Korta nyheter – november 2015

Korta nyheter - november 2015

st-vejarbejde
Första delen av tunnelbanan öppnades förra året efter att ha blivit ordentligt försenad.
 
Tunnelbaneutgrävningarna börjar i centrala Málaga
De inledande förberedelserna inför utgrävningarna av andra fasen i det efterhand årslånga tunnelbanebygget har nu börjat i centrala Málaga. Själva utgrävningarna började i mitten av november. Sträckan är den andra delen av tunnelbanan i centrala Málaga. Den första delen öppnade den 30 juli förra året och den nya kommer att knyta ihop stadens centrum med Málaga Hospital Civil, närmare bestämt Bailén-Miraflores stadsdelen, som nu kan se fram emot en bättre förbindelse till centrum och de två centrala sjukhusen Hospital Civil och Materno. Enligt planen ska det nya tunnelbanebygget vara färdigt i slutet av 2017. Därefter är tanken att det ska skapas en tredje linje som ska förbinda den östra delen av Málaga (Malagueta, Pedragalejo coh El Palo) med stadens centrum.
 
st-25sag
Eva Blancos föräldrar kan nu förhoppningsvis avsluta ett obehagligt kapitel i deras liv.
 
Mordgåta kanske löst efter 18 år
I 1997 blev den endast 17-åriga Eva Blanco brutalt av knivhugg i ryggen och därefter förmodas hon också ha blivit våldtagen, i Madridförorten Algete. Mordets våldsamma karaktär skakade om hela Spanien och inte minst hennes föräldrar, som efteråt tvingades acceptera att polisen inte lyckades finna gärningsmannen. Men det kom således att ändras. På den livlösa kroppen hittades nämligen sädesrester från mördaren, vilket nu 18 senare har blivit ett avgörande bevis i fallet. Polisen har nämligen inte glömt bort fallet och har under alla dessa år undersökt DNA från ett flertal män, som på dåvarande tidpunkt bodde i området. I slutet av augusti gjorde de det 90:onde testen, med vilket de fick en 97 procentig matchning, vilket skulle visa sig vara brodern till den misstänka mördare, 55-åriga Ahmed Chelh. Ahmed Chelh befann sig dock i Frankrike nära den schweiziska gränsen, varför polisen tvingades agera mycket snabbt. Med hjälp av de franska myndigheterna anhölls mannen och fördes tillbaka till Spanien, där han häktades utan möjlighet till borgen.
Mannen har nekat sig skyldig i mordet på Eva Blanco men förklarat att en av hans bröder tvingat honom att masturbera på liket, vilket skulle förklara sädesresterna. Enligt rykten säg dock att rättsläkare har även andra bevis som pekar ut Ahmed Chelh som den skyldiga, varför han troligen nu bör förbereda sig på en hård rättegång och många år i fängelse.
st-motorvej
Autovía del Mediterráneo heter den motorväg som i dag går mellan Málaga, Motril och Almería.
 
Motorvägen Málaga-Almería är färdig
I 1990 påbörjade Felipe González regering de inledande förstudierna av byggandet av en ny motorväg som skulle gå mellan Málaga och Almería. Nu är den sista biten av det stora projektet äntligen färdig. Det är över 20 år sedan som det första spadtaget togs vilket gör A-7-motorvägen till det byggprojekt som tagit längst tid att färdigställa i Spanien. De många tunnlar och viadukter som skulle grävas och byggas har tagit tid, och så har ekonomin också satt stopp för arbetet många gånger. Men nu är motorvägen äntligen klar. Det innebär att man kan köra från Málaga till Amería på två timmar och tjugo minuter: ”Det betyder mycket för utvecklingen inom handeln och turismen samt naturligtvis även lokalbefolkningen”, sa statsminister Mariano Rajoy under invigningen. Han betecknar Málaga, Motril coh Almería som städer med stor utvecklingspotential. Första delen av den nya motorvägen till Algarrobo öppnade 1998 och 2000 nådde den till Frigiliana men det skulle dröja till 2007 innan sträckan till Almuñecar blev färdig. Och nu har alltså resten av sträckan till Almería också invigts.
st-rajoy

