Korta nyheter oktober 2014

Korta nyheter oktober 2014

nyhed-abort
 
Omdiskuterad abortlag har spolats ned i toaletten
Spanska kvinnor kan återigen andas ut efter att Mariano Rajoy nyligen lagt undan planerna kring implementeringen av den nya abortlagen. Beslutet kommer lite som en överraskning då justitieministern, Alberto Ruiz-Gallardón, så sent som i juli sa att abortlagen skulle godkännas i slutet av sommaren. Projektet kring den omstridda abortlagen sjösattes den 20 december 2013 när det första förhandsgodkännandet gavs av ministerrådet. Om lagen hade trätt i kraft skulle den ha varit den mest restriktiva abortlagen sedan Francotiden. Till och med striktare än lagen från 1985 då man i alla fall tillät aborter om fostret var missbildat.
Sedan PP eklaterade planerna på att införa den nya abortlagen har den konservativa regeringen mött stort motstånd samt kritik på både nationellt och internationellt plan. Det har även funnits meningsskiljaktigheter inom partiet och bristen på enad front lär vara den största orsaken till att projektet nu lagts på is.
 
nyhed-vold
 
Våldsfall mot holländare återupptas
Sedan 2003 har en holländsk man suttit fängslad för att ha överfallit och sexuellt utnyttjat tre kvinnor. Domstolen i Fuengirola dömde honom då till 15 års fängelse i en mycket omstridd dom med osäkra bevismaterial och vittnesmål. Nu har domstolen fattat beslut om att återuppta fallet efter att det framkommit att holländarens DNA inte överensstämmer med de tester som gjordes på ett av de tre offren. Från engelsk polis har man nu dessutom fått uppgifter som visar att DNA-testerna från det första offret överensstämde med en brittisk medborgares, som dömdes för sexuellt utnyttjande av en flicka i England 2005. Holländarens advokat, Silverio García Sierra, säger att de fingeravtryck som man fann i offrets bil inte heller stämde överens med hans klients. Han pekar på slarv i polisarbete samt stadens domstol och kräver nu att hans klient frisläpps, efter att ha suttit av 11 av de 15 år av fängelse som han dömdes till.
 
nyhed-fuengirola
 
En lysande idé förbättrar kusten i Fuengirola
En investering på mer än 180 000 euro ska reducera kostnaderna för belysning längs Fuengirolas stränder samt skapa en mer varaktig lösning. De gamla glödlamporna kommer snart att bytas ut mot LED-lampor (ljusdioder) som förbrukar betydligt mindre energi än de nuvarande glödlamporna. Dessutom har ljusdioderna många fler ljustimmar, som, om de är korrekt installerade, kan vara tända konstant i flera år. Detta nya initiativ från kommunens sida är en del av ett projekt kallat ”el Plan de Homogeneización” som ska bidra till att sätta fokus på kusten i Fuengirola som ett unikt område som är rent och städat. ”Vi vill vara en stad i framkant och har skapat en plan som möjliggör en sammankoppling av alla element som finns på stadens stränder”, säger Ana Mula, ansvarig för strand- och stadsområdena i kommunen.
Homogeniseringsplanen har således som ändamål att integrera de naturliga elementen med de olika tjänsterna som finns på stränderna. Därav har det även inrättats nya avdelningar för första hjälpen, livräddare, polis samt utkikstorn och så har också badfaciliteterna förbättrats.
 
nyhed-film
 
Film om narkotikahandeln mellan Marocko och Spanien är en jättesuccé
Över 600 000 biobesökare har sett filmen ”El Niño” sedan premiären den 27 augusti. Det är en grym men sann historia om den massiva narkotikahandeln mellan Marocko, Gibraltar och Cádizkusten, som sägs vara inkörsporten för narkotikaimport till hela Europa. Filmen fokuserar på konflikten mellan Marockos narkotikakarteller, kurirer, mutor och den spanska polisens arbete i kampen mot de förbjudna substanserna. Mycket tyder på att filmen kommer att bli årets mest sedda film på de spanska biograferna.
 
