Korta nyheter, december 2014

Korta nyheter, december 2014

kn-barcelona
Josep Núñezs fotbollsäventyr fick en fin avslutning. Mindre bra blev hans avslut som entreprenör.
 
Före detta FC Barcelona president i fängelse
Den före detta så högt respekterade presidenten för fotbollsklubben FC Barcelona, Josep Núñez, började sona sitt straff på sin dom på 26 månader. Han erhöll straffet för grovt skattebrott och försök till att muta tjänstemän från skatteverket. Även Núñez son har dömts till fängelse i fallet. Tillsammans stod de för driften av deras familjeföretag vari de under flera år systematiskt fuskat med bokföringen och båda två har också försökt att muta anställda vid skatteverket så att de skulle låta bli att lägga näsan i blöt. Josep Núñez och sonen dömdes i första omgången till sex års fängelse, vilket de överklagade och fick straffet förkortat till två år och två månader. Det har funnits tvivel kring om Josep Núñez skulle avtjäna sitt straff på grund av sin ålder, 81 år, men myndigheterna har trots det värderat att hans hälsa är god nog för en tid bakom lås och bom. Allmänheten kommer först och främst ihåg Núñez som den framgångsrika presidenten för FC Barcelona under åren 1978-2000. I slutet av 70-talet var FC Barcelona inte en europeisk storklubb och befanns sig långt ifrån Real Madrid i den spanska ligan. Detta fick Núñez dock ordning på och klubben växte. Extra framgångsrika var åren mellan 1990-1994 och med Johan Cruyff som tränare och Michael Laudrup som en tongivande spelare vann klubben det spanska mästerskapet fyra år i rad och Champions League 1992.
 
kn-tollox
Idag ligger det över 20 stämningsansökningar kring olagliga bygglov mot Juan Vera, som fortfarande är borgmästare i Tolox.
 
Toloxs borgmästare dömd till fängelse, igen
Borgmästaren i byn Tolox, Juan Vera, har för andra gången dömts för att ha utfärdat olagliga bygglov. Det är även andra gången som han får 15 månaders fängelse för det. Juan Vera är fortfarande borgmästare i den lilla byn norr om Marbella. Han har låtit meddela att han kommer att avgå, men inte när. Med två straff på 15 månader vardera kan han bli ombedd om att sona sina straff när som helst. Juan Vera står fast vid att han är oskyldig och har överklagat båda domsluten. Han påstår att han har handlat i god tro och bara signerat dokument som utarbetats av kommunens tekniska avdelning, och att han litade på att avdelningen inte gjorde fel. Den ansvariga arkitekten för staden stadsplanering har också dömts i fallet.
 
kn-iu
Alberto Garzón är kanske IU:s nya frontfigur.
 
IU ledare avgår – ung politiker från Fuengirola kanske tar över
Cayo Lara, ledare av Spaniens tredje största parti Izquierda Unida, har låtit meddela att han inte ställer upp som partiledare nästa år. Cayo Lara har lett partiet sedan 2008. Han menar att det är dags för ett generationsskifte i det vänsterorienterade partiet. Dock kanske det finns även en annan orsak till beslutet då partiet enligt opinionsmätningar har förlorat flertalet väljare sedan EU-valet i våras och i stort sett stått i skuggan av det nya partiet Podemos, som tar sig fram med stora kliv.
Enligt spanska TVE kan ny partiledare tänkas bli 29-åriga Alberto Garzón. Garzón är född i norra Spanien men uppvuxen i Fuengirola och Málaga. Sedan 2011 har han suttit i parlamentet och ses idag som en av partiets mest begåvade politiker.
 
kn-catalonien
Den politiska situationen i Katalonien är långt ifrån en lösning.
 
Alternativt katalanskt självständighetsval har hållits
2,2 millioner katalaner röstade den 9 november i det som benämns som ett alternativt självständighetsval i Katalonien, efter att den spanska Konstitutionsdomstolen dömt det ursprungliga valet som olagligt, två gånger. Ca 6 miljoner katalaner kunde rösta varav 40 procent utnyttjade sin rösträtt. I grova drag innebär det att 2,2 miljoner katalaner gick till valurnorna. Av dessa röstade drygt hela 81 procent för självständighet. Presidenten för den katalanska regionala regeringen, Artur Mas, ser valet som en stor framgång och har sagt: ”Valet var fredligt och demokratiskt och 2,2 miljoner valdeltagare är över all förväntning på grund av den stora förvirringen inför valet.” Regeringen i Madrid har kort kommenterat valet som en fars och som politisk propaganda.
 
kn-laCala
Flera nya byggprojekt i La Cala de Mijas.
 
