Día de la Amistad con Suecia

Día de la Amistad con Suecia

Den 16 oktober firades Día de la Amistad con Suecia i Mijas Pueblo, på torget bredvid rådhuset. Dagen var ett initiativ från Mijas kommun som ett första steg i att arrangera Vänskapsdagar med andra nationer för att uppmärksamma alla de minst 120 olika nationaliteterna som finns representerade i kommunen.
Först ut i denna satsning var alltså Sverige som i och med detta också är det första land som får sin tavla avtäckt på den keramiska reliefväggen. Reliefväggen föreställer hela välden och invigdes under de internationella dagarna tidigare i år.
Det var många besökare, både svenskar, spanjorer, engelskmän m.fl. som tog tillfället i akt denna soliga dag för att träffa vänner samt uppleva svensk folkdans, musik och prova svenska delikatesser.

”Jag tycker detta är ett bra initiativ och tycker att det är mycket trevligt att bli inbjuden hit till Mijas av kommunen. Evenemang som detta för människor och nationer närmare varande. Dessutom är dagar som denna bra för kommunikationen mellan Spanien och Sverige då kulturer och traditioner presenteras för varandra”, sa Pedro Megías González, Sveriges honorärkonsul i Málaga.

Sundsvalls folkdansgille var på plats och underhöll med traditionsenlig dans och musik.

”Detta är ett lyckat arrangemang, överraskande bra!” sa Kaj Wikström från matbutiken Ewald’s och konstaterade att alla kanelbullar hade sålt slut.

”Jag tror att dagar som denna är viktiga för svenskar i Spanien då vi på så sätt kan öka känslan av att känna sig hemma här”, sa Sofia som var med och arrangerade dagens stora underhållningsbidrag med Sundsvalls folkdansgille.
”Det är även bra att visa lite av den svenska kulturen till spanjorerna och så får svenskarna känna sig lite stolta över sitt hemland. Jag tror att sådana här dagar är bra för alla, även för svenska verksamheter på kusten”, lade Amador till, vars fru Ann Katrin höll med.

Anette Skou, koordinator på utlänningsdepartementet i Mijas kommun, framför hela världens reliefvägg.

”Vi tycker att det här är så trevligt. Vi brukar vara mycket för oss själva när vi är här i Spanien men det här tycker vi borde bli en årlig tradition, speciellt då vi är så många svenskar här. Dock är vi lite förvånade över att det inte är mer folk”, sa Bengt och Britt-Marie Jansson.

”Det är en rolig resa att komma hit och visa vår tradition och kultur samt våra fina kläder. Responsen vi fått från publiken är bara positiv och många svenskar har sagt att de känner sig som hemma. Det är nog så att svenska traditioner är ännu viktigare utomlands än hemma då de förenar”, sa Monica Wallner och Åke Rödén från Sundsvalls folkdansgille.

”Det här är fantastiskt, det är ett mycket fint arrangemang. För svenskar är detta en viktig dag då det är sådan nationalkänsla. Det skulle vara roligt om det är ett arrangemang som man kan sprida över ett större område och jag hoppas att det kan vara årligen återkommande”, log Elizabeth Stypulkowska i kapp med solen.

Mijas borgmästare Ángel Nozal bjöd in honorärkonsul Pedro Megías Gonzáles till rådhuset. Här fick honorärkonsuln skriva i Mijas kommuns gästbok och som tack för äran att ha honom som gäst överräcktes även gåvor som representerar Mijas kommun.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.