Sätt kryss i årets kulturkalender – 2015

Sätt kryss i årets kulturkalender - 2015

En rad av Spaniens museer har nu lyft på en del av locket för utställningarna som de har planerade för året. Landet har omkring 1 500 museer och bland dessa finns några av världens finaste konstmuseer med samlingar av mästare som Diego Velázquez, Pablo Picasso, Francisco de Goya och Joan Miró, och de är alla fint representerade på flera platser i landet. Det finns också utställningar med de flesta internationella konstnärer, som är värda att besöka.

Så se följande urval som vi hoppas kan inspirera er till flera kryss i årets kalender.
 
m-prado
Las Meninas (hovdamerna) av Diego Velázquez beundras.
 
Madrid Prado
Prado i Madrid är mer än ett museum. Detta är en hel konstupplevelse. Så många som 4 800 konstverk hänger på väggarna och över 900 statyer och skulpturer, från antikens Greklans till 1800-talet, går att skåda i salarna.
Francisco de Goya och Diego Velázquez är några spanska konstnärerna som har permanenta utställningar på Prado. Häri ingår 50 verk av Velázquez, varav majoriteten tillhör kungafamiljens samling och 140 av Goya, och därmed är det Prado som man ska till om man verkligen vill ha en förståelse för deras konstärliga arv.
Nya och kommande temporära utställningar:
•    Fram till 8 februari: Bernini och Spanien under titeln Las Ánimas de Bernini.
•    Fram till 8 februari: Teckningar av flera spanska konstnärer utlånade från Hamburgs Konsthall.
•    Fram till 3 maj: Goya i 1700-talets Madrid; Los Cartones de Tapices.
•    Mars – juni: Van der Weyden.
•    Oktober – januari (2016): Luis de Morales.
•    November – mars (2016): Ingres.
Adress: Calle Ruis de Alarcón 23, Madrid
Hemsida: www.museodelprado.es
m-rallimarbella
På museet ses abstrakta verk av bland annat Miró och Dalí.
Ralli i Marbella
Trots museets namn, som onekligen väcker associationer kring rallybilar, har museet Ralli i Marbella ingenting att göra med fordon. Istället huseras museets tio utställningslokaler av moderna verk av europeiska och latinamerikanska konstnärer.
Rallimuseer finns även i andra länder, närmare bestämt i Uruguay, Chile och Israel, och alla dessa drivs som icke-vinstdrivande organisationer och av den anledningen är inträdet är gratis.
I Marbella kan man bland annat se en stor samling av Salvador Dalís skulpturer samt verk av Joan Miró.
Kommande temporära utställningar:
• Hela 2015: Beryl Cook, en engelsk abstrakt konstnär.
Adress: Urb. Coral Beach, Ctra. Nacional 340 km 176, Marbella
Hemsida: www.museoralli.es
 
m-picasso
Palacio de Buenavista i Málagas gamla stadsdel huserar världens största Picassosamling.
Málaga Picasso
Picassomuseet i Barcelona är kanske det mest kända museet som dedikerats till den surrealistiska konstnären Pablo Picasso men faktiskt så är museet i Málaga, hans födelsestad, det museum som huserar flest konstverk av honom. Och det är från hans första och mycket klassiska målningar via de kubistiska till de sista genidragen.
Ytterligare en orsak till att besöka museet i Málaga är själva byggnaden, Palacio de Buenavista, som är ett palats från 1500-talet och ligger vackert i Málagas gamla stadsdel. 1996 valdes denna byggnad till att husera Picassomuseet, som invigdes 2003.
Picasso är ytterst närvarande på museet där det också går att beskåda flera andra konstnärers verk.
Kommande temporära utställningar:
• 2 februari – 17 maj: Maria Blanchard, som får sällskap av bland annat Joan Miró och Federico García Lorca.
• 15 juni – 27 september: Louise Bourgeois med 103 verk, bland dessa 47 skulpturer.
• 19 oktober – 21 februari (2016): Registros Alemanes med verk av Picasso samt flera tyska konstnärer, inklusive Emil Nolde.
Adress: Calle San Agustín 8, Málaga
Hemsida: www.museopicassomalaga.org
 
m-reina-sofia
Drottning Sofías museum, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía.
Reina Sofía i Madrid
Att självaste Guernica, som Pablo Picasso målade 1937 efter bombningarna av den baskiska staden Guernica, hänger här visar att museet är ett av de mer aktade.
Reina Sofía invigdes 1990 för att skapa ett utställningsfönster till de moderna konstnärerna, först och främst spanska men även utländska.
Guernica med sina 7,8 x 3,5 meter är den absoluta huvudattraktionen i Reina Sofías kollektion som även inkluderar flera samlingar av modern konst, bland dessa flera av Picasso, Joan Miró och Salvador Dalí.
Nya och kommande temporära utställningar:
• Fram till 2 mars: Juan Luis Morazas Républica (skulpturer).
• Fram till 13 april: El Retorno del Serpiente kring temat emotionell arkitektur av Mathias Goeritz.
• 11 februari – 13 juli: Aún no, en utställning över dokumentariskmens återupptäckande och kritik under åren 1968 – 1989.
• 18 mars – 14 september: 10 av Picassos verk samt andra internationella konstnärers arbeten utlånade från Konstmuseum Basel.
Adress: Calle Santa Isabel 52, Madrid.
Hemsida: www.museoreinasofia.es
 
m-guggenheim
Den kanadensisk-amerikanska arkitekten Frank Gehrys byggnad vid floden Nervion.

