Korta nyheter mars 2013

30 km i timmen i Marbella
Kommunledningen i Marbella överväger nu att begränsa den tillåtna hastigheten i staden till 30 km i timmen, skriver Diario Sur.
Förslaget kommer från vänsterkantskoalitionen IU och det har blivit väl mottaget bland övriga partier, inklusive det ledande partiet, PP. Dock ska man först värdera om farten endast ska begränsas i bestämda delar av staden eller om den ska gälla hela stadszonen.
Tanken är att förbättra stadens miljö, men även att öka säkerheten. Statistiken säger att en fotgängare har 50 procents chans att överleva om denne blir påkörd av en bil som kör 50 km i timmen. Chansen att överleva ökar till 95 procent om bilen enbart kör i 30 km i timmen.
Förslaget grundas dessutom på att bilisterna sägs komma att uppleva att de rent fysiskt kommer att komma fram snabbare då det kommer uppstå mindre och färre flaskhalsar i stadens trafik.

 

Inte behov av fler nedskärningar
Den spanska ekonomin behöver inte fler nedskärningar. Det menar ekonomiminister Luis de Guindos från PP. Han har även sagt att han inte tror att Spanien kommer ha behov av det andra hjälppaketet som EU har erbjudit.
Alla nedskärningar som det konservativa regeringspartiet har infört under den senaste tiden sägs vara nog för att landet ska nå sitt mål, som detta år är ett underskott på mindre än 4,5 procent av bruttonationalprodukten – ett mål som är godkänt av EU.
”Spanien är inte i behov av hjälp och målet för detta år är uppnåeligt”, sades det i en intervju i samband med World Economic Forum i Davos, där den optimistiska ekonomiministern fortsatte: ”Uppfattningen om den spanska ekonomin har förbättrats och den kommer inom de närmaste veckorna och månaderna att bli ännu bättre”.

 

Fler arbetslösa under januari
Antalet arbetslösa steg återigen i januari. I Andalusien förlorade 18 569 personer sina jobb, det betyder att 1 102 398 personer nu går arbetslösa.
Det motsvarar en ökning på 1,71 procent jämfört med månaden innan.
Nationellt ökade arbetslösheten med 132 055 personer, det motsvarar en ökning med 2,72 procent jämfört med december.
Nästan fem miljoner spanjorer, det vill säga 26 procent, står nu utan arbete.
Det är nu 1 102 398 arbetssökande andalusier.

 

Cádizprovinsen hårt drabbat av den ekonomiska krisen
Ser man till provinserna i Andalusien är Cádizprovinsen den hårdast drabbade och toppar alla andra i Andalusien med en arbetslöshet på nästan hela 41 procent. I en undersökning genomförd av EPA framgår det att i 75 000 familjer i Cádizprovinsen står alla familjemedlemmar utan arbete. Enligt Röda Korset led 8 000 av 33 000 personer, som fick hjälp av organisationen i fjol, av undernäring.
Nationellt ligger Cádizprovinsen 14 procentenheter över den genomsnittliga arbetslöshetsprocenten och fem procentenheter över den genomsnittliga arbetslöshetsprocenten i Andalusien.
Av 1 245 164 invånare i provinsen har endast 341 400 invånare jobb, medan 233 600 är arbetslösa.

 

Jaénprovinsen drabbades av 10 jordskalv under en kväll
Kvällen den 5 februari drabbades den lilla byn Torreperogil i Jaénprovinsens nordostliga del av hela 10 jordskalv.
Det första skalvet registrerades redan klockan 21.00 och tre av de tio mätte över tre på Richterskalan. Det kraftigaste inträffade kl. 21.24 och mätte 3,7 på skalan.
Antalet jordskalv i provinser har ökat kraftigt under de senaste sex månaderna med över 1 300 skalv och flera forskare menar att den ökade aktiviteten kommer av olagliga gasborrningar i området. Experter på området menar dock att jordskalven har en naturlig förklaring och att de sker på grund av ett naturligt ökat tryck på jordskorpan som skapar små jordskalv.

 

Anhållen för att ha fingera våldsamt rån
En 39-åring man, som den 3 december ljög för polisen om att han hade blivit utsatt för ett våldsamt rån har anhållits i Fuengirola.
Mannen sa i sin anmälan till polisen att han blivit överfallen och rånad på en ny och dyr smartphone och en utredning tillsattes. Dock kom polisen snart på att det lurade ugglor i mossen när mannen blev påkommen med att använda telefonen efter den 3 december. Mannen hade samtidigt anmält rånet till sitt försäkringsbolag varifrån han väntade på en ersättning på 450 euro.
När mannen fick reda på att polisen hade fattat misstanke slängde han bort telefonen. Han är nu misstänkt för att ha ljugit i polisanmälan samt för bedrägeri.
39-åring ljög om våldsamt rån och står nu anklagad för falsk polisrapport och bedrägeri.

