Fjärilar – naturens änglar
sommerfugle
Ett vingslag från en fjäril sägs kunna starta en orkan på andra sidan jorden. En liten insekt med stor kraft och ett vackert yttre som verkar tilltalande för både barn och vuxna, som stannar för att betrakta dess färgrika vingar – och i en hundradelssekund glömmer man allting runtomkring sig och låter tankarna flyga i takt med fjärilens dansande rytmer.

 
Det subtropiska klimatet lägger sig som en fuktig filt runt kroppen och svettpärlorna rinner ned längs halsen och över bröstet. Det är som att kliva in i Amazonas regnskog och Costa del Sol känns plötsligt långt bort. Fjärilsparken i Benalmádena Pueblo ligger i ett thailändskt tempel på ett berg långt över havet och när man går runt här inne verkar himlen inte svår att nå.
”Man säger att fjärilar är som änglar; om de sätter sig på en människa är det för att de har valt den personen, och det ger ett års tur och lycka”, säger en av guiderna i parken. Hon berättar aldrig för besökarna vad det är de ska in och se eftersom hon älskar att se deras ansiktsuttryck när dörren till den okända världen öppnas.
”Jag har sett folk börja gråta när de kliver in innanför dörren till fjärilsparken”, säger hon leende.
I parken finns över 1 500 exotiska dag- och nattfjärilar från hela världen och inom loppet av ett år brer fler än 150 olika arter ut sina vingar här.
 
Ett kort fjärilsliv
Ett litet stativ står i fönstret inne i parken där olika bladliknande puppor hänger sida vid sida. Här kan fjärilarnas tredje livscykel, puppstadiet, ses.
 
Långa, tunna ben rör sig inne i några av de plastliknande pupporna – och snart är den färgrika insekten redo att möta världen för första gången. Innan dess har den varit både ett ägg, levt som larv samt varit förstenad en stund för att sedan närmast symboliskt sträcka ut sina vingar som en fjäril. Inom loppet av sitt liv är dess primära mål att para sig och lägga ägg, och till skillnad från många andra djurarter är det som regel honan som är störst.
 
Vingarna på fjärilarna är spektakulära och det är ofta de som ger namn till de olika arterna. De består av små rör och fungerar som kamouflage mot fiender, varför många har ögonliknande mönster, som t ex nattfjärilen ”Cabeza de Serpiente” (ormhuvud) som stilla sitter på ett träd i parken i Benalmádena. Färgmönstren spelar även roll som igenkännande av honor och hanar, och dagfjärilarnas hannar har fläckar eller ränder av speciella doftfjäll som avger feromoner för att locka honor. Och stoftet på fjärilarnas vingar är inte, som många annars tror, nödvändigt för fjärilarnas flygförmåga. Stoftet på fjärilsvingarna är i verkligheten små färgade fjäll och det är dessa som skapar djurens färgrika mönster.
 
Lyfter man blicken för en stund och betraktar ansiktena hos besökarna i parken framgår det tydligt att dessa insekter måste vara något av naturens mest betagande skapelser. En stor blå fjäril dansar förbi och framkallar leenden hos alla dem som har sett den. Detaljerna är fantastiska, färgerna intensiva och varje enskilt exemplar är unikt. Men som med allt annat i naturen är det bara till låns för en kort stund, för bara två till tre veckor efter sin ”födelse” tar en fjäril sitt sista vingslag.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.