Andalusiskt inspirerat hammam i Málaga

En Suecos utsända provade paketet som heter Bath+Al Andalus Ritual. I detta ingår 15 minuter i bassängerna samt 15 minuters massage. Detta paket kostar 60 euro. Massagen kan närmast beskrivas som en wellness-upplevelse, istället för en egentlig massage. I detta blir man inskummad med ett tvålskum doftande av röd grapefrukt. Om man vill kan man därefter gå upp till takterrassen varifrån utsikten sträcker sig över katedralen och den gamla moskén, Iglesias de los Mátires.

Skruva tillbaka tiden 700 år – till när morerna härskade i Andalusien
I Málagas historiska stadskärna ligger Hammam Al Andalus Málaga. Smala gator slingrar sig runt huset i det gamla arabiska kvarteret. En gång i tiden (fram till ca 500 år sedan, red.anm.) härskade morerna i Andalusien och under dessa arabiska tider var det stadens medina som bredde ut sig i detta kvarter. Idag ligger bl.a. sevärdheten och turistattraktionen Carmen Thyssen Museet här i detta historiska centrum. Bara ett stenkast bort liggen ett vackert hus som skvallrar om att det gömmer på mer än bara en fin fasad. Historiskt sett skulle husen från gatan sett vara diskreta och det var först när man öppnade dörren och klev in som man såg den verkliga skatten: hammamen. Och precis så är det. Synen när man kommer innanför dörrarna är överväldigande. Men idag är även fasaden är vacker och fångar ens blick när man vandrar på de spanska gatorna och ser de andra byggnaderna på Plaza de los Mátires i Málaga.
”Hammamen i Málaga är det senaste tillskottet i företaget Grupo Al Andalus. De har redan en mängd arabiska bad i Granada, Córdoba och i Madrid, men inget av dessa kan jämföras med det nya praktexemplaret i Málaga”, säger Antonio Ricadeneyra Sicilia, som är chef på hammamen i Málaga, och före det var han direktör för de tre andra baden och fortsätter:
”Hammam Al Andalus Málaga är stjärnan, den finaste av dem alla. Det är det största, det vackraste och det hittills dyraste. De andra kan inte mäta sig med det”.
Vid ingången i detta nya hammam blir man direkt överväldigad av detta projekt som har kostat fem miljoner euro och snart känns det som om man färdas tillbaka 700 år i tiden. Allting har inspirerats av Nazarítiden, 1300-1400-talet, såväl bassängerna som dekorationerna, när Málaga var hela Andalusiens centrum. Utöver att vara ett kommersiellt nav med en mycket livlig hamn var staden även känd för sin rika utsmyckning. Málaga var en vacker stad med verkligen rikt dekorerade gator och hus. Om man varit på Alhambra i Granada eller Elcazaba i Málaga kan man nicka igenkännande åt dekorationerna i detta nya hammam.
Det har arbetats mycket noga med skapa baden i andalusisk stil vilket bland annat ses i att kvinnor och män badar tillsammans. Vanligtvist badar kvinnor och män nämligen var för sig i arabiska bad. Det finns fem bad varav ett är andalusiskt. Alltså har de valt att göra det på deras egna, andalusiska vis.
Hammam Al Andalus Málaga är 1 300 m2 stort och består av fem sammanbyggda hus. Det som gjorts i samband med byggandet av de fyra hammamen är att företaget bakom har köpt några byggnader och gett dem ett nytt värde i de viktigaste historiska delarna i städerna. I Granada ligger det uppe vid Alhambra, i Madrid vid Plaza Mayor och i Córdoba bredvid moskén. I Málaga ligger hammamen ovanför den gamla moskén Iglesias de los Mártires, nuförtiden en kyrka, i det före detta arabiska kvarteret.

