La Sueca hälsar välkommen till En Sueco december!

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco december!

kaereLaeser
 
Ständigt får jag höra att jag inte bor i det ”riktiga” Spanien. Jag bor ju på Costa del Sol och det är enligt många så långt ifrån det ”riktiga” Spanien man kan komma. Jag är i alla fall glad att jag bor på denna internationella kust. Speciellt när det kommer till för mig kära högtider, varav en av dem är julen. I början av denna månad stojas det hemma i mitt kök. Det bakas lussekatter, finska julstjärnor, kokas knäck och kola, och så kokas det äppleglögg. Jag älskar denna högtid och börjar tidigt planera för årets juluppvärmare – glöggkväll i goda vänners lag. Och liksom det var när jag bodde i Sverige behöver gästerna inte vänta tills kvällen. Denna dag är dörren öppen tidigt, för det är ju så trevligt att baka pepparkakor tillsammans i takt till tonerna från julmusiken.

Det låter nästan som en tafflig Hollywoodfilm, men när familjen bor i Sverige och det där traditionella familjejulbaket är svårt att få till, vad passar då inte bättre än ett vänjulbak. Dessutom hjälper det till att öka julstämningen när solen skiner från en klarblå himmel och temperaturerna når långt över nollsträcket.

Sedan var det detta med att trivas med att bo på Costa del Sol, som inte är Spanien på ”riktigt”. Visst hör jag en mängd olika språk när jag går på paseon, vänskapskretsen är multinationell och matkassen likaså. Och även om jag ibland själv kan drömma om det ”riktiga” spanska livet i en liten by där inga turister sätter sin for så är jag glad för att leva i denna internationella del av Spanien, speciellt under högtider som julen, för det innebär ju att det är nära till svenska varor. Det är ju halleluja! Jag behöver inte baka julvörten eller lägga in sillen om tiden är knapp. Jag kan köpa den för mig rätta ansjovisen till Jansson och den där grovkorniga senapen till att griljera skinkan med. Ja, min julafton är svensk och det är en fröjd att ha så mycket svenska produkter så nära som vi har här. För mig förknippas jul med svensk tradition. Ett annat plus med att bo på Costa del Sol är att det går att kombinera en grön jul med några dagars snö utanför fönstret genom att bra några timmars bilresa till ytters spanska omgivningar i till exempel de små byarna uppe i bergen i Granadatrakterna. Det finns så mycket möjligheter med livet på Costa del Sol. Här kan jag vara exakt så svensk, spansk eller internationell som jag önskar. Vill jag fylla köket med svenska produkter kan jag göra det. Jag kan till och med inhandla dem och tala svenska med butiksbiträdet. Vill jag laga marockanska eller libanesiska rätter kan jag utan problem köpa produkterna till det. Och det spanska lever vi ju faktiskt mitt i, speciellt om vi köper köttet hos den lokala spanska slaktaren, brödet hos den spanska bagaren och så vidare.

Ja, det är en salig blandning att välja på. På Costa del Sol bor vi som i en Aladdinask med massa godbitar att välja mellan. Innan 2014 är slut kommer jag till min lycka hinna med två traditioner till. Under årets sista kväll är jag nämligen bjuden på fransk nyårssupé och därefter ”byter” vi hastigt land till det spanska med tolv vindruvor i takt till nedräknandet till 2015 med tv-sändningen från Puerta del Sol.

God jul och gott nytt år!

Sara Laine

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.