Rajoy: ”Spanien når sitt mål”
Statsminister Mariano Rajoy tvekade inte länge på att ge svar på Europeiska Kommissionens skeptiska uttalanden om den spanska ekonomin. Den Europeiska Kommissionen har uttryckt tvivel kring huruvida Spanien kommer klara av att leva upp till kraven om att minska underskottet på de offentliga budgetarna för 2015 och 2016. Rajoy tog helt sonika lövet från munnen och garanterade att Spanien håller sina löften och budgetar. Med den tillväxt som landet har just nu kommer det enligt Mariano Rajoy inte vara nödvändigt med fler nedskärningar eftersom Spanien återigen skapar tillväxt och arbetstillfällen, och att detta kommer att kunna ses i räkenskaperna i slutet av året. I Spanien är det förväntat en tillväxt på mellan 3-3,5 procent i år. Den genomsnittliga tillväxten i EU ligger på ca 1,5 procent
st-caminito
Världens farligaste stig i El Chorro lockar rekordmånga besökare.
 
Över 26 000 besökker El Caminito del Rey – varje månad
Totalt 160 000 besökare – eller fler än 26 000 personer i månaden – har besökt El Cominito del Rey (kungens lilla stig) de första sex månaderna efter återöppnandet i slutet av mars. Därför har landstinget i Málaga beslutat att nästa år spendera 1,2 miljoner euro på att bygga två extra ingångar samt en bättre väg till stigen. Ordförande för landstinget, Elías Bendodo (PP), säger att Cominiton är en av de största turistattraktionerna i Málaga. Som utgångspunkt skulle det vara gratis att besöka ”världens farligaste stig” fram till oktober, men ny har det förlängts fram till nyår enligt ett avtal mellan landstinget och kommunerna i Álora och Ardales. Alla besökstider fram till nyår är dock redan ”utsålda”. Med andra ord innebär det att omkring 200 000 personer kommer att ha besökt stigen innan årets slut.
st-boligudlejning
Nya hotell dyker upp i staden. Det samma gäller antalet uthyrningslägenheter.
 
Boom i bostadsuthyrningen i Málaga
Antalet hyresbostäder till turister i Málaga stad har mer än fördubblats under det senaste året, och fyrdubblats under de senaste två åren. I dag finns det 1 130 registrerade bostäder för korttidsuthyrning till stadens många turister. Till det tillkommer alla privata bostäder som också hyrs ut. De många nya uthyrningsbostäderna ligger först och främst i Málagas gamla stadsdel och i det nya Soho-kvarteren, där investerare har köpt upp och renoverat hela byggnader med tanke på uthyrning. De typiska hyresgästerna är unga turister som vill ha frihet och inte vill anpassa sig efter hotellens tider för frukost, lunch och middag. Likaså hyrs många bostäder av barnfamiljer som vill ha mer plats än vad hotellen erbjuder, samt för att kunna äta ”hemma” med barnen.
st-renby
Det kostar upp till 500 euro i böter att inte plocka upp efter sin hund på gatan. Men det är ytterst få som utdelas dessa böter.
 
Málaga ska bli en renare stad
En ny rapport konsumentorganisationen (OCU) visar på en stor skillnad mellan pris och kvalitet i renhållningen i Málaga. 74 euro av en Málagabos årliga skatt går till renhållning av staden och det gör staden till en av landets dyraste i den frågan. I gengäld hör invånarna i staden till dem som klagar mest över bristen på renhet i staden. Kommunfullmäktige med ansvar för miljö och rengöring, Raúl Jiménez, känner till problemet och lovar att ta tag i saken. ”De många nya restaurangerna och turisterna lämnar en stor mängs skräp, som vi tidigare inte har haft. Men vi är i full gång med att lösa problemet med ett nytt sophanteringssystem för restaurangernas sopor.” För Raúl Jiménez är det största problemet dock invånarna och lokalpolisens brist på att skriva ut böter. ”Allt för många kastar fortfarande skräp rakt på gatan samt struntar i att plocka upp efter sina hundar. Detta är i dag belagt med böter men det är polisens ansvar att upprätthålla lagen”, säger han, och förklarar att han nu ska ta upp problemet med lokalpolisen. Han konstaterar att det under årets lopp endast utskrivits 40 böter i månaden för de nämnda brotten.
 
st-ebola
För ett år sedan smittades den spanska sjuksköterskan Teresa Romero av ebola, men hon överlevde efter behandling på sjukhuset Carlos III.
 