Långtida projekt
Hammam Al Andalus Málaga öppnade den 6 maj i år efter att projektet har pågått i flera år.
”Det har tagit elva år, vi började 2003. Själva bygget har dock bara tagit två och ett halvt år. Orsaken till att det har tagit så lång tid är att vi inte har arbetat lika intensivt hela tiden. Det har samtidigt varit svårt att få pengar till projektet i ett land som drabbats så hårt av krisen. Designen har också ändrats flera gånger och flera olika arkitekter har arbetat med det. Vi har också haft finska ingenjörer här för att göra den termiska uppvärmnings- och kylteknologin”, berättar Antonio.
Det man ser när man går runt i hammamen är pelare som huggits ut för hand, skåp snidade i trä och 12 000 mosaikstenar som satts ihop bit för bit. 95 procent av allt är gjort för hand av lokala hantverkare i Málaga, medan det övriga kommer från Granada, och golven kommer från Marocko. Här har man lyckats skapa en mycket autentisk plats med nya orientaliska inslag.
Kvinnor och män har separata omklädningsrum, vari det finns möjlighet att låsa in personliga tillhörigheter i vackra skåp, som liksom alla andra trädetaljer är handsnidade av lokala carpinteros (snickare). Överallt hörs typisk andalusisk Nuba-musik, luften är fylld av rosendoft och ljuset från de många lyktorna speglas i strukturerna. Efter att man bytt om till badkläder möts man av en kvinna som visar vägen ut till baden var hon berättar om de olika bassängerna. Där finns även ett område var man kan välja vilken doft man vill omslutas av under massagen; ros, lavendel, jasmin m.m. Tillslut visar kvinnan hur det går till när man tvättar sig innan man träder ned i bassängerna. Här duschar kvinnor och män tillsammans, med badkläder på.
Det finns två kallbad på respektive 15 och 19 grader, en ljummen bassäng på 36 grader, en varm på 39 grader och en avslappningsbassäng på 36 grader. I vattnet finns inget klor utan istället är det mineralvatten. Utöver detta finns det ett turkiskt bad vari man bara får vistas i tre-fyra minuter. Den varma ångan hjälper till att rensa porerna. Vill man slappna av utanför bassängerna kan man lägga sig på uppvärma marmorstenar och låta sig omslutas av rosendoften och Nuba-musiken.
I de kalla bassängerna är mosaiken grön, blå, vit och turkos; dessa färger symboliserar det kalla vattnet. I de varma bassängerna är färgerna bland annat orange och rött. Baden är Nazarídesignade, inspirerade från Alhambra i Granada. Mitt på dagen, när solen står som högst, tränger solstrålarna ned genom vattnet och reflekteras i de gröna bassängbottnarna.
”Man säger att det är olika hammamer beroende på årstiden och tiden på dygnet, då ljuset skiftar”, berättar Antonio.
Hammam Al Andalus baseras på de fem sinnena. Det första är doften, som är typisk malagueño, sedan är det värmen i golvet, de kalla och tempererade bassängerna, musiken och teet som man kan få i avslappningsområdet efter massagen.

Historien bakom hammamerna i Spanien
För 15 år sedan var det ett ungt par som började konceptet ”hammam” i Granada, hammam som är en arabisk badtradition. Deras tanke var att det skulle vara en bas för projektet i staden arabiska arv. Då fanns det ingenting motsvarande i Spanien. Succén lät sig inte vänta och det utvecklades till ett hammam i Córdoba (2001), ett i Madrid (2003) och nu i Málaga (2013). Hammamen i Málaga har kostat fem miljoner euro. När det unga paret började hammamprojektet från allra första början hade de en startbudget på 3 000 euro. Med lite entreprenörsbidrag från kommunen lyckades de slutföra det första badet. Idag finns det också ett hotell som hör till hammamen i Granada, liksom att man har utvecklat projektet till Córdoba, Madrid och Málaga, som beskrivits tidigare.

Vill man själv prova Hammam Al Andalus Málaga tar man sig till Plaza de los Mártires 5, 29008 Málaga. Man kan också besöka hemsidan: www.hammamalandalus.com, där det går att boka sitt besök online. Telefon: 902 333 334.

Av Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.