Ny strandpromenad mellan La Cala och Calahonda
Den nya strandpromenaden mellan La Cala de Mijas och Calahonda har blivit invigd. Promenaden är knappt 6 km lång och har kostat 2 miljoner euro. Sträckan mellan La Cala de Mijas och Calahonda är kraftigt trafikerad men kommunen i Mijas hoppas nu att den nya strandpromenaden ska motivera folk att gå fram och tillbaka mellan de två städerna istället för att ta bilen för korta ärenden. I samma område har kommunen just godkänt 15 nya bygglov för byggandet av 60 nya bostäder och en ny matbutik i den norra delen av La Cala de Mijas.
 
kn-astonVilla
Junta de Andalucías sponsring av Aston Villa är ytterligare ett steg i kampen om de soltörstande turisterna.
 
Costa del Sol vill locka engelsmännen
Andalusien och Costa del Sol representerades nyligen fint under turistmässan World Travel Market, i London. 190 länder och 45 000 fackmänniskor fanns representerade, bland dessa den spanska ministern för Industri, Energi och Turism, José Manuel Soria, ordföranden för Junta de Andalucía, Susana Díaz, ordföranden för Málaga läns landsting, Elias Bendodo och Málagas borgmästare Francisco Torre.
Londons taxibilar på stadens kalla gator förde fram budskapet ”Costa del Sol – Always Warm”, och inne i mässhallen besöktes Andalusiens stånd flitigt. ”Turismen är helt avgörande för utvecklingen i den andalusiska ekonomin, så det är ett måste att finnas representerade här då England traditionellt sett är en av våra största marknader”, sa Susana Díaz till pressen. Samtidigt offentliggjorde hon att turismen för nuvarande år, mätt i antal hotellövernattningar, sannolikt kommer att öka med ca 4,3 procent jämfört med föregående år. Bara några få dagar innan mässan hade Rafael Rodríguez, ansvarig för turism i Junta de Andalucía, dessutom rest till Birmingham för att medverka i en presentation av fotbollsklubben Aston Villas nya spelartröjor som i framtiden bara kommer att ha namnet ”Andalucía” på ryggen. Aston Villar spelar i den bästa engelska fotbollsligan och har miljoner fans och tv-tittare.
     
kn-podemos
Det nya partiet Podemos leds av Pablo Iglesias.
 
Podemos står inför jordskredsseger
Det började som en proteströrelse som nu har blivit allvar. Det nya politiska partiet Podemos ställer upp till riksdagsvalet nästa höst och enligt opinionsmätningar kommer det nya partiet vända upp och ned på ordningen inom den spanska politiken, som sedan 1980-talet har varit näst intill ett tvåpartssystem med Partido Popular och socialistpartiet PSOE.
I en omfattande opinionsmätning som tidningen El País gett ut ser det ut som om Podemos får 27 procent av rösterna medan 25,5 procent av rösterna går till PSOE och endast 20 procent till Partido Popular. I en annan opinionsundersökning från CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas), som har intervjuat 2 000 väljare skulle Partido Pupular fortfarande vara Spaniens största parti med 27,5 procent av rösterna. 23,9 procent skulle rösta på PSOE om det vore val i morgon och Podemos skulle få 22,5 procent av rösterna.
De sista 25 procenten av rösterna skulle gå till det vänsterorienterade partiet IU, mittenpartiet UPyD och de baskiska och katalanska nationalistpartierna PNV, CiU och ERC.
Om opinionsmätningarna speglar valresultatet nästa år blir det lite av ett pussel att bilda regering. Partido Popular och PSOE har aldrig kunnat samarbeta och Podemos partiprogram går på tvären över det hela.
 
kn-violencia
2012 gjordes totalt 128 543 anmälningar om våld i hemmet, i hela Spanien.  
 
Våld mot kvinnor minskar i Andalusien, men är fortfarande ett problem
Enligt de senaste siffrorna presenterade den 30 september 2014 uppgår antalet aktuella fall rörande våld i hemmet till 2 848 i Málagaprovinsen. 1 928 fall handlar om en mildare grad av psykiskt eller fysiskt våld, 800 fall klassificeras som mindre allvarligt fysiskt våld, 115 fall handlar om våld i bredare utsträckning, fyra fall anses handla om fysiskt våld i mycket hög grad och ett fall rör sig om extremt våld. Siffrorna offentliggjordes av Málagas viceborgmästare, Jorge Hernández Mollar, under öppnandet av de nya informationskurser som ska bidra till att introducera kvinnor i området till systemet Viogén, som används för att anmäla våld i hemmet. I provinsen har det i år anmälts 2 750 fall och det har lagts förfrågningar om 539 besöksförbud varav 302 har beviljats och 237 har avvisats. Tre dödsfall som följd av våld i hemmet har registretats i Málaga under året. Jämförs dessa siffror med de från 2012, när hela 6 674 anmälningar gjordes, är det dock tydligt att minskningen är markant.
 
kn-oliven
Det skördas oliver i november och december.
 
