Intervju med Thomas Gustafsson

Intervju med Thomas Gustafsson

Namn:
Thomas Gustafsson

Ålder:
51

Yrke:
Journalist, författare, hispanist (Spanienkännare)

Familj:
Fru och ettårig son

Bakgrund:
Född och uppvuxen i Kalmar. Högre studier vid Stockholms Universitet samt i Madrid och Mexico DF i historia, statsvetenskap, litteraturvetenskap, ekonomisk historia, journalistik samt Iberoamerikanska samhällsförhållanden. Har arbetat för bland annat Kalmar Läns Tidning, Östra Småland, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Sydsvenskan samt med aktualitetsprogram för tv. Har varit stationerad i Madrid som utrikeskorrespondent under mer än tio år. Är författare till ett tiotal facklitterära böcker om Spanien och Latinamerika.

Aktuell:
Kommer ut i dagarna med den nya boken om dagens Spanien som har titeln ”Spanien – En stat, flera nationer” (Carlsson Bokförlag).

Arbetslösheten är högst i Europa, var fjärde spanjor är nu utan jobb. Tillväxten står stilla, de spanska sparbankernas kreditförluster riskerar att sänka hela Europa. Samtidigt växer separatismen i Spanien. Den ekonomiska krisen kan leda till att den spanska statsbildningen spricker och att Katalonien och Baskien utropar sig självständiga.
Spanien har hamnat i världens fokus den senaste tiden. I Spanienkännaren Thomas Gustafssons nya aktuella bok ”Spanien – En stat, flera nationer” skildras och analyseras allt det som nu sker i Spanien.
Thomas Gustafsson räknas i dag som en av Sveriges absolut främsta Spanienkännare. Ingen annan svensk journalist har skrivit och rapporterat lika mycket om Spanien som han.
Genom åren har det blivit tusentals tidningsartiklar samt flera böcker. Han medverkar också regelbundet i tv och radio för att kommentera vad som händer i Spanien.
När Thomas Gustafssons gav ut sitt historiska verk om Spanien för tre år sedan hyllades han av läsare och kritiker. Boken som bär titeln ”Spanien – En färd genom historien” räknas i dag som ett referensverk för alla Spanienintresserade.
Nu är det alltså dags för den efterlängtade fortsättningen. I dagarna släpper han sin nya facklitterära bok som är en aktuell skildring av politik, samhälle och vardagsliv i dagens Spanien. Böckerna är båda utgivna på Carlsson Bokförlag.
– Det händer mycket i Spanien. Men den dagliga nyhetsrapporteringen som finns tillgänglig på svenska saknar ofta reflektion och analys och det är detta tomrum jag önskar att den nya boken nu ska fylla, säger Thomas Gustafsson.
– Min förra bok ”Spanien – En färd genom historien” gav den historiska bakgrunden. Den nya boken tar vid och berättar om dagens Spanien med alla sina sidor, såväl ljusa som mörka.
Det ligger ett enormt arbete bakom den nya boken som är på 500 sidor. Till upplägg och form är det en fackbok som förklarar vad som sker i Spanien. Som i hans tidigare böcker är texterna journalistiskt skrivna och i dokumentär reportageform för att vara roligare att läsa. Den är dessutom upplagd så att varje kapitel kan läsas självständigt vilket gör den enkel att ta sig igenom.
– Egentligen kan man säga att den här boken är ett resultat av alla år som jag har bevakat Spanien som utrikesjournalist, säger Thomas Gustafsson. I så fall talar vi om mer än 25 år. Allt jag skrivit under dessa år har ju på ett eller annat sätt satt märken i boken. Men det egentliga manusarbetet har tagit runt ett år. Från början var det meningen att boken skulle komma ut under hösten 2010. Men redan under våren 2009 insåg Thomas Gustafsson att det inte var hållbart med tanke på den ekonomiska krisen.
– Så jag la manus åt sidan. Det dröjde sedan till efter valet november 2011 innan jag tog tag i manusarbetet igen. Då hade alla bitar fallit på plats. Jag har alltså levt länge med den här boken, men på så sätt har den blivit hyperaktuell.
Mest intresse tror Thomas Gustafsson finns för de kapitel som handlar om ekonomi och politik.
– Många har hört av sig och velat ta del av min skildring och analys av bostadsbubblan. Men i boken berättar jag också om uppgörelsen med historien som jag vet intresserar. Förhållandet mellan centralmakten och regionerna är också spännande. Det som händer i Katalonien och Baskien är mycket spännande och i boken ger jag en förklaring till dagens situation med en växande separatism.
– Samtidigt vet jag av tidigare erfarenhet att det som många helst läser är om hur vanliga spanjorer har det. Vi människor är ju nyfikna sociala varelser och det är onekligen mer spännande att läsa om spanjorernas kärleksliv och familjeliv än om det politiska rackarspelet. Den del av boken som handlar om det sociala livet kommer därför säkerligen väcka stort intresse.
Thomas Gustafssons förhållande med Spanien grundades redan under av 1960-talet då han följde med mamma och pappa på semester till Spanien. Resan från Kalmar till Spanien var omtumlande och resulterade i en nyfikenhet på landet som fortfarande är levande.
– Det var något som redan från början lockade med Spanien och den spansktalande världen. Där och då greps jag av en passion som fortfarande håller i sig, berättar han.
– Det spanska kynnet passar mig helt enkelt. De skarpa kontrasterna är lockande. Tillvaron här i Spanien är intensivare på något sätt. I Spanien är ju tillvaron inte så där ”lagom” som allt har en tendens att bli i Sverige. Jag gillar inte när det är lagom. Det värsta som finns är likgiltighet. Men samtidigt är vardagen ändå europeiskt trygg. Spanien är helt enkelt det bästa av två världar.

Av Olivia Olsen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.