Cykeln har medvind i Málaga

Cykeln har medvind i Málaga

Dela

cykel-malaga
I Costa del Sols huvudstad Málaga vinner cykeln allt mer mark på de annars så biltäta vägarna. Ett nytt stadscykelprojekt kallat Málagabici har startats för att förbättra förhållandena för cyklisterna i staden samt för att lyfta fram cykeln som alternativt transportmedel. Samtidigt dyker små specialiserade cykelverkstäder upp här och var och trenden visar att allt fler andalusiern använder både tid och pengar på den tvåhjulade järnhästen.
 
Gallergrinden till den lilla verkstaden gnisslar när den skjuts åt sidan så att cykeln kan passera dörröppningen. Innanför står den 32-åriga chilenska Ariel Cruz och meckar med en kedja så att det återigen blir liv i den begagnade cykeln som står fastspänd vid järnstången mitt på golvet. I snart ett år har han reparerat och lagat cyklar åt invånarna i Málaga. För honom är cykeln inte bara ett effektivt transportmedel utan även ett alldeles ypperligt sätt att uppleva staden på, samt ett livsstilsval som handlar om att återanvända och förstå kvalitet. Ett budskap som han försöker sprida till de personer som har vägarna förbi hans taller, La Bici Guapa.
 
”Tanken med min verkstad är inte att tjäna en massa pengar utan att istället vara med och få användandet av cyklar i Málaga att växa – och inte minst att sprida lite kunskap om cykelvärlden till folk innan de köper en cykel. De kan komma till mig med frågor och själva vara med och reparera sina cyklar, så att de därefter vet skillnaden mellan de olika delarna. Det största problemet i dag är att de flesta cykelbutiker fokuserar på att skapa positiva siffror och inte till att skapa nya cyklister. Många större butiker säljer därför billiga cyklar tillverkade i Kina men som snabbt går sönder för att sedan kastas bort, för att det skapar ett konstant köpe- och reparationsbehov i samhället”, berättar Ariel Cruz.
Men han är inte ensam om återanvändningsidén. Både Málagakommun och en hel del människor har hoppat på pakethållaren.
 
Málaga är den perfekta cykelstaden
Ett enkelt plastkort för fem euro från EMT ger tillgång till ett otal stadscyklar som står parkerade på flera platser i centrala Málaga. Initiativet heter Málagabici och har startats av kommunen för att sätta fokus på cykeln som transportmedel och för att skapa förståelse för hållbarhet.
 
”Málagabici är ett offentligt transportsystem som har baserats på en idé om gemensamt användande av cyklar”, står det på projektets hemsida.
Kommunen har dessutom planerat att utveckla cykelvägsnätet så att de nuvarande 29 km cykelväg utökas med hela 69 km för att säkra cyklisternas plats på vägarna. Utöver det hålls det cykellektioner för spanjorer och andra, som ännu inte fått koll på pedalerna. Och för personer som Ariel Cruz har kommunens arbete varit efterfrågat, för Málaga är utmärkt som cykelstad.
”Málaga har alla förutsättningar för att bli en perfekt cykelstad. Klimatet är perfekt, det finns plats på gatorna och så är tillgången till cyklar lätt. I Europa har det länge varit tradition att cykla och i länder som Tyskland, Holland och Sverige finns det verkligen bra kvalitetscyklar, små tvåhjulade konstverk, och de kommer även till Spanien. Det finns t ex inte i Latinamerika. Där är svårt att hitta en cykel – speciellt en av bra kvalitet”, säger Ariel Cruz och fortsätter att förklara att det som gör Málaga till en perfekt cykelstad är bilisternas avslappnade inställning till cyklisterna. De respekterar att cyklarna kör på vägarna, men för att få allting att fungera behöver naturligtvis cyklisterna lära sig att cykla i trafiken.
 
Allt fler börjar dock få upp ögonen för cykelns egenskaper och de många designmöjligheter som cykeln har. Efterfrågan på cyklar i Málaga ökar därför – och allt fler mindre butiker och verkstäder gör specialcyklar ur en annan dimension. Det är cyklar med tunna hjul inspirerade av tävlingscyklar, ett böjt eller rakt styre och en lättviktsram med drag från stadscyklarna, skapat med så stor precision som om det handlade om en tvåhjulad Jaguar eller Cadillac. Denna typ av cyklar kallas Fixeros och intar de sydspanska gatorna allt mer, som en del av ett modefenomen.
 
”Det sker alltså en stor utveckling inom området men trots det räknas det ta lång tid innan cykeln blir allmän egendom i Málaga för det kräver medvetande och förändring hos befolkningen”, berättar Ariel Cruz, som tillskillnad från normen i både Spanien och Latinamerika har cyklat sedan han var 13 år, och han fortsätter: ”Problemet är att man förr i Spanien förknippade cykeln med ekonomisk status – det var de fattigas transportmedel. Eller så ansågs det vara ett idrottsredskap. Tanken att använda cykeln som ett transportmedel fanns inte förr. Och det är ett hårt arbete att omvända mentaliteten hos en hel befolkning.”
 
Konsumtion och återanvändning är varandras motsatser
I dag är det speciellt fem olika cyklisttyper som präglar gatubilden i Málaga. Arbetaren som använder cykeln för att denne måste, turisten, idrottaren, BMX- och mountainbikearen samt vardagscyklisten, för vem cykeln är både ett tranportmedel men även en accessoar. En av de senaste trenderna i Sydspanien är nämligen att cykelstilen har gått och blivit mode – och det är ett viktigt element för att förstå den stigande ökningen av efterfrågan.
 
”Cykeln har ett estetiskt uttryck som är en kombination av både konst, design och teknik och den kan fungera som en del av en persons unika uttryck. Så är det med de populära Fixeros”, säger Ariel Cruz och fortsätter: ”Det enda problemet med detta är att om folk inte vet någonting om cyklar så köper de efter utseende och inte av kvalitet. Tv visar ju inte hur man ska köpa saker utan bara vilka saker du kan köpa. Således investerar många i en dålig cykel för 200 euro, för att den har den rätta svarta färgen, är blank och ’liknar’ bra kvalitet. Men efter bara ett litet tag kommer problemen att börja dyka upp eller så upptäcker man att den är obekväm. Dessa möter jag ofta och många gånger säger de: ’Jag köpte cykeln för att jag behövde den men det är så många problem med den att jag nu föredrar en bil’ – och så lämnar de cykeln igen.”
 
Cykeln är utan tvekan på frammarsch i Málaga men det är fortfarande en bit kvar innan man på allvar kommer att kunna tala om Málaga som en cykelstad. Dock finns det människor som Ariel Cruz som försöker bidra till att förändra situationen och utbilda folk om cykelvärlden, men det är inte alltid lika lätt att få affärerna att gå runt.
”Dessvärre finns det en del begagnade cyklar som kanske är stulna, och det gör mitt projekt svårare. Skulle man organisera en begagnatplan för cyklar så är ett element utan tvekan risken för att cykelstölderna kommer att öka – vilket gör det svårt för oss som önskar skapa ett socialt företag.”
 
Cykelmentaliteten och den tvåhjulade följeslagaren brer alltså långsamt ut sig i Málaga och det tar nog ett tag innan sydspanjorerna sätter på sig hjälmen på allvar för att hoppa på järnhästen när de ska ut och handla.
Se vilka cyklar Ariel Cruz har sålt på: http://labiciguapa.com/
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.