Skydda dig! Ett par tips för säker online-handel – online

Skydda dig! Ett par tips för säker online-handel - online

online
Att handla online är lätt, snabbt och praktiskt men hur är det med säkerheten? Vad kan du göra för att känna dig trygg och säker samt hur kan du veta att den onlinebutik som du använder dig av inte är ett blufföretag? När du gör onlinetransaktioner ger du samtidigt dina personliga och ekonomiska upplysningar till en butik – och alla andra som vet hur de kan avlyssna dig elektroniskt.

Så det är viktigt att skydda sig. Som tur är, är säkerhet vid onlinebetalning inte komplicerat bara du kombinerar sunt förnuft med grundläggande regler kring hur man beter sig på nätet. Här kommer några tips på säker onlinehandel.
Nio tips för säker onlinehandel
 
1.    Använd plast
Använd kredit- eller debitkort vid onlinebetalning. Det har flera fördelar. Din transaktion (din betalning) kan spåras av utgivaren av ditt kreditkort och du kan använda dig av reklamationssystemet om du inte får varan, om du ångrar ditt köp eller om det dras ett högre belopp än förväntat.
2.    SSL – Krypterad kommunikation mellan dig och butiken
Har en hemsida inte ett SSL-certifikat är det mycket, mycket lätt för en ljusskygg person att få tag i dina kontouppgifter. Det kallas sniffning och är en barnlek för en hacker. Därför ska sidan som du köper igenom ha en SSL-förbindelse. SSL är krypterade förbindelser och kan bäst beskrivas som en mellanhand som kodar alla dina kontouppgifter innan de sänds vidare till butiken. Dina kortuppgifter är krypterade och skyddas således mot tjuvar och hackers.
Nu sitter du kanske och tänker att det är redan håller på att bli för komplicerat och att du aldrig kommer att klara av det. Men var lugn, det är inte så svårt. Du ska i browsern titta efter om det finns ett låst hänglås vid sidan av butikens webbadress, som ses på bilden (ill. Nøglelås.png). Finns detta lås befinner du dig på en säker SSL-server.
Du kan också känna igen en SSL-uppkoppling genom själva internetadressen. Vanligtvis börjar en webbadress med: http://www… men heter den https://www… vet du att du befinner dig på en säker server. Om du vill kan du klicka på låset och läsa mer om säkerhetscertifikatet. På bilden kan du se var både hänglåset och https sitter på sidan.
3.    Falska sidor
En del virus som kan ta sig in i din dator kan göra att även om du skriver rätt internetadress så kommer du att skickas till en sida, som ser äkta ut, men som i verkligheten är falsk. Detta kallas pharming. Så håll koll på att du är på den rätta internetadressen.
4.    Lösenord
Använd aldrig lätta lösenord när du ombeds om det och använd inte samma lösenord till din e-mail som till dina shoppingkonton. Försök att använda siffror i stället för bokstäver och skifta mellan versaler och gemener. Ett bra exempel kan t ex vara: 2mat1ErGod; lätt att komma ihåg, svårt att hacka.
5.    Betalningsdelen och SSL
När du har kommit till betalningsdelen och tagit fram ditt plastkort så kom återigen ihåg att kontrollera det lilla hänglåset i adressen. Det är ju det som visar att förbindelsen är krypterad.
6.    Förbetalda betalkort
En del föredrar att använda förbetalda betalkort som säkrar att bara det belopp som finns på kortet kan användas. Det finns ingen kredit – eller övertrasseringsmöjlighet och kortet har inga av dina personliga detaljer. Med virtuella kort skyddar man sig mot kortmissbruk.
7.    Vilken typ av betalkort
Använd ALLTID kreditkort vid betalning – inte debitkort. De är nästan samma sak men olika vid konkurser. Köper du t ex en flygbiljett och flygbolaget går i konkurs har du bara säkerheten att få tillbaka pengarna om du har betalat med kreditkort.
8.    Kortläsare eller liknande
Om du får en kortläsare eller liknande från banken så använd den. Då ska du använda en ny kod varje gång som du loggar in på din bank.
9.    Skydda dig
Skydda dig mot hackers, virus och spyware genom att installera ett virusprogram och se till att hålla det uppdaterat.
Två bonustrick vin onlinehandel
1.    Betala vid leverans
Betala när du får varorna. Säljaren ska leverera dina varor innan pengarna kan tas emot av UPS, TNT eller annat fraktbolag. Det betyder att du är säker på att du får ett paket. Om paketet sedan innehåller de korrekta varorna är en helt annan sak.
2.    Avhämtning
Beställ varorna på nätet och hämta dem sedan i en butik där du betalar kontant. Detta är den mest säkra formen av internethandel men även den mest opraktiska. Bor du i t ex London och har beställt en flamencodräkt i original är det lite långt att ta sig till Granada i Andalusien. Men vid avhämtning är du säker på att du får den vara som du beställt.
 
Reklamation
Så gör du en reklamation vid onlinebetalning:
Vänd dig till din bank och berätta för dem att du upplevt problem med onlinebetalning.
Din bank ska hjälpa dig med att fylla i reklamationsblanketten och därefter, utan att ta ställning till reklamationen, återbetala beloppet.
 
OBS:
Bankerna har individuella frister för när du kan göra en reklamation. Kontakta alltid din bank så fort som möjligt om du vill göra en reklamation.
 
Visste du…
… att om du överför pengar direkt till en butiks konto kan du inte använda dig av reklamationsrätten för att få tillbaka pengarna.
Av Michael Andersen, michael@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.