Avslappnad charm i sherryland
sherry
Det mesta i El Puerto de Santa María och Jerez de la Frontera handlar om sherry men städerna bjuder även på charmig lokal stämning och fina historiska byggnader.

 

Vid middagstid en vanlig tisdag i El Puerto de Santa María träffas ett par lokalbor hos sherrytillverkaren Bodegas Grant. De har tagit med sig ett par tomma flaskor som kvinnan bakom disken med vana fyller med sherry direkt från de stora tunnorna bakom henne.

 
Genom att själva ta med sig flaskor har lokalborna möjlighet att köpa sherry till ett bättre pris än det vanliga. På sikt är denna vana inte helt oväsentlig, för sherry – speciellt den ljusa, torra, fino-sorten – är den dryck som föredras i dessa områden. Sydspanjorerna dricker sherry med samma självklarhet som svenskarna tar sig en öl eller ett glas rödvin. Sherryn och de små munsbitarna är trofasta följeslagarna på de många traditionella tapasbarerna, och sherryn passar speciellt bra till t ex fisk och skaldjur, som ju är mycket populärt i södra Spanien.
 
Bodegas Grant, som har drivits av samma familj sedan starten 1841, är bara en av många historiska sherrybodegor i El Puerto de Santa María, i sherrydistriktet. Det är bara vin från detta område som får kalla sig sherry på etiketten då betäckningen är ett skyddat varumärke.
 
Huset med sju knutar
Det finns många möjligheter till en kombinerad guidad tur och provsmakning hos sherrytillverkarna i El Puerto de Santa María. Hos Bodegas Grant går det också dock bra att nöja sig med att bara smaka på de olika sherrysorterna i sällskap med hemlagade tapasrätter i den tillhörande restaurangen El Patio de las 7 Esquinas. Namnet kommer av att byggnaden ska ha sju husknutar, men det kan bli en lite svår uppgift att räkna dessa efter att man har smakat på både sherry och maträtter som griskind samt chorizo i sherrysås under apelsinträden i den mysiga trädgården.
 
I gengäld är det bra att det är ganska lätt att hitta i El Puerto de Santa María, där vitkalkade hus med två-tre våningar kantar de långa, raka gatorna. På en tur i staden är det värt att titta närmare på den fina kyrkan Iglesia Mayor Prioral, som återuppbyggdes i barockstil efter en jordbävning under det 17:e århundradet. Från en caféstol på Plaza España är utsikten mot kyrkans förnämt snidade entré fin och så kan man även skåda storkarna som håller till på toppen av byggnaden.
 
Runtomkring på stadens mysiga gågator ligger också många gamla adelspalats. Bland de vackraste är Casa Palacio de los Leones från det 17:e århundradet, som kombinerar ursprungliga barockinslag med moderna behov för komfort i byggnadens lägenheter. Härifrån är det bara några få steg längs trevliga Calle Placilla till saluhallen Mercado de Abasto de la Concepción, som utgör stadens livliga hjärta. Här handlar hemmafruarna ivrigt i de många bodarna, både inne i och utanför den gamla marknadshallen. Utbudet är stort och här finns allt från färgrika grönsaker till sniglar, som går åt som smör i solsken hos en blygsam liten bod som drivs av ett äldre par.
 
Skyltskog i Jerez
Knappt 20 km och åtta minuters tågresa från El Puerto de Santa María ligger sherrylandets huvudstad Jerez de la Frontera. Med sina fler än 200 000 invånare är staden den största i området – även när det gäller sherrytillverkning.
 
Vid första anblicken kan staden kännas lite oöverskådlig då de äldsta gatorna och byggnaderna är spridda över ett större område, och nytt samt gammalt ligger blandat med sherrybodegor och butiksgator. Som tur är kan turistkontoret på det centralt belägna torget Plaza del Arenal hjälpa till med en karta över alla de olika skyltade rutterna som leder runt i staden. Det är bra att börja med den blå rutten som leder runt i de äldsta stadsdelarna, som bland annat innefattar det gamla judiska kvarteret med dess små gränder och torg. Turen leder även förbi katedralen och den gamla moriska borgen Alcázar, som gömmer på en vacker trädgård.
 
