Till skillnad från många andra platser i Andalusien håller alla granadinska barägare stolt kvar vid traditionen om att servera en gratis tapa när man beställer någonting att dricka. Här finns inga undantag, utbudet är stort, men kvaliteterna varierar. Just därför kan det vara lite av en djungel att hitta de bästa tapasbarerna i Granada.

Tapa betyder lock. Historierna om ursprunget till fenomenet att servera en gratis tapa är många. Den mest populära är från Kung Alfonso X:s tid, som under det 13:e århundradet ville ha ett ”lock” på sitt vin för att skydda det mot flugor och sand. Detta lock bestod från början av en brödskiva eller en korvbit. Kung Alfonso var så begeistrad av denna ätbara lösning så att han beordrade alla barer att servera dryck med en medföljande tapa. Den enkla brödskivan har sedan utvecklats och idag finns tapa i alla möjliga variationer med inspiration från alla världens hörn.

Tapas med stil
Spanjorerna och inte minst granadinerna är galna i tapas. Tapas är en så stor del av deras kultur att de till och med har hittat på ett eget ord för ”att gå ut och äta tapas” – tapear. De bästa tapasbarerna är alltid fulla till bristningsgränsen och generellt kan det vara en bra vägvisare, om man inte känner till platsen, att välja den restaurang där man får kämpa lite för att nå fram till baren.
Men att äta tapas i Granada är inte alltid så lätt som det låter. Det finns nämligen en hel rad med oskrivna regler och normer, som snabbt avslöjar om du är en välbevandrad tapasnjutare eller en vilsen turist – därför först en introduktion till den hemliga världen av tapasmanér:

Spanjorer är sociala människor och man bör vara minst tre personer, samtidigt som man inte bör vara för många, så att man inte besvärar andra gäster i baren.
Man turas om att bjuda på en runda och det hör till gott manér att alla beställer samma sak.
Tapas är små, lätthanterliga rätter som därför bör ätas stående vid baren.
Girighet ogillas och generellt handlar det om att vara elegant, men samtidigt avslappnad, trots att man äter med händerna – och står upp!
Det är perfekt att bara äta en enda tapas för att därefter gå vidare och upptäcka andra barer och stämningar.
Undvik kontroversiella samtalsämnen som religion och politik – tapas ska handla om avslappnat, vardagligt småprat.
Tapas kan antingen njutas som en liten förrätt till lunchen eller på eftermiddagen, men de flesta går ut för att äta tapas först efter klockan 20.

Så är det föreskrivna beteendet. Men tycker du om att sitta ned, prata lite politik och äta före klockan 20 kan man som tur är även komma undan med det. Lägg istället din energi på att njuta av fantastiska tapas efter en dag på Alhambra eller efter en dag i staden.

De bästa tapasbarerna
I Granada hittar du bra tapasbarer runt i hela staden, men de centrala delarna kring Calle Elviria i Albaicín är kända för bra barer och där ligger barerna vägg i vägg med varandra.
Konkurrensen är hård och barerna försöker att locka kunderna genom att servera bättre tapas än grannen.
De allra flesta barer skyltar med ”caña y tapa” och det är också mest öl som säljs, men oavsett om du köper öl, vin eller mineralvatten så serveras du alltid en tapa med det. En liten öl (caña) och en medföljande tapa kostar cirka 1,70 euro, medan en lite större öl (tubo) kostar ca 30 cent mer. Ett glas vin kostar vanligtvis cirka 2-2,5 euro.

Babel World Fusion
Calle Elvira 41
Här är väggarna smyckade med bilder av berömda monument och olika personer från hela världen, och som namnet antyder förenas olika kulturer från hela världen här. Du kan själv välja din medföljande tapa och har möjlighet att resa hela jorden runt och välja tapas från alla världens hörn. Här finns t ex thairullar, italiensk risotto och afrikanska samosas. Här är det alltid mycket folk och det kan rekommenderas att besöka restaurangen på eftermiddagen, när chansen är större att få plats vid ett bord.

Sonho
På hörnet av Cedran och Calle Elvira.
Här är stämningen mycket avslappnad med marockokuddar, soffor och små bord, som man kan mysa sig ned vid. Man kan här njuta av hemlagad tapas från ett rimligt sortiment och allt är vällagat. Prova t ex deras spenatpizza med getost, små mexikanska pannkakor eller miniburgare.

La Antigüalla
Calle de Elvira Inte långt ifrån Plaza Nueva på Calle Elvira hit tar man Antigüalla. Baren är dekorerad med medeltida rustningar och sköldar och har ett genomgående medeltidstema. De serverar sandwichar med ost och skinka och pommes frites som tillbehör. Antigüalla är känt för sina megastora portioner och för priset av ett par små öl har du snart fått tapas som motsvarar en stor måltid.

El Espejo
Calle de Elvira 40
Lite längre bort på Calle Elvira hittar man den mer klassiska och spanska tapasbaren El Espejo.
Här serveras det klassiska spanska tapas, dock med en lite modern piff och inte så fett. Beställer du en kanna sangria får du en stor tallrik med åtskilliga klassiska tapas såsom skinka, stekt potatis, ärtor, stekta små hamburgerbiffar, paprika kompott m.m.

Potemkin
Placeta Hospicio Viejo
På ett litet torg i kvarteret Realejo ligger denna lilla japanska restaurant som passar dem som söker en lite annorlunda tapasupplevelse. Här får du nylagade sushitapas som kocken gör precis framför näsan på dig. Restaurangen är mycket liten och det finns en risk att man går hit i onödan då det ofta är proppfullt.

La Brújula de Momo
Calle Moncayo 1
Detta café är inte lätt att hitta om man inte vet var det exakt ligger. Det ligger nämligen gömt inne på en sidogata till Calle Molinos. Det är ett måste på väg ned från Alhambra. Här får du färgglad inredning och möjlighet att slänga dig i en länsstol, medan du tar dig an ett parti Alfapet eller läser en av deras böcker. De serverar vegetariska tapas, men man behöver inte vara vegetarian för att njuta av deras hemlagade hummus eller auberginepaté som serveras med grovt bröd.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.