nyhed-mas
 
Artur Mas hotar med regionalval
Den katalanska regionalregeringen med Artur Mas i spetsen hotar nu med att utlysa regionalval i Katalonien om inte centralregeringen i Madrid godkänner den katalanska självständighetsomröstningen den 9 november. Valet strider mot spansk grundlag varför centralregeringen inte förväntas och inte heller kan godkänna omröstningen. Genom att utlysa regionalval hoppas Artur Mas att säkra de katalanska nationalistpartierna en stor valseger, för att på så sätt kunna visa sitt misstycke mot centralregeringen i Madrid. I Katalonien idag utgör PSOE och PP tydlig minoritet medan de starka är nationalistpartierna CiU och ERC.
Den spanska statsministern Mariano Rajoy har tidigare försäkrat att regeringen är förberedd på det värsta och att det tunga artilleriet står redo till att förhindra att den katalanska regionalregeringen genomför en självständighetsomröstning. ”Valet är olagligt eftersom det strider mot vår grundlag. Spanien kan inte delas upp utan att alla spanjorer får säga sitt”, säger Rajoy. Han kommer inte att tveka om det kommer till att ställa Kataloniens ledare Artur Mas inför domstol om denne ställer upp valurnorna och därmed bryter mot grundlagen. Den spanska statsministern ser ingen grund till att ta ut någonting i förväg men poängterar att myndigheterna är förberedda. Om den katalanska regionalregeringen väljer att genomföra valet har centralregeringen rätt till att sätta in nationalpolisen och som sista instans militären för att med fysisk styrka stänga vallokalerna och avlysa valet.
 
nyhed-penge
 
OECD:s budskap till Spanien:
Höj momsen – sänk Seguridad Social-avgiften
I den senaste rapporten från OECD uppmanas den spanska regeringen att höja momsen på lågmomsvaror och sänka Seguridad Social-avgiften för de lågavlönade.
På så sätt menar OESC att Spanien skulle få mer pengar i statskassan och samtidigt motivera företag att anställa nya medarbetare till lägsta ingångslön. OECD ser den stora statsskulden och den höga arbetslösheten som Spaniens två största problem för att ta sig ur krisen. OECD uppskattar att landet kan uppnå en tillväxt på 1,2 procent nuvarande år och 1,6 procent under nästkommande år. De uppskattar också att arbetslösheten kommer att falla till 24,6 procent innan årets slut och till 23,6 procent under 2015. ”Det blir en lång och seg kamp för Spanien”, sägs det i rapporten.
 
nyhed-pige
 
Leksaker och köksutrustning för en tia
Mi Gran Ilusión (min stora önskning) är namnet på en framgångshistoria i Málaga. Grundaren Jorge Rosado har nått stora framgångar med ett ganska enkelt koncept. I slutet av 2008 hade Jorge Rosado stora problem som leksaks- och köksmaskinsgrossist då hans kunder, främst inom detaljhandeln, inte kunde betala honom på grund av krisen. Av den anledningen bestämde han sig för att öppna en egen butik med egna produkter. Och det skulle visa sig bli en sann framgång. Mi Gran Ilusión har idag 27 butiker, främst i Andalusien och kommer nästa år att öppna även i Madrid och Barcelona. ”Vi säljer bara kvalitetsvaror och med samma garanti som man får i andra butiker. Skillnaden är bara den att våra produkter kostar hälften av det som man får betala i andra butiker av den enkla anledningen att vi köper in stora kvantiteter, och vi är glada om vi får en marginal på tio procent”, förklarar grundaren.
 
nyhed-fungi torvehal
 
Fuengirolas saluhall ska totalrenoveras
Tiden har sprungit ifrån den gamla saluhallen ”Mercacentro” och därför har kommunen i Fuengirola godkänt en plan som kommer att totalförändra saluhallen. Idag administreras Mercacentro av kommunen och varje enskild försäljare är ansvarig för driften och underhållet av sin butik. På gatuplan finns det detaljhandel och en våning upp finns grönsakshandlare, slaktare, barer m.m. Mercacentro har dock haft problem med besökarantalet under en längre tid, precis som alla andra saluhallar och shoppingcenter. I storstäder som Madrid och Barcelona har man med framgång moderniserat koncepten för de gamla saluhallarna genom att bland annat ge dem ett gastronomiskt lyft samt genoms att modernisera fasaderna. Nu ska Fuengirola försöka göra samma sak. Det innebär att ett starkt företag kommer att stå för konceptutvecklingen och driften men byggnaden förblir i kommunens ägo. ”Mercacentro blir nytt, ljust och annorlunda. Ett privat företag har presenterat ett ambitiöst projekt till fem miljoner euro vilket kommer att göra Mercacentro till en gastronomisk och inköpsrik oas mitt i staden”, säger Fuengirolas borgmästare, Esperanza Oña, i ett pressmeddelande. Hon säger även att kommunen själv inte har de ekonomiska möjligheter till att förnya den gamla saluhallen. Än så länge finns inget datum för när ombyggnationen kommer att påbörjas.
 
