Ny giktbehandling kan hjälpa hundar på fötterna igen

Ny giktbehandling kan hjälpa hundar på fötterna igen

Dyrlaegen

Nu finns det ett nytt läkemedel som kan reducera inflammationer och behandla den bakomliggande orsaken till gikt, nämligen den skadade brosken.
Om din hund plötsligt börjar gå långsamt eller om den visar att den har ont när den står upp, hoppar eller går, är det mycket troligt att det rör sig om om inflammation i lederna (gikt). En av fem stora hundar drabbas för eller senare av gikt.
Om brosken är frisk kan benen i lederna röra sig lätt. Men om brosken är skadad kommer det att uppstå inflammationer. Med tiden kommer brosken att skadas allt mer och det samma gäller lederna.
Det finns många faktorer som kan öka en hunds risk förr att drabbas av gikt. Genetiska sjukdomar, problem med lederna på grund av tidigare skador i t ex ledband, dysplasi i höfter eller armbågar samt allmänt slitage på grund av för mycket motion. Övervikt är också en orsak till gikt. För bara några år sedan var det vanligt att djurläkare behandlade smärtan som uppstod av gikt med anti-inflammatoriska och smärtstillande läkemedel. Samtidigt fokuserades det även på viktnedgång, kontrollerad motion och i värsta fall kirurgiska ingrepp.
Nu använder djurläkare en helt annan metod för att behandla hundar med gikt. Idag finns det många fler läkemedel som kan användas. Dessa läkemedel är produkter med polysulfated glycosaminoglycan, som kan ges via injektioner. Dessa läkemedel reducerar den smärtsamma inflammationen och förhindrar att brosken skadas samtidigt som vätskan runt lederna och brosken stimuleras.
Djurläkaren behandlar huden med injektioner fyra gånger med ett intervall av fem dagar. Enligt djurläkare och hundägare reagerar 75 procent av hundarna som behandlas på detta sätt positivt och ca 60 procent av dessa visar tydliga tecken på förbättring redan efter den första behandlingen. Det kan dock ske att hunden behöver en ny injektion efter sex månader.
Enligt en undersökning som gjorts på University of Guelp i Ontario, Kanada, där kirurgisk och medicinsk behandling gemförts hos hundar som lider av ortopediska problem i lederna visade det sig att den medicinska behandlingen gjorde att hundarna kom på benen snabbare jämfört med ett kirurgiskt ingrepp. Efter nio månader undersöktes hundarna igen och det var ingen skillnad på de hundar som hade behandlats med läkemedel eller med ett kirurgiskt ingrepp. Som djurläkare är det rätt skönt att ha flera olika behandlings metoder till hands. Samtidigt kan djurläkare nu också påbörja en giktbehandling redan när en hund är ung. Men det finns också många bra behandlingsmetoder för äldre hundar som lider av kronisk smärta på grund av gikt.
 
Susanne Kamu, Skandinavisk Smådjursklinik
Auktoriserad djurläkare, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tel. 952 667 333
Av Susanne Kamu, Skandinavisk Smådjursklinik

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.