Utlandet vill ha Andalusiens olivolja
Centraleuropéerna och amerikanerna konsumerar olivolja som aldrig förr. Det samtidigt som stora importländer som Brasilien, Kina, Japan och Indien också börjar fatta tycke för den andalusiska specialiteten. Detta är positiva nyheter för industrin som annars inte ser ut att få den bästa skörden i år. ”Vi förväntar att årets produktion kommer att vara 30 procent mindre jämfört med förra året. Men i gengäld räknar vi med att kvaliteten av de skördade oliverna kommer att vara 10-15 procent bättre. Det är bra för exporten till de nämnda länderna, där många konsumenter kommer värdera kvalitet och inte är rädda för att betala lite mer för en bra produkt”, förklarar Baldomero Bellido, som är president för organisationen av unga lantbrukare. Han förklarar att Spanien, genom Andalusien, idag står för 56 procent av olivoljeexporten i världen tack vare den höga kvaliteten, konkurrenskraftiga priser och det faktum att produktionen i länder som Grekland och Tunisien har minskat betydligt. ”Fler och fler lantbrukare vill exportera olivoljan för att det råder en hård konkurrens på den spanska marknaden vilket har pressat priserna i botten”, tillägger han.
Jaén är den provins som står för den största produktionen av olivolja följd av Córdoba, Granada och Sevilla. Málagaprovinsen står för åtta procent av produktionen i Andalusien.
 
kn-vuelta
Vuelta a España börjar i Puerto Banús nästa år.
 
Vuelta a España startar i Puerto Banús 2015
Nästa år hamnar Costa del Sol verkligen i fokus när cykeltävlingen Vuelta a España startar nästa år den 22 augusti. Vueltan börjar med en enkel start i Puerto Banús och de följande fyra etapperna cyklas i Málagaprovinsen. Det är första gången som så många etapper cyklas i området och det är tydligt att landstinget i Málaga har använt en mängd resurser på att få cykeltävlingen till staden. Vuelta a España ses av miljoner tv-tittare i hela Europa, Ryssland och delar av Asien och Sydamerika och har därför stort värde ur reklamsyfte. Till det ska alla tusentals cykelentusiaster, som följer etapperna ”live” tilläggas. Under 2014 tog loppet vägen förbi Benalmádena vilket blev en så stor succé att Málagas landsting ansökte om ännu fler etapper. Att hela fyra etapper kommer att cyklas i Málagaprovinsen är i sig en bedrift då alla spanska städer drömmer om att få i alla fall en etapp till deras stad. Vuelta a Espana är tillsammans med Tour de France och Giro d´Italia en av världens största cykeletapptävlingar.
Efter starten i Puerto Banús, och de efterföljande 21 etapperna, avslutas Vueltan i Madrid den 13 september 2015.
 
kn-balloner
De långa ”puentes” uteblir 2015.
 
2015 infaller många helgdagar på lördagar
Kalendern med helgdagar för nästa år är färdig. Och det är värt att notera att inga helgdagar infaller mitt i veckan, vilket annars ger möjlighet att ta en så kallad ”puente” över en helgdag och således ta ledig i en halv vecka. Det är alltså värt att notera att hela tre helgdagar infaller på en lördag. Om man inte arbetar lördagar får man således ingen glädje av dessa helgdagar. Det är nämligen enbart om en helgdag infaller på en söndag som ledigheten förflyttas till följande måndag, då söndagen redan betraktas som en helgdag i Spanien. De nationella och regionala heldagarna för Málagaprovinsen 2015 är:
1 januari (nyår), 6 januari (heliga tre konungar), 28 februari (Día de Andalucía), 2 april (skärtorsdagen), 3 april (långfredag), 1 maj (arbetarnas dag), 15 augusti (Asunción de la Virgen), 12 oktober (Fiesta Nacional de España), 1 november (Día de Todos los Santos), 6 december (Grundlagsdagen), 8 december (La Inmaculada Concepción) och 25 december (juldagen).
    
kn-bulli
Nästa år ska utställningen vidare till London och New York.
 
