En nästan världsberömd kryddbod

En nästan världsberömd kryddbod

Mitt favoritställe i Fuengirola är utan tvekan Especias Lago, kryddbod-en på första våningen i Merca Centro, den stora, men inte speciellt charmiga byggnaden i centrum. Här köper jag alla mina kryddor när jag är i staden, och när jag har vänner och familj på besök från utlandet toppar boden listan med platser som vi ska besöka. Vanligtvis slutar det också med att gästerna släpar hem det kommande årets förbrukning av kryddor, örter, pinjenötter, mandlar, vitlök och chili.
Överallt i boden står det byttor och kärl med all världens väldoftande innehåll – varje kvadratcentimeter är utnyttjad – och utöver det hänger det rader av vitlök och torkad chili i taket så man nästan har svårt att se vem det är som arbetar där inne bland alla kryddor.
På ena sidan blandar sig strålande gula kurryblandningar med knallröda paprikasorter och krossad chili samt mörk peppar, spiskummin och koriander. På den andra sidan dominerar de gröna örterna, bland dessa: koriander, oregano, basilika, persilja, mynta och dragon samt stjärnanis, hela pepparkorn och nejlikor.

Kryddblandningar och saffran
Especias Lago är ett familjeföretag. ”Vi har haft butiken i över 30 år. Min far startade den och nu är det min bror och jag som har tagit över” berättar Francisco Lago. Och tredje generationen är redan på plats. I boden arbetar nämligen även Franciscos son Rubén, som väger kryddpåse efter kryddpåse till kunderna och skriver på dem vad de innehåller – på spanska eller engelska.
”Vi gör alla kryddblandningar själv”, berättar Francisco och fortsätter: ”Vi har blandningar till Pil Pil, sju olika kurryblandningar, bland dem garam masala och rogan josh, blandningar till tajine, grillad kyckling, paella och olika fiskrätter”.
Butiken köper de flesta kryddor och örter från spanska grossister. ”Vi har tre fasta leverantörer, som endast har de bästa varorna. T ex levererar de endast spansk saffran, som ju är världens bästa, och som trots att den är dyrare än utländsk saffran, är det bästa köpet, och spanska pinjenötter, som också de är mycket bättre än de importerade”, försäkrar Francisco, som bevisar ett av sina påstående genom att visa mig en skål med några magra, utländska pinjenötter.
Kryddorna importeras huvudsakligen från Indien och Madagaskar, medan paprikan kommer från Murcia. Överraskande nog är det bara spiskumminet som kommer från Marocko.

Världsberömmelse och export
Kryddboden är nästan världsberömd. Den brittiska matkanalen UK TV Food har haft ett inslag från boden och den har nämnts i flera internationella tidningar.
”Vi har även många skandinaviska kunder. Skandinaver tycker mycket om kanel, nejlika och kardemumma, samt mandlar. Dessutom säljer Especias Lago stora partier till många restauranger längs kusten, men det är fortfarande de små kvadratmetrarna i Fuengirolas saluhall som är kärnan i verksamheten.
”Folk ser att vi behandlar dem väl, att vi inte lurar dem, så affärerna går bra”, säger Francisco.
Jag har då aldrig känt mig lurad när jag lämnar kryddboden med en hel kasse full av kryddor och örter, som totalt har kostat mig ca 10 euro.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.