Bästa sommaren i Marbella på tio år
Inte sedan 2004 har Marbella upplevt en så stor ekonomisk tillväxt som under den gångna sommaren. Både inom hotell- och detaljhandeln har man sett ett stort uppsving och under juli samt augusti registrerades en försäljningsökning på i genomsnitt hela tio procent jämfört med 2013. Och allting tyder på att tillväxten fortsätter säger kommunrådsmedlemmen och ordföranden för Försäljning, Industri och Offentliga lokaler i Marbella kommun, José Eduardo Díaz. Han poängterar att det är speciellt tillväxten inom hotellsektorn som väcker stor uppmärksamhet: ”Vi talar om rekordsiffror med en ökning på mellan 3-20 procent under juli och mellan 10-20 procent under augusti, jämfört med förra året.”
På flera platser har även de mindre verksamheterna märkt av effekten av de många köpglada kunderna och i Puerto Banús registrerades en tillväxt på tre procent under juli och hela 20 procent under augusti.
Den ökade försäljningen har även inneburit en minskning av arbetslösheten och 1 061 personer har fått arbete, berättar José Eduardo Díaz, som rosar insatserna från företagarna och uppmanar dem till att bibehålla antalet arbetstillfällen under de kommande månaderna.
 
nyhed-pujol
 
Andorra bryter banksekretessen i Pujol-fallet
Furstendömet Andorra har låtit meddela att de kommer att samarbeta med de spanska myndigheterna och ge ut information kring Jordi Pujols inlåningar i banken Banca Privada de Andorra. För bara några månader sedan avslöjades det att Jordi Pujol har gömt undan 4 miljoner euro från de spanska skattemyndigheterna under 34 år. Genom att offentliggöra Pujols inlåningar i Banca Privada de Andorra ser baken och myndigheterna i Andorra mellan fingrarna med Pujols hot om att anmäla banken för att olovligt lämna ut information om privatkunder. Jordi Pujol är fördetta president för Generalitat i Katalonien och han har tagit sig ur ett väldigt stormväder efter att de spanska myndigheterna och pressen avslöjat hans skatteflykt. Jordi Pujol är på starka grunder misstänkt för att ha gömt undan stora summor pengar i flera skatteparadis.
 
nyhed-museum
 
Centro Pompidous Málagaavdelning presenteras i Paris
Om tio månader ska det första Centro Pompidou-museet utanför Frankrikes gränser stå färdigt i Málaga. Málagas borgmästare, Fransisco de la Torre, reste nyligen till Paris för att delta i offentliggörandet av nyheten. Centro Pompidou får ett bra läge i Málagas nya hamn, Muelle Uno, där färdigställandet av det nya museet är i full gång. Málaga kommun satsar mycket på att förbättra stadens kulturella utbud ytterligare. Tillsammans med Picassomuseet, Carmen Thyssen-museet och det kommande museet för ”Bellas Artes del Siglo 19” förväntas Centro Pompidou att bli ett av stadens mest besökta museum. Málaga har idag 28 museer och 70 procent av stadens turister kommer via det kulturella utbudet.
 
nyhed-bilsalg
 
Bilförsäljningen ökar
Allting tyder på att 2014 blir ett bra år för bilbranschen i Spanien. Sedan 2008 har bilförsäljningen minskat år för år men under 2014 har det sålts 583 663 bilar jämfört med 501 260 år föregående år. Det är en ökning av 16,4 procent. Även under augusti månad, som alltid är årets sämsta försäljningsmånad, har den nationella bilförsäljningen ökat med 13,7 procent. Det är den växande tilliten från konsumenterna och regeringens bidrag ”Plan Pive” som är de två främsta faktorerna bakom ökningen. De flesta bilmodellerna såldes billigare jämfört med 2007. Bidragssystemet kommer att fortsätta fram till 2015, så fram tills dess förväntas bilbranschen se en fortsatt ökning på försäljningsfronten.
 