El Bulli öppnar som museum
Det är exakt ett halvår sedan som den världskända Michelinrestaurangen El Bulli i Barcelona stängde sina dörrar. El Bulli utnämndes i fem år till värdens bästa restaurang under ledning av Ferrán Adriá, som av många ses som historiens bästa kock. Nästa år kommer så restaurangen och dess historia kunna upplevas på museet Papau Robert i Barcelona. På museet kommer man bl.a. att virtuellt kunna se en presentation av de 1 846 recept som El Bulli skapade. Man kommer också virtuellt kunna sätta sig till bords och njuta av en av restaurangens många menyer. Med öppnandet av museet önskar Ferrán Adriá och hans stab att anden kring restaurangen El Bulli ska leva vidare.
 
kn-arbejdsloeshed
Sommaren är definitivt slut och det märks på arbetslösheten inom turistbranschen. Men även inom andra sektorer märks en ökad arbetslöshet.
 
Arbetslöseter ökar igen
Efter tre goda kvartal ökade arbetslösheten markant i oktober. 79 154 personer har förlorat deras arbeten och tre stora områden i den spanska ekonomin har drabbats hårt; service, lantbruk och industri. Andalusien är hårdast drabbat bland de spanska regionerna med 15 058 nya arbetslösa varav 6 300 i Málagaprovinsen. Den spanska arbetsmarknadsministern, Fátima Báñez, ser dock positivt på utvecklingen då antalet arbetslösa, sett över hela året, har minskat med 174 534 personer, vilket är den största minskningen under perioden januari till oktober sedan 1998. Dessutom är det den minsta ökningen av arbetslösheten under oktober månad sedan 2010. Den totala arbetslösheten uppgår nu till 4 527 000 personer medan 16 691 000 är registrerade hos Seguridad Social och därmed i arbete.
 
kn-corrupcion
 
Korruptionens landskarta – se det här
Caso Malaya, Caso Nóos, ERE-fallen och senaste Operación Púnica. Listan över korruptionsskandaler och anklagade politiker har efterhand blivit oändlig.
Andalusierna är de värsta men de i Madrid och Katalonien följer tätt efter. Omvänt är nordspanjorerna lite finare i kanten. Faktiskt finns det regioner där inte en enda politiker eller tjänsteman är inblandad i en korruptionsskandal. Klicka på kartan från den spanska dagstidningen El Mundo och se korruptionsmönstret i Spanien:
http://www.elmundo.es/grafico/espana/2014/11/03/5453d2e6268e3e8d7f8b456c.html
 
kn-vaekstAndalucia
UniCaja spår framgång 2015.
 
Andalusien växer igen – även inom byggsektorn
Sparbanken UniCaja har redan deras ekonomiska nyckeltal färdiga för Andalusiens ekonomi och sysselsättning för 2015. Enligt sparbaken kommer den andalusiska BNP:n stiga med 2,0 procent mot 1,4 procent nuvarande år. Alla sektorer kommer att uppleva framgång under 2015 med undantag för lantbruk, säger prognosen. Det väcker uppmärksamhet och hopp om att ekonomerna hos UniCaja spår en tillväxt i byggbranschen på 2,3 procent. Det är första gången sedan 2007 som det ställs en prognos om tillväxt inom branschen. De optimistiska prognoserna smittar också av sig på arbetslöshetssiffrorna. Under 2015 spås det att arbetslösheten kommer att minska med 1,7 procentenheter mot 1,1 under 2014. Det innebär att vid årsslutet 2015 kommer arbetslösheten i Andalusien ha minskat till 33,4 procent, vilket dock även i fortsättningen hör till de högsta.
 
kn-unicaja
UniCaja har i dag bara filialer i Málaga och några få andalusiska städer. Det blir ändring på det nästa år.
 
UniCaja klarar testet och börsnoteras 2016
Málagas sparbank UniCaja växer starkt samtidigt som sparbanken visar sig ytterst kreditvärdig. Ett test från Den Europeiska Centralbanken visar att UniCaja idag är den åttonde mest likvida banken bland Spaniens 15 banker. Sedan den 4 november gäller en ny förordning som innebär att Den Europeiska Centralbanken ska mäta och kontrollera alla europeiska bankers kreditvärdighet varje år. Alla banker ska ha minst 5,5 procent av deras kapital tillgängligt för att kunna stå emot nya lågkonjunkturer och kriser på de finansiella marknaderna. UniCajas kreditvärdighet uppmättes till 8,89 procent. Den mest kreditvärdiga banken är Kutxabank med 11,82 procent och värst gick det för Liderbank som inte klarade testet. UniCaja har efter en lång tids förberedelser slagits ihop med Banco Ceiss, vilken är en fusion av de två nordspanska sparbankerna Caja España och Caja Duero. Nästa år går alltså UniCaja från att vara en sparbank till att bli en börsnoterad bank.
 
kn-mujer
32,34 procent av Málagas kvinnor är arbetslösa jämfört med 28,84 procent av männen.
     
