Prestige, historia och tradition – anrika Hotel Ritz Madrid

Prestige, historia och tradition - anrika Hotel Ritz Madrid

Hotel Ritz Madrid
Plaza de la Lealtad 5
Tel. +34 917 01 67 67
www.ritzmadrid.com

Mitt i centrala Madrid, mitt bland bilar, människor och vardagsstress, dolt bakom höga, lummiga träd tronar det upp sig, utan att skryta. Fasaden visar klass, trädgården viskar lugn och entrén, faktiskt ganska blygsam jämfört med dagens överpråliga lyxhotell. Här handlar det inte om att synas, höras eller om att vara störst. Hotel Ritz, inrymt i ett barockpalats mitt i Madrids gyllene triangel, i hjärtat av Retirokvarteren, är högklassig, tidlös prestige och vackert, samt bjuder sina gäster en personlig bekvämlighet och diskretion med rojalistiska anor.

Diskret och privat
Från entrén bärs väskorna in i foajén, du tackar för hjälpen, du står mitt i en rund sal med marmorgolv och marmorpelare. Rakt fram öppnar salen upp sig i den eleganta och exklusiva lobbybaren med ljusa soffgrupper och tebord, intill ligger Velazques baren för den som önskar sig lite starkare drycker. Till höger välkomnar Restaurang Goya till frukost, lunch och middag och från matsalarna öppnas dörrarna upp till den lugna terrassen och trädgården. Till vänster slingrar sig trappor upp till de olika våningarna och precis bredvid, i ett eget litet rum, med plats för endast dig och receptionist, finner du incheckningsdisken. Istället för att som på moderna hotell mötas av en flera meter lång disk har tanken här alltid varit att allting sker med full diskretion och enskilt – ingen behöver höra ditt namn, vilket rum du bor i eller vad du beställer för morgontidningar. Portiern visar dig till ditt rum där du finner dina väskor väntandes och på bordet vid fönstret står en välkomnande flaska champagne.
Diskretion och enskildhet värnas noga på Hotel Ritz Madrid. Tanken att du ska kunna vara helt i fred. Inga kameror är tillåtna i de allmänna utrymmena. Du kan i lugn och ro avnjuta en kopp te i lobbybaren och umgås med andra precis så lite eller mycket som du behagar. Personalen är ytterst professionell och finns direkt vid sin sida när du önskar för att annars hålla sig obemärkta i bakgrunden och här arbetar idag totalt 255 personer.

Historia
Hotel Ritz Madrid slog upp sina portar 1910. Det var kung Alfonso XIII som efter sina många resor ansåg sig sakna ett magnifikt hotell i Madrid och lät inte vänta på att realisera sina idéer. Charles Mewes från Paris och Luis de Landecho från Madrid var ansvariga arkitekter och hela arbetet översågs av legendariska Cesar Ritz, från vem hotellet fått sitt namn. Alfonso XIII gav Cesar Ritz tydliga order om att Hotel Ritz Madrid skulle bli det mest luxuösa hotellet i Europa och resa sig över magnoliorna, cederträden och akaciorna av Prado. Här skulle Alfonso XIII komma att inrymma sina förnämaste gäster och kungligheter, bland annat när de besökta honom för banketter och jakt. Hotel Ritz Madrid blev snart efter öppnandet känt som ett av världens finaste hotell.

Inredning
Allt du ser när du stiger innanför dörrarna till Hotel Ritz Madrid minner om kung Alfonso XIII tid. Hotellet kan stoltsera med att minsta lilla detalj, med undantag för moderniteter som olika tekniska delar, är original sedan Cesar Ritz själv tog beslut om den. Det som genom åren drabbats av slitage, har noga rekonstruerats för hand, för att kvarhålla allt vad Hotel Ritz Madrid står för. T ex inrymmer hotellet 10 000 kvm handvävda mattor och när dessa restaureras sker det för hand av hovleverantören själv och 1 kvm motsvarar åtta arbetsdagar á åtta arbetstimmar. Man kan förstå att hotellet idag ses som ett nationalmonoment.

Rummen
Liksom allting annat har även rummen fått behålla sin historiska anda och inget av de 167 rummen är likt ett annat. Möblerna är antika och på väggarna hänger handgjorda lampor och kandelabrar i keramik och på golven sträcker de handgjorda mattorna ut sig. Sängarna bjuder på bolster som man aldrig vill kliva upp ur och för din personliga bekvämlighet erbjuds du ett utbud av 10 olika huvudkuddar, alla med specifika egenskaper, som kan beställas från receptionen. Känner du inte för att ge dig ut i Madrids stadsliv erbjuds det även ett utbud av närmare 250 filmer i olika genre, liksom att alla rum är fullt utrustade med nätverk, Mp3, m.m.
I varje rum möts du av färska blommor, även i badrummet. Allting känns väl ombonat och välkomnande.
De mest exklusiva rummen finner man på första våningen, då man när hotellet byggdes inte hade någon hiss i byggnaden (vilket självklart finns idag) och naturligtvist skulle inte hotellets mest exklusiva gäster behöva gå i trappor mer än till första våningen. I de mer exklusiva rummen har du självfallet tillgång till din egen butler.

Bar och restaurang
Vill du inte avnjuta frukosten i lugn och ro på rummen är du välkommen till Restaurang Goyas matsal och när vädret tillåter även terrassen. Här erbjuds en fin frukostbuffé, och även meny, med allt vad den internationella gästen behagar, från det enklaste kokta ägget till de mest avancerade bakverken.

Restaurang Goya serverar naturligtvist även lunch och middag och menyn bjuder på klassiska spanska delikatesser och innovativa kreationer med franska och baskiska influenser.

Om du efter en dag i staden önskar dig afternoon tea avnjuts denna bäst i lobbybaren. Här serveras på eftermiddagen traditionella teer med lätta tilltugg och sötsaker bredvid klassiska scones med tillbehör ackompanjerat av levande pianomusik i bakgrunden. Om du istället önskar dig lite starkare drycker är Velazquez bar öppen från lunchtid.

Besöker du Hotel Ritz Madrid och vädret är fint ska du inte missa den vackra trädgården var du kan njuta av en härlig måltid i lummig utomhusmiljö. Här serveras traditionella spanska rätter och tapas till både lunch och middag, eller varför inte bara avnjuta ett glas champagne i slutet av kvällen i skenet från levande ljus.

Råkar du inte vara gäst på hotellet går det ändå bra att besöka det till både frukost, lunch och middag, se bara till att boka bord i förväg.

För gästkockar och teman vänligen se hotellets hemsida.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.