mi-ridell
 
Skapar mening
På 1990-talet gjorde hon kometkarriär inom film och teater och blev ett med svenska folket. Tjejen på scenerna och i tv-rutan samt veckans kex i veckotidningarna. Kring det behöver inte Mi Ridell en närmare presentation.
Men vart tog hon vägen sen? Mi Ridell har inte lämnat scenen men livet har fört henne vidare. Idag väljer hon sina framträdanden och sätter upp egna teaterstycken, som till exempel En poetisk cocktail i Rött & Svart tillsammans med Lena Söderblom, som i september hade urpremiär i Marbella. Nyligen läste hon ett citat av den portugisiska författaren José Micard Teixeira och kände genast att det beskrev hennes inställning till livet:
… jag har helt enkelt nått en punkt i livet då jag inte längre vill spilla tid på att bara vara andra tillfreds…
”Absolut inte arrogant menat men livet förändras och jag med det. Förr tog jag roller som ’blondinen’ och inte alla hade speciellt mycket substans. Idag vill jag istället ha allvar och mening i det, även om komiken gärna får vara med. Därför har mitt liv också tagit en annan väg än att vara skådespelerskan Mi varje dag”, förklarar Mi.  
 
Kort om Mi
Namn: Mi Ridell
Född: 3 juni 1968 i Karlskrona
Familj: Sambon Peter och sonen Max
Gör: Skådespelerska och föreläsare
Övrigt: Mi älskar att läsa och hon läser allt, från knepiga böcker på svårbegriplig engelska till skönlitteratur. Hon tycker även om inredning och läser spanska. Dessutom har Mi just tagit grönt kort och köpt ett golfset till fördel för bröstcancerforskning (finns att köpa hos Marbella Classic Golf).
”Alla former av cancer är vidriga och nu när jag behövde ett golfset tyckte jag att det passade. Alla organisationer behöver pengar och hjälp. Jag har också en egen välgörenhetsorganisation som heter One Kind Act. Vi arbetar ideellt för att samhället ska bli en bättre plats. Bland annat arbetar vi mycket med hemlöshet i Stockholm, samlar in kläder, mobiltelefoner och andra saker som de hemlösa kan behöva”, berättar Mi Ridell.

Utmaning med barn
En okänd väg som hon nu går på är att vara mamma till en tolvåring, en extrem utmaning säger hon:
”Ibland vill min son Max vara liten och ibland vill han vara stor. Småbarnsåren kunde jag hantera och hände någonting finns det en uppsjö litteratur med råd och tips till småbarnsföräldrar. Men nu? Samtidigt är det härligt att se Max utvecklas med egna åsikter och att vi kan diskutera på ett nytt plan. En mycket svår sak är dock spelvärlden, alla dataspel som finns. Jag känner den inte och jag får inte något grepp om den. Den är så abstrakt och svårkontrollerad jämfört med de fysiska leksakerna han hade som barn.”
För det är inte Mi emot teknikens utveckling, tvärtom. Hon talar om sociala medier som fantastiska med hänsyn informationssökning och -spridning samt att till exempel få återkoppling från publik, från både teatern och hennes föreläsningar, och naturligtvis direktkontakten med alla som följer henne på Facebook samt använder appen ”Mi Ridell”, via vilken hon kan sprida allt hon pratar om kring kroppsspråk och mental träning.

 
Härliga Costa del Sol
Så hur hamnade denna skådespelerska på Costa del Sol, där hon nu spenderar mycket av sin lediga tid i Nueva Andalucía tillsammans med sin sambo och son? Jo, det som bara skulle vara några månader i solen i samband med sambon Peters arbete har nu blivit ett år. Sonen går i skolan på Costa del Sol medan Mi och Peter växelvis pendlar mellan arbeten i Sverige, och så är hela familjen hemma i Sverige när Max har skollov.
”Det är så härligt här och det är fantastiskt att vi kan vara här så mycket som vi är. Direkt jag landar i Málaga vill jag ned till stranden och gräva ned fötterna i sanden. Och vem vet vad framtiden har att bjuda på, en dag kanske vi är fast bosatta här”, säger hon. Mi slår ut med armarna och förklarar att så är ju livet; det som var igår har varit, det som är i morgon känner vi inte och vi kan bara leva här idag. Och det är väl ingen som ifrågasätter faktumet att livet inte är linjärt, som Mi uttrycker det.
 