Katedralen är i barockstil och är en imponerande syn, både på utsidan och insidan. En speciell detalj är det fristående kyrktornet som är byggd ovanpå en tidigare arabisk minaret. Det arabiska arvet är en central del av Andalusiens arkitekturhistoria. Men även när det kommer till beteckningen sherry har morerna – som ju erövrade området på 700-talet – haft ett finger med i spelet. De kallade nämligen Jerez för Seris – uttalas Sherish – och det är från detta som det engelska namnet sherry kommer.
 
Engelsmännen spelar huvudrollen i sherryns historia för det var nämligen engelska handelsresanden som kom till området efter den kristna återerövringen som upptäckte att man med fördel kunde förstärka det lokala vinet med ren dryckessprit. Och så föddes sherryn, och än i dag är många av de stora sherryverksamheterna i engelsk ägo.
 
Medan Jerez de la Frontera ligger lite inåt landet har El Puerto de Santa Marías knappt 90 000 invånare tillgång till havet via Guadaletefloden, som löper förbi de historiska centrala delarna av staden. Man kan onekligen få en fin utflykt längs floden men utsikten imponerar inte nämnvärt då den andra bredden domineras av byggtomter, industrier och köpcenter. Stora skyltar skvallrar dock om planer för ett nytt, modernt hamnområde, som ska växa upp där grävskopor och traktorer arbetar.
 
En stor del av sherrytillverkningen baseras på vanligt vitvin av den neutrala druvsorten Palomino. Men när druvorna har pressats skiljer sherryproduktionen sig genom att bland annat jäsningen äger rum i öppna kar eller på fat som bara fylls till 80 procent. När vinmakaren anser att tiden är rätt tillsätts ren druvalkohol, som stoppar jäsningsprocessen och får upp alkoholprocenten på ca 15 procent för vin av fino-sorten och 18 procent för oloroso-sorten.
 
Efter att jäsningen stoppats lagras vinerna på ekfat som staplas i det speciella solerasystemet. Lagren med tunnor är förbundna med slangar och man tappar alltid från det nedersta och äldsta fatet, som därefter fylls upp med vin från nästa lager. Systemet gör att vin från olika perioder blandas till ett enhetligt vin, som innehåller några droppar mycket gammalt vin.
 
För dessertsherry framställd på druvorna Pedro Ximenez och Moscatel är processen lite annorlunda. Här får druvorna en ordentlig solomgång efter att de plockats, någonting som skulle få Hälsovårdsnämnden i Sverige att gå i taket, om det inte bara handlade om druvor. Druvorna breds nämligen ut på mattor och får torka under den brännande, andalusiska solen, tills de skrumpnat till nästan hälften av sin ursprungliga storlek, och på så sätt uåån¨r de en mycket koncentrerad sockerhalt.
 
Källor: Tapas & Sherry av Rasmus Kjær och Søren Frank. Portvin, sherry och andre hedvine av Flemming Hvelplund.
 
En seglats till Cádiz
Bara en halvtimmes seglats från El Puerto de Santa María ligger den historiska hamn- och storstaden Cádiz, som verkligen är värd en dagsutflykt. Den livliga staden bjuder på många fina byggnader från 1700- och 1800-talet, då Cadíz blev rikt på handel över havet med de dåvarande spanska kolonierna.
Staden är dessutom känd för sin stora, årliga karneval, som lockar besökare från hela landet – och utlandet.
Segelturen med snabbåt kostar bara drygt 3 euro, och i det priset får man en fin utsikt över stadens imponerande katedral när båten ankommer Cádiz.
 
För mer information kring avgångstider se: Avgångstider
 
Besök bodegorna
I både Jerez de la Frontera och El Puerto de Santa María hittar man centralt belägna bodegor där man kan få en guidad tur bland tunnorna samt provsmaka den lokalt producerade sherryn.
Hittar besöksbodegor i Jerez de la Frontera via: Besöksbodegor i Jerez de la Frontera
Läs mer om bodegorna i El Puerto de Santa María på: El Puerto de Santa María
Bodegas Grant i El Puerto de Santa María hemsida: Bodega Grant (El Puerto de Santa María)
Av Laura Kjelstrup Nielsen og Morten Harlev

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.