40 spanjorer deltar i vaccintest mot ebola
På sjukhuset La Paz-Carlos III i Madrid har en ny klinisk undersökning påbörjats för att ta fram ett vaccin mot ebola. 40 friska spanjorer deltar frivilligt för att undersöka hur immunförsvaret reagerar vid vaccinering samt för att kartlägga antalet resistenta celler efter en avslutad behandling. Vaccinet går under beteckningen VDV-EBOV och det har bland annats använts på 4 000 personer i Guinea Conakry med positiva resultat. Spanien deltar i testerna tillsammans med USA, där deltagarna får olika vaccindoser för att undersöka om vaccinen producerar samma antal resistenta celler oavsett mängd. Testerna ska bidra till att utveckla det redan effektiva vaccinet, så att man säkert kan fastställa resultaten. Försökspersonerna får ett virus från djur, som är ofarligt för människor, vari proteiner från ebolaviruset ingår, så att kroppen utvecklar motståndskraftiga celler mot detta protein. De 40 personerna kommer att ingå i ett sexmånaders övervakningsprogram vari det kommer att kontrolleras om de utvecklar några symptom, och så tas det regelbundna blodprov. Tillsvidare har läkarna kunnat konstatera att antalet motståndskraftiga celler ökar men att man ännu inte har sett den maximala nivån, vilket försöket gärna ska bidra med att visa.
st-ryanair
”Always Getting Better”-programmet lanserades 2014 och kommer att pågå under tre år.  
 
Ryanair öppnar sju nya linjer från Málaga under sommaren 2016
Det irländska lågprisbolaget Ryanair har meddelat att de kommer att öppna sju nya flyglinjer från Málaga år 2015. De sju nya destinationerna, som framöver kommer att vara förbundna med Costa del Sol, är Berlin, Budapest, Köpenhamn, Hamburg, Newcastle, Rom och Warszawa. Detta är en del av förbättringsprogrammet kallat ”Always Getting Better”, som flygbolaget har startat, som även kommer att inkludera en ny app till mobilen, uppgradering av deras hemsida, förbättring av flygkabinerna, ny design av deras uniformer samt en ny service kallad ”blockera pris”. Ryanair hanterar fler än 1 600 dagliga flygavgångar från 74 baser till 194 destinationer i 31 länder, och bolaget har fler än 300 nya Boeing 737-800 plan. Det är det största långprisbolaget och utöver de sex nämnda linjerna från Málaga flyger bolaget även till Birmingham, Bryssel, Köln, Dublin, Düsseldorf, Edinburgh, Ibiza, London, Milano och har dagliga avgångar till Barcelona. Det gör att antalet Ryanairavgångar från Málaga uppgår till 275 om veckan och skapar arbetstillfällen till 2 700 personer.
st-valg
Det kommande valet kan vända upp och ned på allt i spansk politik.
 
Val den 20 december
Det har spekulerats om datum men nu är det bestämt att parlamentsvalet i Spanien kommer att hållas den 20 december. Statsminister Mariano Rajoy menar att detta datum är det mest praktiska: ”Det ger oss möjlighet att vidta alla budgetar för nästa år och arbetsmässigt ger det oss tillfälle att utnyttja hela året. Efter valet kan vi ta julledigt och därefter har vi ända fram till den 14 januari innan det nya parlamentet och den nya regeringen ska på plats”, berättar Rajoy.
Partido Popular sitter i dag tungt på makten inom den spanska politiken men står enligt alla opinionsundersökningar ostadigt. De nya partierna Ciudadanos och Podemos tros bli stort representerat i det nya parlamentet, men Mariano Rajoy ser fortfarande PSOE som sin största rival inför det kommande valet.
kn-podemos
Juan Carlos Monedero, Pablo Iglesias, Iñigo Errejón och Pablo Echenique skapade en stark fyrklöver i Podemos. Oenighet och splitting har inneburit att först- och sistnämnda har lämnat partitoppen.
 
Splittring inom Podemos Málagaavdelning
Missnöjet har länge lurat på ytan men nu har partiet Podemos avdelning i Málaga tydligt uttryckt sitt missnöje med partiets ledare Pablo Iglesias. Málagaavdelningen menar att deras ledare tappat takten under de sista månaderna och försvunnit från många av partiets viktigare frågor. I Málaga saknar man den energi som låg bakom partiets officiella grundande förra åter. Energibrist och tydligt missnöje, som enligt Málagaavdelningen återspeglas i partiets dåliga resultat vid det senaste regionalvalet i Katalonien, där partiet inte ens nådde till att få 10 procent av rösterna. På årsmötet i Málaga kritiserade den lokala avdelningen även partitoppen i Madrid för att vara antidemokratiskt genom att överhuvudtaget inte lyssna på partirötterna nu när programmet inför parlamentsvalet den 20 december ska utarbetas.
st-skattelettelser
Sedan 2008 har skatter och avgifter stigit konstant. Nu minskas inkomstskatten markant.
 
