Mercadillo ecológico: ekologisk marknad lockar fler och fler

Mercadillo ecológico: ekologisk marknad lockar fler och fler

Det ligger i tiden, på Costa del Sol. I storstäder runtomkring i Europa har det varit trend länge. I t ex Stockholm och London har människor florerat till vad som där heter ”Bondens Marknad” respektive ”Farmers Market” under flera år. Det handlar naturligtvist om marknader med ekologiska, organiska och närproducerade varor.
En månadsvis återkommande marknad
Kännedomen om olika marknader på kusten är stor. Det är marknader med frukt, kläder och krimskrams samt loppmarknader, minst en varje dag någonstans längst Costa del Sol, och de annonseras flitigt i tidningar och magasin.
Dock finns det en marknad som ännu inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar – Costa del Sols ekologiska marknad. Tillskillnad från de andra marknaderna hålls inte denna på samma plats, samma tid, samma dag, varje vecka. Nej, de ekologiska odlarna öppnar sin marknad under en lördag eller söndag och cirkulerar mellan några, utvalda platser, oftast månadsvis.

En gemensam filosofi
På dessa marknader hittar man säsongens frukter och grönsaker, bröd av olika sädesslag, kaffebröd, ostar, olivoljor, marmelader m.m. Allting doftar gott, allting är ekologiskt. Ofta är detta någonting som klingar ”dyrare” i människors öron, men handlarna här har förstått att det inte finns någon efterfråga med ett pris som skulle motsvara varornas egentliga värde, varför priserna är de samma, eller ofta till och med lägre, som i den vanliga kommersiella handeln. Detta berättar Esperanza Marín Medina, som En Sueco träffar en söndag i december när de ekologiska handlarna har beslutat sig att för första gången ställa upp sina marknadsbord utanför Euromarket i Mijas Costa.
”Gemensamt för oss alla som arbetar med ekologiska produkter, oavsett om det är oliver och olivolja – som jag själv, eller med någonting annat, är att vi tror på det. Det är renare, hälsosammare och skonsammare, både mot oss människor, miljön och djuren, och vi dedikerar våra liv till detta”, förklarar Esperanza, som bara dagen innan gått upp klockan fem på morgonen för att ställa upp sitt bord på en ekologisk marknad i Sevilla, liksom många andra av handlarna.

Garanterat ekologiskt
Om du som konsument svänger förbi den ekologiska marknaden ser du att den ena handlaren efter den andra har synliga certifikat. Dessa garanterar produkternas ekologiska äkthet, och om certifikatet inte är synligt har du alltid din rätt att få se det. Detsamma gäller även om handlaren inte är odlaren själv, då ska handlaren kunna garantera varan genom en stämpel på dennes inköpsfaktura.

Växande intresse
Någonting som En Suecos utsände observerat, och som bekräftas av Esperanza Marín Medina, är att besökarna på de ekologiska marknaderna på kusten ökar. Spanjorer, engelsmän och tyskar har glatt talat med En Suecos reporter, och gemensamt för dem alla är att de handlar på de ekologiska marknaderna för att de värdesätter en renare livsstil, kvaliteten samt att de inte förväntar sig billigare priser utanistället hälsosammare produkter, än vad de finner i den vanliga dagligvaruhandeln. En av dem, ägare av en restaurang på Plaza Merced i Málaga, berättar att han köper all frukt och grönt till restaurangen på dessa marknader, någonting han har med sig från sin Raw Food restaurang i London.

Ekologiska marknader på Costa del Sol i januari
Alla marknader har öppet mellan kl. 10.00 – 14.00.
6 januari: Estación de Cártama, ihop med den vanliga marknaden.
12 januari: Alhaurín El Grande; Calle Real.
13 januari: Mijas (Las Lagunas); Avenida de Los Lirios.
19 januari: Coín; Plaza de La Villa.
26 januari: Málaga; Parque de Huelín
(Med reservation för eventuella ändringar).

Vill du veta mer?
Mer information om ekologiska produkter, certifiering, m.m. finns på: www.caae.es.

Information om marknadsdagar och platser finns på: www.guadalhorceecologico.org (under calendario kan man se de inplanerade marknaderna med mer information om adress m.m.).

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.