Kära läsare februari 2014
NY HELLE
År 2014 har nu kommit igång och som den iakttagande person som jag är tittar jag efter stora och små saker som kan berätta om vilket slags år vi nu trätt in i.
Personligen hoppas jag att det blir ett lååångsamt år med tid till att känna livet, till att göra sig besvär med det, till fördjupning och samvaro. Och så vill jag gärna se fler skyltar ute på barer och restauranger som säger: No tenemos wifi. Hablad entre vosotros. En trend som jag är rätt säker på.
När det kommer till mat, som ju alltid är ett stort ämne i vår moderna värld, tror jag att vi börjar bli färdiga med alltför mycket pynt, kryddor och opulenta förklaringar. I år ska en pilgrimsmussla smaka pilgrimsmussla och inte av allt möjligt annat, en kyckling av kyckling… Vi ska känna smaken av det vi äter. Vi kommer nog även att äta mer grönt, för djurvälfärden hamnar alltmer i fokus. Vi kommer inte längre att finna oss i att djuren fraktas runt på stora lastbilar i flera dagar innan de ångestfyllda, stressade, svultna och törstiga kommer fram till slakteriet. Vi kommer att se kor på bete, grisar i gyttja och matbutiker som aktivt väljer bort varor som innehåller ägg från burhöns. Och så kommer vi att ha färskpressad juice och mörk choklad av hög kvalitet.
Personligen tror jag (läs: hoppas jag), att den nya smartwatchen blir en flopp. Det är ju bara så fult – och så är det också helt överdrivet att gå runt med sin dator på armen. Däremot kommer vi nog att använda ännu fler appar – speciellt för att hålla koll på saker som motion, kost och planering. Vi kommer bli bättre på att dela; samåkning, gemensam matlagning samt film och musik, som vi inte längre behöver äga, utan ”hyr” på t ex Netflix och Spotify. Det är på ett eller annat sätt en följd av finanskrisen. En sund följd som tvingar oss till att hitta nya värden; delta i föreningsliv, ideella organisationer med fokus på t ex livsmedelsäkerhet och matslöseri, vi kommer att sticka, brygga vår egen öl och koka marmelad av apelsinerna i trädgården samt investera i saker som är handgjorda och hållbara. Köp-och-släng-kulturen är passé. Förhoppningsvis kommer vi redan i förskolan se matlagning, slöjd och handarbete som motvikt till det stora fokuset på böcker i skolan. Vi vill hellre vara starka än smala. Träningen prioriteras. Speciellt den som utövas ute i friska luften, den avstressande och den fysiskt krävande. Med HIIT-app på iPhonen är tidsbrist ingen ursäkt. Tolv minuters hård träning, som kan utövas på några få kvadratmeter, och du är på väg mot 2014-formen. Långsamt börjar vi även att värdesätta att de produkter som vi köper är tillverkade under ordentliga förhållanden. Här gick H&M i spetsen redan förra året med öppenhet om deras leverantörer. Även våra kläder får gärna vara hållbara och kunna återanvändas när vi inte längre vill ha dem. Vi vill även se mer öppenhet när det gäller myndigheterna. Förra året banade Snowden vägen för debatten och vi kommer nu att börja kräva tillbaka medierna till de klassiska dygderna om kritisk och ansvarsfull journalistik. De ska ta det redaktionella ansvaret på allvar. På underhållningssidan lutar vi mer åt tv-serier, vi vill speciellt se dem med politiskt innehåll och rötter i verkligheten. Vi låter oss inspireras av serier som Bron, Homeland och Mad Men.
Själv kommer jag, förutom att leva livet långsamt, göra en resa till Kanada under året. Jag ska gå på kurs, arbeta med vilda djur, köra runt i den fantastiska naturen, titta på valar, flyga i vattenplan och mysa med kanadensarna – bra människor”
 
Njut av februari – lååångsamt!
Helle Espensen
Av Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.