Juntan sänker skatterna från 2016
Alla som har en årlig inkomst på upp till 60 000 får från och med nästa år lite mer i plånboken. Junta de Andalucías talesman, Susana Díaz, har tillsammans med stödpartiet Ciudadanos fått igenom en skattelättning på två procentenheter på inkomstskatten från 2016. Skattesänkningen var ett av Susana Díaz vallöfte inför regionalvalet i våras. Skattebetalarna i Andalusien kommer från och med nyår få glädje av dubbla skatteminskningar då även staten har sänkt inkomstskatterna. Den skatt som skattebetalarna betalar fördelas mellan stat, landsting och kommun. Här i Spanien har landstingen, även kallade regionerna, mycket fria händer och kan reglera skatterna fritt.
 
st-hospital
Det är brist på sängplatser i Málaga.
 
Málaga kämpar för nytt sjukhus
Landstingsordföranden i Málaga, Elias Bendodo, går nu på allvar in i striden för ett nytt sjukhus i Málaga. Enligt en ny undersökning har Málaga förlorat 350 sängplatser under de senaste åtta åren och har behov av 800 nya platser för att nå det nationella genomsnittet. Málaga kommun kan inte själva lösa problemet då byggandet och driften av ett sjukhus går under landstingets ansvarsområde. ”Junta de Andalucía har lovat oss ett nytt sjukhus i åtta år, och vi har verkligen behov av dem. Visst, vi har två stycken, men vi har förlorat många sängplatser och bar behov av ett tredje sjukhus för att kunna ge ordentlig behandling”, säger Elias Bendodo i en intervju till nyhetsmediet Ivecinos.es, vari han även förklarar motiven bakom behovet av ett nytt sjukhus. ”Utbyggnaden av Hospital Costa del Sol i Marbella tog aldrig den förväntade dimensionen, de sjukhusprojekten i Rona och Axarquía har skjutits på framtiden och det händer absolut ingenting nytt kring de mindre sjukhusen som Juntan skulle bygga i Estepona, Mijas och Fuengirola. Det rinns många människor som behöver vård i Málaga.” Elias Bendodo och Partido Popular har därför nu startat en massiv namnunderskriftsinsamling i ett försök att pressa Junta de Andalucía till att ge Málaga det stora sjukhuset som sjukhuset sades att de skulle få 2007, som då presenterades som Europas mest ambitiösa sjukhusprojekt.
kn-spanien
Enligt finanstidningen Forbes är Spanien ett av de sämsta länderna att vara egenföretagare i. Spanien ligger på plats 142 av 189 länder och både Zambia och Sydsudan har bättre placeringar.
 
Ny guide ska hjälpa egenföretagare i Málaga
Två av tre nya egenföretagare i Málaga lägger ned verksamheten inom två år. Det är en dyster siffra som har fått arbetsgivarföreningen i Málaga (La Confederación de Empresarios de Málaga (CEM)) att reagera och starta ett nytt projekt. En ny guide kallad ”¿Cómo ser autónomo y no morir en el intento?” ska framöver finnas tillgänglig för nya företagare. I denna guide ska de kunna finna svar och få hjälp med många av de utmaningar som de står inför.
”Vi vill hjälpa de modiga som vågar kasta sig ut i ett företagaräventyr”, González de Lara, ordförande för arbetsgivarföreningen, till Diario Sur, som påpekar att det är nödvändigt med en guide då Málaga är en av de städer dit det kommer flest egenföretagare. 3 4000 personer har registrerat sig som egenföretagare bara mellan januari och augusti i år, och i hela provinsen finns det redan 106 000 egenföretagare. Det är 4 000 fler än när krisen började.
Guiden ska ses som ett verktyg för de personer som bestämmer sig för att testa sina vingar som egenföretagare. Arbetsgivarföreningen vill dessutom att inbetalningarna till Seguridad Social ska sänkas och att rabattorningen på 50 euro till Seguridad Social under det första halvåret ska förlängas till ett helt år för att hjälpa egenföretagare i starten.
 
st-artur-mas
Artur Mas vann valet, men frågan är om han kan använda segern till någonting?
 