 

Bostadspriserna på väg upp
Mycket tyder på att genomsnittspriset på bostäder i hela landet kommer att falla, även 2013, men färska siffror från El Mundo visar att årets första månad ger hopp om att det fria fallet nu har stoppats.
Dagstidningen baserar optimismen på siffror hämtade från portalen fotocasa.es, som visat att genomsnittspriset på en bostad i Spanien i januari låg på 1 890 euro per kvadratmeter, samma som månaden innan. Det är första gången sedan 2010 som priserna inte har fallit.
I sex regioner har genomsnittspriset ökat mellan december och januari, bl.a. i Andalusien, där priserna steg med 0,7 procent.

 

God nyhet i kristider: Nissan investerar i Spanien
I början av februari presenterade den japanska biltillverkaren Nissan en plan som kan hjälpa det krisdrabbade Spanien. I alla fall lite grann. 130 miljoner euro ska investeras i en fabrik i Barcelona och planen är att bilgiganten ska tillverka en helt ny modell där, av vilken det ska tillverkas 80 000 exemplar om året. Och det kan hjälpa de arbetslösa spanjorerna. Man förväntar sig att det kommer att skapas 1 000 direkta arbetstillfällen och 3 000 indirekta som följd av investeringen.
”Dessa goda nyheter är resultatet av det konkurrenskraftiga avtal som slutits, och som vi redan har sagt kommer att öppna dörrarna till nya möjligheter”, sa Frank Torres, chef på Nissan Motor Iberica, under ett pressmöte.
Under senare tid har flera biltillverkare valt att investera i Spanien. Dessa investeringar visar på att konkurrenskraften i Spanien är på rätt väg igen. Den konservativa regeringen har sagt att det visar på att arbetsmarknadsreformer har gjort företagandet i Spanien mer attraktivt.

 

Bioparc i Fuengirola byggs ut med 2 000 m2
Djurparken Bioparc i Fuengirola har investerat över 700 000 euro för att bygga ut parken med 2 000 kvadratmeter. En del av det nya området kommer att tillägnas djur från Madagaskar, Ekvatorialafrika och Sydostasien. Arbetet förväntas vara färdigt till vårslutet och kommer bland annat innebära en ny invånare i djurparken, en komodovaran, som är den största och farligaste ödlan i världen. Men även andra arter är på väg till Bioparc Fuengirola.
Utbyggandet kommer även innebära att alla de djur som redan bor i parken får mer plats, samma sak gäller de många besökarna.
Med de extra kvadratmetrarna blir Bioparc den största djurparken i Andalusien och tredje största i Spanien.
För stunden huserar Bioparc över 130 olika arter, varav den ovanligaste är sumatratigern, som står högst upp på listan över utrotningshotade djur.
Bioparc är känt för sitt stora arbete med att hjälpa hotade djurarter samt att ge parkens djur de bästa förhållandena. Insatsen har bland annat medfört att både lemurungar, pygméflodhästar, blådykarantiloper och en orangutang har kommit till världen i djurparken.
Utbyggandet av Bioparc i Fuengirola förväntas vara färdigt innan sommaren.

 

Spanien ska fortfarande ta emot pengar från EU
I budgeten för perioden 2014 till 2020, som EU:s ledare nu är eniga om, förblir Spanien trots den strama budgeten nettomottagare i stället för bidragsgivare, som föreslogs i det första utkastet.
Spanien ska ta emot 0,20 procent av landets bruttonationalprodukt, medan motsvarande procentsats uppgick till 0,15 procent under perioden 2007 till 2013.
Tre miljarder euro är avsatt till att tackla arbetslösheten bland unga under 25 år, varav omkring 55 procent står utan arbete för tillfället. Dessutom ska Spanien ta emot 1,8 miljarder euro till regionerna, samma 35 miljarder i lantbruksstöd och tre procent mer, eller 8,3 miljarder euro, i stöd till utveckling inom lantbruksområdena.

