”Och till slut är det inte antalet år i ditt liv, som räknas – det är antalet liv i dina år” – det var några av de många kloka ord, som Abraham Lincoln uttalade, och just precis därför är det så viktigt att du hittar din passion. Hittar det som du brinner för. Hittar fram till någonting, som du bara inte kan låta bli att göra. Ju mer jag tänker på det, ju större betydelse få den. Passionen. En del skulle kanske mena att det är förbaskat svårt att vara passionerad på en regning måndagsmorgon med vinterförkylda ungar i baksätet. Men det är det faktiskt inte. Bara tanken på det, som du brinner för, kommer få dig att le till den morgongriniga busschauffören. Och din passion behöver ju inte vara på Nobelprisnivå. Det kan vara att baka hallongrottor, beskära citrusträd eller räkna prickarna på flamencoklänningar. Det spelar ingen roll vad det är. Du behöver inte ens vara speciellt duktig på det – men det blir du i alla fall i regel, bara för att du vill det SÅ mycket. För en del av de mest passionerade människorna, som jag känner, har deras passion blivit deras levebröd. På toppen av min eldsjälslista är människor som har delat deras begeistring med smittande engagemang. Människor med en mission, människor som förmår att sprida passionen till andra.

Och varför ska hon nu plötsligt vara så hiskeligt klok?, tänker du säkert.
För att jag anser att vi har blivit allt för avslappnade och lata. Vi sitter bara och klagar, medan frustrationen, hopplösheten och mållösheten växer. Vi blir helt enkelt tvungna att frigöra oss från tanken om barnmissbrukare, odugliga kryssningskaptener och Standard & Pools nedskärningar. Och nej, jag uppmanar inte till att vi ska låta det hela bara vara och sluta att ta ansvar. Men jag menar, att vi ska välja de strider, vi kan och vill kämpa på ”Giv mig styrka till att accep-tera de saker som jag inte kan förändra, mod till att förändra de saker jag kan och visdom till att se skillnaden”-sättet. Här kommer passionen med in i bilden igen, för just din passion kan vara idealistisk; kanske kommer du att kämpa för att människor ska sluta kasta sina sopor vid sidan av sopcontainrarna eller – i en lite större skala – kämpa för mänskliga rättigheter i Burma. Det handlar inte om projektets storlek eller idéns
karaktär. Det handlar endast om, att du kan känna, att du brinner för det.
Sök och du kommer att finna! Någonting i den stilen står det i evangelierna, och det är inte helt fel. Om du byter ut ordet finna med känna, så finns det en chans att du kan hitta, det som är din passion. Du kan inte tänka dig till den, du behöver känna den. Tankar, har som bekant en väldig stor kraft och de tenderar att ha alla möjliga agendor. T ex är det inte ovanligt att människor blir så ”passionerade” kring deras sjukdom, att den utvecklar sig till en slags karriär. Vissa får till och med betalt för att vara sjuka. Det är inte svårt upptäcka dagordningen här, eller hur? Så känn, finn och njut det! Det är bara så mycket lättare att leva med all världens absurditeter, när man ger sig själv tillåtelse att leva ut sin passion.
Och kom ihåg att det är din passion, du ska känna. Inte din makes, dina barns eller dina vänners.

Många hälsningar
Helle Espensen

Av Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.