Katalanerna röstade tja…
Det stod mycket på spel inför regionalvalet i Katalonien i slutet av september. Man hade kunnat tro att det handlade om ett självständighetsval då hela valkampanjen handlade om Kataloniens förhållande till övriga Spanien. Vikten av valet sågs i det rekordstora väljarantalet som uppgick till hela 77 procent av de röstberättigade. Trots att så många röstade ger resultatet inte en tydlig bild av vad katalanerna vill. Mätt i antal mandat blev koalitionen ”Junts Pel Sí” (tillsammans för ett ja) som leds av regionledare Artur Mas, den stora vinnaren med 62 mandat i det katalanska parlamentet. Tillsammans med det extrema separatistpartiet CUO, som fick tio mandat, rundade de utan besvär de 68 mandat som en absolut majoritet kräver. Räknat i antal mandat vinner ja-blocket, som står för självständighet, 72-63 och därmed alla möjligheter att fortsätta självständighetskampen i Katalonien. Segern blev emellertid inte så tydlig som mandatfördelningen antyder för mätt i antal röster fick ja-blocket endast 48 procent av rösterna medan 52 procent gick till nej-blocket. Valsystemet fungerar nämligen så att varje valkrets får sig tilldelat ett antal mandat utifrån befolkningsmängden. Så fungerar det i alla regionalval, inte bara i Spanien, utan i nästan alla EU-länder. Därför är det möjligt att undvika de så kallade förlorade rösterna. Men om alla röster räknas såsom de skulle göras i en vanlig folkomröstning röstade katalanerna nej till självständighet. Det är därför ovisst vad som rent politiskt kommer att ske framöver. Ännu mer oklar är situationen efter att separatistpartiet CUP lät meddela att de stöttar katalansk självständighet men att de inte vill ha Artur Mas i spetsen för processen. Därmed hänger utnämnandet av Artur Mas som regionalledare för det katalanska parlamentet i en tunn tråd.
I centralregeringen i Madrid skapade valet oro, att 52 procent av väljarna röstade på de partier som inte vill ha ett självständigt Katalonien. I gengäld stör valresultaten nattsömnen hos den spanska politikens två tungviktare: PP och PSOE. Förstnämnda gick från 19 mandat till 11 och socialistpartiet mötte en minskning från 20 till 16. Resultatet visar tydligt att nedgången efter kommunal- och regionalvalen i det övriga Spanien i maj inte är slut. Dåliga resultat blev det även för Podemos katalanska stödparti som fick nöja sig med elva mandat samt ”en jättebesvikelse”, som protestpartiets ledare, Pablo Iglesias, formulerade det. Efter att ha vunnit kommunvalet i Barcelona hade protestpartiet hoppet inställt på ett något bättre resultat. Det bra valresultatet gick i stället till Cuidadanos, som gick från nio till 25 mandat och som således blir det tredjestörsta partiet i det katalanska parlamentet.
st-bombe
Det var en bomb av denna typ som man hittade i Estepona.
 
Bomb i hamnen i Estepona
Besättningen på fiskebåten ”Nuevo Godie” möttes av en stor chock när de drog upp sina nät en dag och det låg en bomb bland fisken. En kanske komisk syn men absolut inte någonting att leka med då bomben hörde hemma i tungviktarklassen. Polisen tillkallades till platsen och snart därefter anlände militärens sprängämnesexperter ut. De kunde snabbt fastställa att bomben kom från ett bombflyg från tiden för det spanska inbördeskriget (1936-1939). Dagen efter fyndet deaktiverades bomben på den militära basen i San Roque. Det är ytterst sällsynt att det hittas bomber från inbördeskriget. Senast det skedde var 2012, och även då hittades den i Esteponas hamn. Då fick fiskarna en bomb på närmare 200 kilo i nätet.
st-korruptionCaso Malaya drogs ut på grund av fallets omfång och bristande resurser.
 