 

Största strejken någonsin hos Iberia
Det spanska flygbolaget Iberias ca 20 000 anställda inledde bolagets mest omfattande strejk någonsin måndagen den 18 februari. Det varslas även om strejk mellan 4 till 8 mars och sedan ytterligare en gång mellan 18 till 22 mars.
Strejken berörde 1 200 flygningar, av vilka 400 var Iberias egna. Det var nämligen även strejk bland markpersonalen, som inte bara har hand om Iberia, utan även om 120 andra bolag, bland dessa flera utländska, vilket ledde till att en del bolag inte flög till Spanien under hela den berörda veckan.
Ministerio de Fomento har räknat ut att strejken kostade Spanien omkring 10 miljoner euro om dagen, medan Iberias dagliga förlust var tre miljoner euro.
Grunden till strejkerna är att Iberia förväntas avskeda 3 800 anställda, skära ned på lönerna och reducera antalet destinationer.

 

Billigare att ta tåget
Från den 8 februari blev det billigare att resa med snabbtåget AVE. Generellt sänktes priserna med 11 procent. Det går nu även att köpa klippkort för tio resor med rabatt på upp till 35 procent. Orsaken till prissänkningarna är att antalet passagerare på vissa sträckor inte uppgår till mer än 50 procent. Nu hoppas man att de sänkta priserna ska öka antal resanden med 10 procent. 11 procent av priset.

 

Prinsessan Cristina slipper förhör
Åklagaren i fallet mot prinsessan Cristinas man, Iñaki Urdangarín, har nu låtit meddela att det inte blir nödvändigt att kalla henne till förhör.
Urdangaríns affärspartner i Instituto Nóos, Diego Torres, har tidigare berättat att prinsessan Cristina, som medlem av styrelsen i samma organisation, kände till allt som har skett. Men Torres har under de senaste förhören i Palma de Mallorca fått erkänna att hon aldrig kom till Nóos, att hon inte arbetade för organisationen samt att hon aldrig tog emot pengar därifrån.
Heller inte Urdangaríns advokat, Mario Pascual Vives, menar att Cristina de Borbón kommer att behöver kallas.
Nu har dock Diego Torres försökt involvera kung Juan Carlos i fallet. Torres har tagit med hundratals e-mail i sitt försvar, med vilka han försöker visa att aktiviteterna i Nóos har stöttats av kungahuset och att kungen – som kan vara den person som parterna i Nóos refererar till som ”chefen” – enligt korrespondensen ska hjälpt till att hitta sponsorer till Nóos. Det har kungens advokat, José Manuel Romero, nekat till. Han har även nekat till att han själv ska ha gett råd i upprättandet av den organisation som följde Nóos och som kallades Fundación Cultura, Deporte e Integración Social (FDCIS). Han påstår att han endast ska ha gett Urdangarín förslaget att bli rådgivare och inte en medlem av leningen.
Prinsessan Cristina är det spanska kungaparets yngsta dotter.
Urdangarín anklagades för korruption i slutet av 2011 i samband med Instituto Nóos, som sades fungera som en välgörenhetsorganisation, men som han nu misstänks ha använt för att förskingra till sig flera miljoner euro, bland annat genom att ta överpriser för att arrangera turist- och idrottskonferenser för myndigheterna. Det handlar om 3,7 miljoner från myndigheterna i Valencia och 2,3 miljoner på Balearerna. Det har också framkommit att Madrids kommun inför chefsåklagaren Eduardo Torres-Dulce har bekräftat att man har betalat 120 000 euro till FDCIS för att arrangera evenemang i samband med Madrids försök att bli värd för De Olympiska Spelen 2016. Fernando Villalonga, som är ansvarig för konstavdelningen i kommunen, förklarar dock i ett brev till Torres-Dulces, att man ännu inte kan bekräfta från vilka tjänster de har mottagit pengarna.
Urdangarín anklagas även för att ha missbrukat sin ställning i kungafamiljen för att få kontakter med de lokala myndigheterna.
Man har funnit bankkonton med flera miljoner euro i Schweiz, som sägs tillhöra Urdangarín, som förmodas ha tvättat pengarna genom företaget Aizoon, som han förövrigt äger tillsammans med prinsessan Cristina.

 

Mandelträd i Mijas
Kommunen i Mijas har beslutat att det ska planteras 1 000 mandelträd vid Mijas Pueblo. De ska planteras lite söder om byn, vid Ctra. De Mijas, alltså landsvägen som leder upp till byn från kusten.
Tanken är att mandelträden, när de blommar i början av året, ska kunna ses från kusten.
Utöver det har man just planterat 4 200 träd och buskar i bergen Calorro, som härjades av skogsbranden i september 2011.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.