23 400 nya arbetstillfällen i Málagaprovinsen men enbart 700 kvinnor
Málaga är den fjärde provinsen med högst arbetslöshet i Spanien. Men experter pekar på att den andalusiska ekonomin är på väg att vakna till liv igen. Under de senaste tolv månaderna har arbetslösheten minskat med drygt 23 000 personer i Málaga, enligt siffror från EPA. 244 400 personer i provinsen är fortfarande arbetslösa men siffrorna väcker viss optimism då de visar att det har skapats 46 200 fler arbetstillfällen jämfört med samma månad förra året. De drygt 46 200 nya arbetstillfällena är den största ökningen i Spanien efter Barcelona. Och den arbetande delen av befolkningen i Málagaprovinsen överstiger för första gången 800 000 personer, vilket är ett resultat av efterfrågan på arbetsmarknaden inom turistsektorn, då 2014 har varit det bästa turiståret på flera årtionden i Sydspanien. Att minskningen av arbetslösheten (23 400 personer) inte följer siffrorna för antalet nya arbetstillfällen (46 200) hänger samman med motsatt tendens i övriga Spanien, att Málagaprovinsen fortfarande upplever en ström av personer i arbetsför ålder som hamnar i arbetslöshetskön. De positiva siffrorna väcker leenden, dock med ett stort MEN. Siffrorna avslöjar nämligen även att speciellt kvinnor har svårt att hitta arbete. Av de drygt 23 000 personer som har fått arbete är endast 700 kvinnor. Det sägs bl.a. bero på att fler kvinnor trätt in på arbetsmarknaden och nu kämpar om samma arbetstillfällen, men även på att det har skapats färre såkallade ”kvinnojobb” än ”mansjobb”. Utav de drygt 46 200 nya arbetstillfällen som skapades förra året i Málagaprovinsen kan bara 9 300 kategoriseras som ”kvinnojobb”. Det handlar ofta om fabriksarbete, sjukvård, barnpassning eller liknande.
kn-korruption     
Francisco Granados förs till förhör.
 
Ny korruptionsskandal i rullning
Ett nätverk av korrupta politiker i Madrid, Murcia, León och Valencia har upptäckts av Guardia Civils antikorruptionsavdelning. Nätverket består av minst sex ledande kommunal- och regionalpolitiker i de fyra nämnda städerna. De anklagade påstås ha tagit emot mutor under flera år för utfärdande av olagliga bygglov och olika offentliga kontrakteringar.
Mest känd bland de sex åtalade är Francisco Granados från Partido Popular (PP) i Madrid som fram till årsskiftet var Esperanza Aguirres högra hand och därmed näst högst i den politiska hierarkin i Madridregionen.
Korruptionspengarna verkar ha funnits på ett konto i Schweiz. Guardia Civils utredningar påbörjades efter att de erhållit information fråb det schweiziska bankväsendet kring oregelbundna transaktioner på Francisco Granados konto i landet, vari han lär ha haft ett innestående belopp av 1,5 miljoner euro.
Olagliga provisioner är inte ett nytt fenomen i Spanien men samarbetet med bankerna i Schweiz och Andorra gör det idag allt svårare att dölja svarta pengar.
 
kn-galop
Konserter, restauranger och andra projekt på galoppbanan har också haft det svårt. Men nu får banan en ny chans.
 
Återigen lopp på galoppbanan i Mijas
Nu hålls det återigen lopp i Mijas efter att galoppbanan stått aktivitetslös under ett år på grund av ekonomiska problem. Det är Mijas kommun som äger galoppbanan men de har inte kunnat finansiera driften. Samtidigt har det inte gått att hitta ett företag som har velat hyra banan. Men ny har det lyckats. Det andalusiska företaget Co.Equisport står för loppen och underhållet av banan till och med mars nästa år. Därefter ska ett nytt avtal förhandlas på plats. Målet är att hålla lopp varannan vecka fram till den 10 mars. Galoppbanan i Mijas har aldrig uppnått den succé som det hoppades på när de första spadtagen togs i slutet av 90-talet. Galoppbanan var årtiondets projekt i Mijas, men kommunen och de verksamheter som hyrde in sig lyckades aldrig förmå att få banan att bli den attraktiv galoppbana som de önskade under vinterhalvåret och de fick inte heller ekonomin att gå ihop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.