJ (Nikki Beach Marbella) och Årets DJ Spanien.
Bästa spelningen: Nikki Beach White Party 2011, 4 500 personer i publiken, nominerad till topp 2 fester i världen av www.askmed.com
Övrigt: Mer än 100 000 personer har lyssnat till DJ Mario Z klubbspelningar under 2011, under fler än 300 spelningar.

Vad är DJ?
DJ (disc jockey)är någon som spelar musik gjord av andra för andra. Från början spelade DJ:s endast musik som publiken ville höra, men sedan 80-talet har trenden gått mer mot att DJ har blivit en artist i sitt mixande av musik.

Hur började du som DJ?
Så länge jag kan komma ihåg har jag varit intresserad av musik och jag började spela musik som 14-åring. Först spelade jag på skolfester och liknande, men snart blev det klubbar, speciellt under sommarsäsongen då alla strandbarer var öppna. En av mina kompisar var DJ, jag tittade alltid på hur han gjorde och började kopiera hans stil.

Då bodde du i Argentina, men flyttade snart till Sverige, och hur var det?
Jag ville ut och resa och tillslut hamnade jag i Sverige och trivdes direkt. Jag började spela på klubbar i Halmstad 1984 och i slutet av 80-talet i Stockholm. Jag bestämde mig för att stanna och fick medborgarskap.

Var det bara musik även i Sverige?
Nej, jag utbildade mig faktiskt till personlig tränare och arbetade på gym. Det arbetet ledde in mig i världen med fitnessmusik, som jag så småningom började producera, vilket i sin tur senare förde mig till London.

Till London?
Jag var tvungen att flytta dit på grund av min musikproducentlicens som producent och marknaden. En tid pendlade jag mellan Stockholm och London, Stockholm var och anser jag fortfarande vara mitt hem. Jag kände mig aldrig riktigt hemma i London och så var det kallt, så tillslut började jag leta andra alternativ och upptäckte Costa del Sol.

Och här bor och arbetar du idag, är Marbella hemma för dig?
Det tog lång tid innan jag kände mig hemma här men det är jag nu. Jag bor här, jag trivs med livet, jag är hem-DJ på Nikki Beach som klassas som en av världens topp 5 strandklubbar, men jag saknar det svenska vardagslivet.

För många är Costa del Sol ett solparadis, vad är det med Sverige som gör att du trivs bättre där?
Jag saknar att gå ut och fika som svenskar gör. Svenskar pratar mer med varandra, om saker som har mening och man pratar om allt, vilket man sällan gör här. Här är det ytligare, här är det många som bara passerar. Jag saknar även, som många andra svenskar, årstiderna. En dag kommer jag nog flytta tillbaka till Stockholm, det är där jag vill bo som gammal. Men jag vaknar glad varje morgon och är alltid positiv så visst trivs jag med mitt liv som det är idag.

Många ser DJ som ett jobb för ungdomar, tills de hittar någonting ”riktigt” att göra. Du är nästan dubbelt så gammal, hur blir du bemött?
DJ har ingenting med ålder att göra, jag är 55 år, medelåldern är runt 40 år. Dock är många äldre DJ:s bättre då de har bredare och längre erfarenhet av musik. Unga å andra sidan har växt upp med tekniken, men det är ju lätt att lära sig. Många tycker jag är cool och jag har aldrig fått några otrevliga kommentarer.

Man talar mycket idag om hörselskador och tinnitus som många musiker drabbas av, har du?
Nej det har jag inte och jag har väl haft tur, för jag använder inte heller hörselskydd av något slag. Jag kan känna att öronen är trötta efter en natts arbete men det är inget problem. Jag tror, att om man har bra utrustning, bra högtalare och bas så blir ljudet renare, man behöver inte spela lika högt och risken för skador minskas.

En annan tråkig sak i nattklubbsvärld-en är olika berusningsmedel, märker du av det?
Själv varken röker eller dricker jag och droger har jag aldrig tagit. Som barn läste jag en bok om en knarkare och jag är helt enkelt för rädd för att fastna för att ens våga prova. Jag har min egen drog och det är musiken och att se 3 000-4 000 personer dansa till det jag spelar, det ger mig ett rus. Men jag ser mycket, både alkohol och droger, det finns överallt, speciellt här på kusten som verkar som inkörsport till Europa.

Vad gör du annars, när du inte DJ:ar?
Då arbetar jag med olika projekt, t ex öppningar klubbar, barer och restauranger. Nu senast marknadsförde jag Nueva Kaskada och Christian Audigiers ryska nyårsfest. Jag är lite av en festfixare och organiserar. Genom att vara DJ känner jag många människor som jag kan använda i allt som jag gör. Många ser mitt liv som ett ständigt semesterliv; jag spelar på klubbar här på Costa del Sol, reser i världen och går på klubbar, har jobb i utlandet med att spela på klubbar. Det jag en dag skulle vilja göra är att spela på en stor fotbollsstadion, det har jag aldrig gjort.

 

 

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.