”Today is a gift”
”Lever vi i nuet mår vi bättre, det handlar om mindfulness – medveten närvaro. Och det finns det vetenskap som stöttar. Man kan till och med se att mindfulness leder till positiva hjärnförändringar. Tanken är att man är lyckligast om man är närvarande, oavsett var man är. Lyckan sitter alltså i att vara närvarande. En person på en lyxyacht behöver alltså inte nödvändigtvis vara lyckligare än personen som sitter på ett kontor. Att sitta på en lyxyacht och ha tankarna på annat gör ingen lycklig. Inte heller blir man lycklig av att älta det som varit eller av att hela tiden leva i framtiden”, berättar Mi.
Det märks att Mi har funnit en väg i livet som gör henne lycklig. Hennes energi lyser upp omgivningen och hennes pigga ögon, inlevelsen när hon talar och hennes varma blick och leende smittar av sig. Och när hon sitter där mitt emot mig lägger jag undan allt jag förberett för intervjun och bestämmer mig för att fånga detta ”mindset”, som hon kallar det.
 
Rätt väg i livet
Mi förklarar att hon alltid känt att detta är rätt väg i livet för att finna lycka och att hon är så glad att tillslut hittat belägg och ord för det som hon tidigare bara hade som en känsla.
”Det finns så mycket som stödjer detta nu för tiden och jag brinner för att dela med mig av det. Det finns så mycket bra litteratur som till exempel Eckhart Tolles The Power of Now, Robin Sharmans Munken som sålde sin Ferrari och Kay Pollaks bok Att välja glädje. Jag har ett ’statement’ som jag äntligen fått belägg för, som går i samma linje med det jag sa i inledningen: ’Yesterday is history, Tomorrow is a mystery, Today is a gift’”, berättar hon nickande, och visst låter det sant.
Samtalet leder vidare till det faktum att glädje och leenden smittar och de forskningsresultat som Mi tagit del av som visar hur människor påverkas och omedvetet härmar de ansikten som vi möter i vardagen, och på samma sätt smittar även sura och ledsna miner. Mi tar en paus och berättar om sonen som precis varit iväg på några dagars skolutflykt med svenska skolan i Fuengirola, när hon utbrister:
”Gabi, läraren på svenska skolan i Fuengirola, är en sådan person. Han får alla i sin omgivning att må bra och han sprider leenden runt sig!”
 
Icke-verbal kommunikation
Att tala om spegelneuronen, som vi alla har och som får oss att omedvetet avläsa och efterlikna ansiktsuttryck, leder in samtalet på ”facial recognition”. Mi har förutom medveten närvaro även gett sig in i världen av kunskap kring icke-verbal kommunikation.
”Jag läser på distans för Joe Navarro, den före detta FBI-agenten. Han är världsledande inom just icke-verbal kommunikation. Det är superintressant! Det finns generella likheter och universella saker som vi gör när vi till exempel ljuger eller är stressade. Så det går alltså att läsa av specifika beteenden hos människan. Självklart finns det kulturella skillnader som de mellan svenskar och spanjorer – där spanjorerna är yvigare i sina rörelser när de talar, men Joe Navarro arbetar med icke-verbal kommunikation på det djupare planet. Majoriteten av det vi förmedlar kommer faktiskt från kroppsspråket och den övriga icke-verbala kommunikationen såsom rösten och den egna attityden, medan bara en del uttrycks i det vi säger med ord. Det betyder att det vi säger är viktigt men att hur vi säger det är viktigast. Och som med allting annat, ju mer jag lär mig desto mer inser jag att jag inte kan”, berättar Mi.
Men faktum är att Mi är så kunnig inom området, och att intresset för icke-verbal kommunikation är så stort, att hon idag går upp på scenen som föreläsare, för en bred publik från Sveriges näringsliv. Och nu har hon också planer på att förankra det i Spanien med föreläsningar på engelska för det spanska näringslivet och privatpersoner.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.