Världens största chokladjulkrubba

Centrala Mágala stod modell för förra årets julkrubba. Bl.a. var stadens katedral, med bara ett torn, lätt att känna igen. I år är det Granada och Alhambra som fått stå modell för krubban.
Runt en halv miljon människor besöker varje år julkrubban i den lilla byn Rute i regionen Córdoba. Men så är den ju också gjord av ett och ett halvt ton choklad!
Den lilla skolflickan bredvid mig tittar ivrigt och begeistrat på den enorma julkrubban bakom glasskivan. Och visst finns det nog många saker att titta på; 180 separat gjorda chokladfigurer, Jesusbarnet, Maria, Josef och massor av människor, fiskare, bönder, krukmakare, herdar, får, åsnor, slott, katedraler, stora och små hus med balkonger, palmer samt marknader med frukt och grönsaker.
Fyra månaders arbete
”För att färdigställa julkrubban har det gått åt nästan 1,5 ton mörk och vit choklad, stora mängder marsipan och socker”, berättar guiden. Stolt tillägger hon, att det för att göra världens största ”belén de chocolate” – chokladjulkrubba – på hela 52 kvadratmeter, har arbetat sju konditorer, dag ut och dag in under fyra månader.
I år har godisföretaget Galleros konstnärer låtit julkrubban inspireras av Granada, Alhambra och Casa Real.
Förra julen var det Costa del Sols huvudstad, Málaga, som stod modell för miniatyrstaden. Här kunde man känna igen Málagas kända katedral med bara det ena tornet färdigbyggt samt stadens två kända borgar, tjurfäktningsarenan och kött- och fruktmarknaden var också med, bland mycket annat.
Mitt i hela konstverket ses stallet med Jesusbarnet och föräldrarna, även det skapat i mörk choklad.

Högt upp bland kullarna
”Vi vet inte riktigt hur många människor som kommer för att se julkrubban, men det kommer nog närmare 25 000 besökare”, säger guiden, som även berättar att det under de mest hektiska dagarna brukar komma fler än 50 bussar med nyfikna. Först och främst är det spanjorer som vallfärdar till chokladfabriken, men bland besökarna finns även en hel del utlänningar.
Julkrubban finns att finna i byn Rute, högt upp i den sydspanska regionen Córdoba, en timmes bilfärd norr om Málaga. Byn är förutom chokladtillverkning även känd för sina kakor samt för sitt anisbrännvin.

Gammal tradition
Seden med att skapa belén (belen = Betlehem) är i Spanien flera hundra år gammal och de allra flesta kommuner har sin egen version. Men att tillverka den i enbart sötsaker, som vid chokladfabriken Galleros, är någonting alldeles speciellt, berättar guiden för alla nyfikna åhörare.
Det är redan nu möjligt att se julkrubban i Rute och den kommer att finnas för beskådning fram till och med 6 januari – De Tre Heliga Konungarnas Dag.
Men höjdpunkten för barn i alla åldrar är när årets julkrubba ska tas ned. Då bjuder nämligen chokladfabriken in till fest och serverar varm choklad gjord av resterna av julkrubban!

Rent konstverk
Ska du fira jul i Spanien är ett av de bästa sätten att komma i rätt julstämning att besöka närmaste kyrka, rådhus, kloster eller shoppingcenter. För just nu är hela Spanien fyllt av julkrubbor.
Bland de flesta spanjorer betraktas julkrubban som ett konstverk och ofta läggs det ned många hundra timmar, och massor av pengar, för att skapa så fina julkrubbor som möjligt. På många platser arrangeras till och med tävlingar för att kora den finaste julkrubban.
Figurerna i julkrubban är ofta hela 20 cm höga och det nyfödda Jesusbarnet, modern Maria och fadern Josef utgör naturligtvist den centrala höjdpunkten i alla spanska julkrubbor.
Men det slutar inte där. För julkrubborna som i dessa dagar sätter sin prägel på Spanien är ofta uppbyggda med hela små samhällen runt stallet och krubban där Jesusbarnet ligger.

Mini-Betlehem
Julkrubban skildrar det dagliga livet såsom konstnären bakom den tror att det kan ha sett ut; här finns bagaren som gräddar och säljer bröd, bönderna som skördar sina jordar, herdar som vaktar sina får och kreatur, krukmakaren som arbetar i sin verkstad, köpmännen på marknaden som säljer allt från frukt och grönt till kläder och skor, romerska soldater och inte minst de tre konungarna som är på väg med gåvor till det nyfödda Jesusbarnet. Här finns hus, tält, åkrar, floder och allt annat som hör till.

Katolsk tradition
Det lär ha varit den heliga Franciskus av Assisi som satt upp den allra första tredimensionella Betlehemskrubban i staden Greccio i Italien år 1223. Därefter ska det ha blivit mycket populärt att göra, århundraden efter Franciskus, och det var först och främst den katolska jesuitorden som började sätta upp julkrubbor från mitten av 1500-talet för att göra de bibliska berättelserna mer levande i form av sina figurer och scenerier.

Tillbaka till Nordeuropa
Men med Martin Luther och reformationen försvann julkrubborna från de nordeuropeiska och protestantiska julfirandena och krubborna blev stående som ett rent katolsk fenomen. Först långt in på 1900-talet kom traditionen med julkrubbor tillbaka till de nordeuropeiska jultraditionerna.
I Europa bredde traditionen snabbt ut sig i katolska länder som Portugal, Spanien, Tyskland, Österrike, Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen. Traditionen tog sig även hela vägen över Atlanten och är idag vida utbredd i hela Latinamerika, men även i delar av USA.

Årets utställning
Dörrarna till utställningen av årets belén är redan öppna.
Det går bra att besöka utställningen varje dag och öppettiderna är kl. 10.30–14.00 och kl. 16.00–19.00.
Inträdet är gratis.

Av Arne Bjørndal (text & foto)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.