Korruption: Åklagaren saknar folk
Chefen för den offentliga åklagarinstansen i Málaga, Juan Carlos Caballero, sa i en intervju att den offentliga sidan saknar krafter i kampen mot den ekonomiska kriminaliteten. ”Vi har behov av minst åtta nya skatteexperter och behöver upprätta en ny arbetsgrupp som ska koordinera samarbete mellan polisen, skatteverket och domstolarna. Det skulle effektivisera vårt arbete något enormt samt stärka våra insatser mot den organiserade ekonomiska kriminaliteten”, säger han. I Málagaprovinser har man i dag över 83 juridiska skatteexperter. Av dessa sitter 17 i Marbella, som har varit hårdast drabbat av ekonomisk kriminalitet. ”Marbella, Estepona och Ronda har tillsammans, i runda tal, 200 000 invånare och 17 personer är alltför få för så många invånare och fall. Därför behöver vi fler experter”, säger Juan Carlos Caballero, som också erkänner att den offentliga åklagare står helt strandsatt när de massiva korruptionsfallen som ”Caso Malaya” ska undersökas. Och så avslutar han: ”Vi har behov av toppkvalificerade människor.”
st-nicolas
”Jag blev senatens vakthund, för det slösas fortfarande alldeles för mycket med offentliga tillgångar”, säger ”Den lilla Nicolás”.
 
”Den lilla Nicolás” ställer upp till valet
Han blev känd för att många med kändisarna. Men bara några få vet vem han är och vad han kan. Francisco Nicolás Gómez är hans namn men han kallas ”El Pequeño Nicolás” (Den lilla Nicolás) av alla. Han har på bästa sätt tagit sig in på alla möjliga konferenser, galamiddagar och andra möten, och han har samtidigt lyckats mingla med betydelsefulla politiker och affärsmän. Allting som bara 18–20-åring. Under den senaste tiden har han också varit med på många foton i spanska veckotidningar. Allting fick bra fram tills dessa att den unge mannen i början av året fick flera fall på halsen om att han ska ha offentliggjort konfidentiell information, i bland annat ett tv-program. Fallen pågår fortfarande, men det har inte hindrat ”Den lilla Nicolás” från att ställa upp till senaten som oberoende, i parlamentsvalet i december. ”Jag vill bli den yngsta medlemmen av senaten i historien. En del skrattar åt mig, men det gör inte politikerna. Tvärt om, de är rädda för mig”, har ”Den lilla Nicolás” sagt till nyhetsbyrån
Colpisa i Madrid.  
st-tyv
Akta dig också för överföringar genom Westen Union, då det är samma system.
 
Lurendrejeri vid pengaöverföringen via posten
2004 införde alla spanska postkontor ett betalningssystem (Giro Inmediato) som gör så att en person enkelt kan överföra pengar till en mottagare som kan hämta ut pengarna på valfritt postkontor i landet. Tanke är att det skulle göra det lättare samt snabbare att skicka pengar vid t ex internethandel eller för personer som gärna vill undvika banktransaktioner. Men systemet utnyttjas av lurendrejare till att lura till sig stora belopp från snälla människor, som felaktigt tror att deras pengar är i säkra händer. Lurendrejeriet sker genom t ex annonser om försäljning eller bostadsuthyrning på internet, där säljaren/uthyraren (bedragaren) ber köparen om att göra en pengatransaktion genom Correos Giro Inmediato till en nära vän, en familjemedlem eller någon annan som denne litar på, så att denne bara kan se att köparen har pengar. Det enda som köparen sedan ska göra är att skicka en kopia av kvitteringen av pengatransaktionen så att ”säljaren” kan se att pengarna är där. Det låter ofarligt men låt dig inte luras. Kvitteringen har nämligen det trackingnummer som pengarna är överförda i samt namnet på mottagaren – allt som bedragaren behöver för att ta pengarna. Posten ska be om legitimation vid utbetalning, men det sker att de inte gör det, då trackingnumret normalt bara skickas till mottagare – och så är pengarna borta. Omeds du göra denna typ av överföring vid t ex internethandel så var uppmärksam på ”säljarens” historia. Ofta skriver bedragarna att de bor i utlandet, vilket de använder som ursäkt för att de att köparen har pengarna, då de inte reser till Spanien för att slutföra affären annars. De skriver ofta att de har rest till Spanien förr utan att köparen inte dykt upp, varför de nu vill försäkra sig på att pengarna finns, och att pengarna kan ligga på posten tills denne anländer, varefter de tillsammans ska gå för att ta ut pengarna – på så sätt har bedragaren god tid på sig att försöka få ut pengarna från flera postkontor om det inte lyckas på det första, innan köparen förstår att det handlar om ett bedrägeri.
Använder du dig av Correos betalsystem så gör det till vana att alltid använda betalkort då många banker då täcker det förlorade beloppet.
Blir du utsatt för bedrägeri, kontakta OSI (Oficina de Seguridad Internauta) på www.osi.es/ och anmäl händelsen. 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.