online-youtube
Det är svårt att föreställa sig att videotjänsten YouTube bara har funnits sedan februari 2005. På grund av dess dominans inom online-videostreaming och dess popularitet känns det som om YouTube alltid varit en del av den grundläggande kulturen på internet.

Det hela började dock under mycket enkla förhållanden i februari 2005, när tre pojkspolingar, Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim, startade en videotjänst i Chad Hurleys garage. 2006 had sidan vuxit sig så stor att killarna behövde större lokaler för verksamheten. Och som riktiga nördar hittade de naturligtvis en plats där de kunde ha ett kontor ovanför en pizzeria. Det som sedan hände är historia – eller ”Google business as usual”, som man också kan säga. YouTube köptes upp av Google den 9 oktober 2006 och de tre grundarna fick mellan 64 miljoner och 395 miljoner dollars vardera. Därefter utvecklades YouTube till att bli en av världens mest besökta internetsajter.

Den första videon som någonsin visades på YouTube var ett 19-sekundersklipp från en av grundarnas, Jawed Karims, utflykt till San Diego Zoo, som hade den kreativa titeln: ”Me at the zoo”. Videoklippet laddades upp den 23 april 2005 och har sedan den blyga starten fått över 120 000 kommentarer och visats över 18 miljoner gånger. Ganska imponerande för ett 19-sekunders videoklipp inspelat i dålig kvalitet framför ett par elefanter.

Sedan den blygsamma starten har YouTube gått och blivit den standard som andra videotjänster i dag jämförs med. Som användare är det ingenting som man direkt tänker på men YouTube är videotjänsternas GulaSidorna: Om det finns så finns det här. Och näst intill allt kan hittas på YouTube, oavsett om det är roliga videoklipp, musikvideos från 1980-talets gyllene MTV-era eller instruktionsvideos kring exotiska ämnen som att vika handdukar, steka bacon eller överleva ett besök av svärmor. Om det har blivit filmat kan det med säkerhet också hittas på YouTube.

YouTubes imponerande siffror

Lite snabb statistik visar att det varje minut laddas upp över 300 timmar videor. Eller översatt till människospråk: varje sekund laddas det upp fem timmar med nya videor!

YouTube, med över en miljard användare, skulle vara världens tredje största land.

YouTube finns i 75 länder och är tillgängligt på 61 olika språk.

Varje månad visas det sex miljarder videor. Sex miljarder!

Varje månad blir det också visat över sex miljarder timmar videor. Det är nästan en timme för varje person i hela världen.

Bland de otaliga och oändliga mängder av videostreams finns det också exempel på videor som har bidragit till att förändra livet för de som medverkar. Som ett exempel kan nämnas Justin Bieber som upptäcktes efter att han laddat upp ett par videor på YouTube av sig själv – och som en smart producent lyckligtvis såg. Resten är ren Bieber-historia.

Eller skulle du ha gissat på att du någonsin skulle komma att lyssna på en låt från Sydkorea? Hiten ”Gangnam Style”, med den koreanska sångaren Psy, har visats fler än atmosfäriska 2,2 miljarder gånger. Visst har du hört och set den hiten på YouTube?

Fun facts

 • Videon ”A touch of gold” med fotbollsspelaren Ronaldinho när han sparkar en boll och träffar stolpen om och om igen var den första videon som visades fler än en miljon gånger.
 • YouTube är världens andra största sökmotor och är större än Bing, Yahoo! och Ask tillsammans.
 • Tony Blair var den första världsledaren som hade sin egen YouTube-kanal.
 • Länder som Kanada, USA och Spanien har (förgäves) försökt censurera YouTube.
 • De första orden som sades på YouTube var: ”Ok, så står vi här framför elefanterna!”
 • Den längsta videon på YouTube är 571 timmar, 1minut och 41 sekunder. Det är en slideshow med bilder från en resa till Chile 2009. Wow!
 • YouTube betalar ca 4-5 miljoner euro i trafikavgifter varje månad.

Påskägg på YouTube

Roliga skämt och dolda funktioner i program, spel och på hemsidor kallas för ett påskägg och YouTube har naturligtvis sina egna. Här är några roliga dolda funktioner på YouTubes hemsida:

 • Tryck på ”recent video” i valfri kategori, pausa den och tryck sedan på vänster och höger piltangent samtidigt. Då dyket ett Snake-spel upp.
 • Skriv ”Beam me up, Scotty” i sökfältet och tryck på Enter.
 • Skriv ”Use the force, Luke” i sökfältet och tryck på Enter.
 • Skriv ”Do the Harlem shake” i sökfältet och tryck på Enter.
Av Michael Andersen, michael@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.