Guggenheim Bilbao
Detta spektakulära museum i den baskiska staden Bilbao är ytterligare ett exempel på ett museum i världsklass. Det är inte minst tack vare själva byggnaden och betydelsen som den har haft för Bilbao sedan invigningen 1997. Från att ha varit en smutsig industristad är Bilbao idag en av landets vackraste städer tack vare upprensningen för och vitaliseringen som tusentals museibesökare har skapat.
Guggenheim huserar flera spännande och permanenta utställningar. Konstmålningar, klassiska såväl som abstrakta, samt skulpturer och annat som kan vara svårt att placera i fack. I den sistnämnda kategorin ingår de två oerhört säregna skulpturerna som står utanför museet, nämligen jättespindeln Mamá och blomvalpen med det internationella och passande namnet Puppy.
Kommande temporära utställningar:
• 27 februari – 7 juni: Niki de Saint Phalle från 1960-talets grupp Nouveaux Réalistes.
• 12 juni – 27 september: Jeff Koons, i samarbete med Whitney Museum of American Art och Centre Georges Pompidou.
• 30 oktober – 28 februari: Making Africa, en utställning om en generation av afrikanska designers, konstnärer och arkitekter.
Adress: Avda. Abandoibarra Etorbidea 2, Bilbao.
Hemsida: www.guggenheim-bilbao.es

 
m-thyssen-picasso
Picassos Los Segadores (skördefolket) är ett av de verk som kan ses på Thyssen.
Thyssen i Málaga och i Madrid
Museo Thyssen-Bornemisza i Madrid – till vardags bara Thyssen – riskerar inte att hamna i skuggan av sina grannar Prado och Reina Sofía. Museet är uppkallat efter sin grundare Thyssen-Bornemisza och ger alla möjligheten att se denna privata samling som med sina 1 600 verk är den största efter samlingen som tillhör det brittiska kungahuset.
Thyssen Madrid öppnade 1992 medan museet i Málaga, kallat Museo Carmen Thyssen, slog upp dörrarna 2011.
På båda museerna finns permanenta utställningar från just de privata ägorna som inkluderar både El Greco, Francisco de Goya och Salvador Dalí, som finns att se på respektive museum i Madrid och det i Málaga.
 
Nya och kommande temporära utställningar:
• Fram till 1 mars: Casas-Ruisiñol – två modernistiska versioner – kan ses i Málaga.
• 24 februari – 7 juni: Paul Delvauxs Gåtur mellan Kärleken och Döden ses i Madrid.
• 26 mars – 6 september: Málagas museum huserar samlingen Días de Verano (sommardagar) med verk av flera olika konstnärer.
• 6 oktober – 17 januari (2016): Edvard Munch. 70 av hans arbeten förs till Madrid i samarbete med Munch Museet i Oslo.
Adress: Paseo del Prado 8, Madrid.
Hemsida: www.museothyssen.org
Adress: Plaza Carmen Thyssen (Calle Compañía 10), Málaga.
Hemsida: www.carmenthyssenmalaga.org
 
OBS! Vi reserverar oss för eventuella datumändringar m.m. Om detaljerna kring de temporära utställningarna är sparsamma eller om inga exakta datum anges beror det på att informationen ej varit tillgänglig vid magasinets manusstop. Speciellt till de stora och klassiska museerna rekommenderas att boka inträdesbiljetter i förväg med vilka det går att komma förbi de längsta köerna. Se kontaktinformation vid varje ensksilt museum i denna artikel.
 

Titta även in på
 
CAC-Málaga
Málagas museum för modern konst, Centro de Arte Contemporáneo, är ett hus med mycket aktiviteter där det går snabbt. Här finns det alltid någonting nytt att se och hit kommer purfärska utställningar från både spanska och internationella kreatörer, filmvisningar och interaktiva arrangemang.
Adress: Calle Alemania s/n, Málaga
Hemsida: www.cacmalaga.eu
 
Bilarnas museum
Museo Automovilístico de Málaga heter museet som huserar kanske inte modern konst men som är långt mycket mer spännande än vad namnet antyder. Här finns det många klassiker och speciellt intressant är det för dem som gillar gamla Mercedes, unika Bugatti eller en guldbelagd Cadillac samt en Swarovskikristallprydd Rolls Royce.
Varje tidsålder, varje fordon har dessutom sin egen historia att berätta.
Adress: Avda. Sor de Cristina Prat 15, Málaga
Hemsida: www.museoautomovilmalaga.com
 
Dalís teatermuseum
Salvador Dalí säkrade sitt arv genom att själv inrätta ett eget museum i Figueres gamla teater, som nu huserar några av hans underliga kreationer. Bland dessa finns äggen på taket, brödbitarna i murarna och skyltdockan som drunknar inne i bilen som står parkerad på museets gård. Det råder inga större behov av gästuppträdanden men de finns här ändå.
Adress: Pujada del Castell 28, Figueres
Hemsida: www.salvador-dali.org
 
Abstrakt konst i de hängande husen i Cuenca
I raden av Duencas så kallade hängande hus har Fundación Juan March valt att inrätta museet Museo de Arte Abstracto Español.
Här, var de gamla husen hänger ut över floden Huécar, finns bland annat verk av Fernando Zobek, Antoni Tàpies och Eduardo Chillida.
Adress: Calle Canónigos s/n, Cuenca
Hemsida: www.march.es/arte/cuenca
 
Modern gravyrkost i Marbella
Mitt i Marbellas gamla stadsdel ligger museet för modern gravyrkonst, Museo del Grabado Español Contemporáneo. Detta är ett överraskande intressant museum som visar gravyrkonst, grafik och skulpturer m.m. Museet ligger i det gamla sjukhuset Bazán, vilket är en renässansbyggnad från 1600-talet.
Adress: Calle Hospital Bazan s/n, Marbella
Hemsida: www.mgec.es
Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.