nyhed toerke
 
Torraste året i Málagaprovinsen sedan 1994-95
För andra gången i historien måste Málagaprovinsen gräva djupt för att hitta vatten. Det hydrologiska året 2013-2014 slutade den 20 september och det ser ut att ha varit det torraste sedan 90-talet. Vattenreserverna, som fylldes upp 2011-12, som tack vare förnuftig hantering fortfarande innehåller 70 procent av dess kapacitet, fungerar således som en flytväst för de törstande människorna, djuren och växterna i de sydspanska hemmen. Ronda och Alpandeire är de platser där regnet varit snålast och bara efterlämnat ca 462 liter vatten per kvadratmeter. Det är fortfarande en bra bit från genomsnittet som vanligtvis ligger på 624 liter vatten per kvadratmeter. Fuengirola och Estepona är de två städer där nederbörden varit som snålast. Där var genomsnitten för 2013-14 bara 197,6 liter respektive 279,6 liter per kvadratmeter. Den största mängden regn i dessa städer föll under januari (40,2 procent) och april (38,1 procent). Även om nederbördsmängden i Málagaprovinsen i år har varit långt ifrån rekordåren 1989-90, då man uppmätte hela 1 112,5 liter per kvadratmeter, finns det hopp inför framtiden. Enligt Hudrosur (informationscentret för vattentillstånden i Andalusien) förväntas nämligen november bjuda på stora mängder regn.
 
nyhed toerke
 
Málaga stad populärare än någonsin
Allt fler turister hittar till Málagas centrum. Under årets första sju månader har turismen i Málaga ökat med nio procent jämfört med föregående år. Siffrorna kommer från Spansk Statistik INEM och kommunens turistråd. På nationellt plan är det bara i Madrid som turismen ökat mer, elva procent. ”Det är primärt utlänningar som söker sig till staden och de kommer jämnt fördelade över hela året, så det är inte bara en bra sommar som ligger bakom de fina siffrorna”, säger Julio Andrade, som är kommunens turistansvariga. I slutet av 90-talet fastställde Málaga kommun en långsiktig plan för att få liv i turismen. Staden satsar mycket på kultur- och företagsturism och inte bara på ”sol och strand”-konceptet, som finns i överflöd längs hela Costa del Sol.
 
nyhed-frugt
 
Andalusien förlorar nästa 38 miljoner euro i export till Ryssland
Den sydspanska regionen är en av de platser som drabbas hårt av det ryska embargot. Förra året exporterade Andalusien matvaror till Ryssland till ett värde av ca 75 miljoner euro. Och även om Ryssland ligger på 17:e plats av de länder som importerar mest råvaror från Andalusien så är effekten betydande.
Det handlar främst om produkter som frukt, grönsaker, oliver, olivolja samt kött och då Andalusiens ekonomi i hög grad baseras på dessa baslivsmedel skapar det ett hål i budgeten. Enligt La Agencia Andaluza de Promoción Exterior-Extenda, dependiente de la Consejería de Economía, Innovación, Ciencia y Empleo (exportrådet under Ministeriet för Ekonomi, Innovation, Vetenskap och Arbete) tyder de senaste siffrorna på att regionen förlorar drygt 37,5 miljoner på Rysslands importstopp under 2014. Junta de Andalucía ber dock om att producenterna ska ha tålamod och hänvisar till att EU arbetar med att färdigställa detaljerna i en plan över vilka medel man kommer att använda för att kompensera för jordbrukarnas förluster. Och häri försäkras det att Junta de Andalucía inte kommer tveka när det kommer till att be om ökade medel om det skulle behövas. (Källa: Diariosur.es)
 
nyhed-cykel
 
Málaga börjar fas nummer två av ”projekt cykel”
Sedan den så kallade cykeln uppfanns 1817 har det skett en hel del och idag finns det populära pedalfordonet i var mans ägo – i alla fall i Nordeuropa. Men nu ska det även bli populärare i dessa trakter, sägs det från Ayuntamiento de Málaga. Där har man nämligen en tydlig vision om att öka cykelanvändandet och inte minst att utöka vägnätet med fler cykelvägar. För drygt ett år sedan påbörjade man den första delen av ”projekt cykel” och 20 stadscykelinstallationer placerades ut på olika platser i den sydspanska storstaden. Som boende i Málaga kan man med sitt EMT-transportkort, som används till bussarna, även låna en stadscykel. Och projektet har visat sig vara framgångsrikt, över förväntningarna. Av den anledningen har nu Ayuntamiento de Málaga planer på att utvecklat projektet till flera områden i staden men först måste det dras fler cykelvägar så att invånarna på två hjul kan ta sig fram säkert i trafiken. Politikerna i Málaga har nu avsatt en miljon euro till förlängningar av de 30 cykelvägar som redan finns i staden. Som exempel har det nyligen anlagts en cykelväg från ena änden av Paseo Marítimo och ut mot El Palo. Och här planeras det bland annat at det ska anläggas ytterligare en sträcka på 17 kilometer som ska förbinda El Palo, Tetinos och Cruz del Humilladero.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.