Malaga CF – Februari 2015
malagaCF
Hans första stick och stjärn-exit
Med en stram ekonomi satt den nya idrottschefen i Málaga CF, den före detta La Liga-målvakten Arnau, i en obekväm situation – med en bra början. Men försäljning och en större städningsprocess dök upp på dagordningen.
 
Vi träffar Arnau under hans sista dag på kontoret i den hårt drabbade fotbollsakademin i Málaga Club de Fútbol. Han tog posten som en mycket flitig person efter den på den tiden sjukskrivna akademichefen Casanova. Arnau verkade överväldigad över att han nu utnämndes till idrottschef efter den sparkade Mario Husillos. Då lite orolig över situationen. Och ödmjuk.
 
Så var det också när den före detta La Liga-målvakten i FC Barcelona, med tio avslutade säsonger i Málaga CF, skulle presentera sitt första undertecknande av januari månads transferfönster, den 31-årige Chory Castro, född i Trinidad i Uruguay med 14 professionella fotbollsår bakom sig hos Nacional i Monteviedo, på Marllorca och i Real Sociedad i San Sebastián.
Med sin snabbhet, fysiska styrka och lite tafatta vänsterben var han helt klart en förstärkning till Málaga CF-laget, som plötsligt stod utan en vänsterskytt efter det att Juan Carlos skadats allvarligt och tvingats opereras.
Chory hade inte riktigt passat in under de senaste säsongerna i den sparkade engelska tränaren Moyes system och fick inte någon riktig chans när Eusebio Sacristan tillträdde som chefstränare. Således blev det bara de sista fem minuterna, när Real Sociedad sparkade in 2-2 i Madrid mot Rayo Vallecano. Veckan efter, söndagen den 10 januari, fick Chory Castro din debut för Málaga CF i 1-1 uppgörandet mot Las Palmas på Gran Canaria.
 
Tränade under Michael Laudrup
Han ville att hans kontrakt med Real Sociedad skulle sägas upp, och så blev det. I stället är han nu bunden till Málaga CF fram till 2018.
Under Chorys tid på Mallorca tränade han bland annat under det danska världsnamnet Michael Laudrup och det betyder mycket för honom att tränaren i Málaga heter Javi Gracia. Tränarens arbete under svåra förhållanden hyser han stor respekt för, sa han när han ankom till Costa del Sols huvudstad. Och hans klubbval blev en besvikelse för både Betis i Sevilla och Celta Vigo i Galicien, som båda hade honom på önskelistorna.
I övrigt, på Mallorca var Chory lagkamrat med Málaga CF:s mittfältare Tissone.
 
Såld till Watford för 8 miljoner euro
Och så såldes Málagas marockanska stjärnspelare i mitten av januari. Närmare bestämt den 29-åriga Nordin Amrabat, född i Naarden i Holland med PSV Eindhoven och Galatasaray i Turkiet som tidigare klubbar. Efter en hyressäsong köpte Málaga CF honom för denna säsong för 3,5 miljoner euro.
Nu har han alltså sålts vidare till den ena av uppstickarna i den engelska Premier League, Watford – en klubb i en stad i grevskapet Hertfordshire, med endast 80 000 invånare, i södra England. I spetsen för laget står den kända spanska tränaren Enrique Sanchez Flores.
Affären gav Málaga CF 8 miljoner euro, som den oortodoxa anfallarens klausul löd. Av denna summa tillfaller en del till PSV och Galatasaray.
Under sitt halvår i Málaga spelade Amrabat 60 La Liga-matcher med åtta mål, brännande straffspak och ett par skadepauser.
 
Nu plats för större armrörelser
Arnau som nu har idrottsansvaret i Málaga CF arbetar i nära relation till tränaren Gracia, vilket hans föregångare Husillos inte klarade av. Arnau hade enligt det professionella spanska fotbollsförbundet 900 000 euro att göra av med i januarifönstret. Förbundet håller noga koll på ekonomin i de enskilda klubbarna så att ingen bryter mot Finansial Fair Play-reglerna. Det är nämligen straffbart.
Men med försäljningen av Amrabat blev det utrymme för lite större armrörelser. Och skulden i Málaga CF har nu sänkts till under 10 miljoner euro.
 
Spelare som sägs upp
Och Arnau ska säga upp ytterligare spelare.
De var alla Husillos uppfinning och nådde aldrig någon framgång under Gracia – som i december korades till månadens tränare i La Liga av det professionella spanska fotbollsförbundet.
Den 30-åriga portugisen Fabio Espinho åkte ut med ett hyreskontrakt till Moreirense i Portugal. Han kom till Málaga från den bulgariska Champions League-klubben Lugogorets, från just Moreirense. Han kom dock att bara spela två La Liga-matcher i Málaga.
 
Därefter följde ytterligare två avsked:
Den 23-åriga marockanen Adnane Tighadouini som kom från holländska NAC Breda. Under sju La Liga-matcher gjorde han ett enda mål. Så kom det erbjudande från Förenade Arabamiraten.
Och vitryssen Egor Filipenko, 27 år, skulle också gå. Han kom från Bate Borisov och spelade under ett år enbart två La Liga-matcher.
Utöver det hade Arnau ett erbjudande på målvakten Kameni – också från Watford. Ett riktigt eldprov för honom.
que-pasa-deler

Arnau i stolen
Fullständigt namn: Francesc Xavier Arnau Grabulosa.
Född: 23 maj 1975.
Födelseort: Les Planes d`Hostoles, Girona, Katalonien.
Civilstånd: Gift med Maria Jose, före detta forward i Málagas bästa tjejlag. De har två söner.
Aktiv karriär:
Målvakt:
1995 – 1999:
FC Barcelona B – 119 matcher.
1999 – 2001:
FC Barcelona La Liga – 24 matcher.
2001 – 2011:
Málaga – 313 matcher.
Landskamper:
1996 – 1998: Spanien U21 – 13 matcher.
1997: Spanien U23 – 2 matcher.
que-pasa-deler
Chory på banan
Fullständigt namn: Chory Castro Irizabel.
Född: 14 september 1984.
Födelseort: Trinidad, Uruguay.
Längd/Vikt: 176 cm – 78 kilo.
Familj: Castros yngsta syster Juliana är också fotbollsspelare. Anfallare i flera klubbar, en av dessa är Missouri Valley College i USA. Hon har också en del landskamper i ryggen.
Tidigare klubbar:
2002 – 2007:
Nacional, Uruguay – 81 matcher – 21 mål.
2007 – 2012:
Mallorca – 131 matcher– 23 mål.
2012 – 2016:
Real Sociedad – 93 matcher– 13 mål.
5 A-landskamp för Uruguay – 0 mål.
que-pasa-deler
Zidane ligger i täten för Real Madrid i Málaga
Att avskeda tränare hör till vardagen i La Liga. Det sker i stort sett en gång i månaden. Nu senast är det den 43-åriga före detta franska världsstjärnan Zinedine Zidane som kom till Real Madrid efter att Rafael Benitez fått sparken och står nu således i täten för Kungaklubben, när den möter Málaga CF på Estadio Rosaleda helgen 20/21 februari. Under de tolv år som president Perez har suttit på makten i Real Madrid har det inte skett färre än elva uppsägningar av tränare. Således även av Málaga CF:s före detta tränare Pellegrini, som efter denna säsong lämnar Manchester City, frivilligt!
Pepe Mel har sagt upp från Sevilla-klubben Betis – för andra gången. Han försökte sig också på engelsk fotboll för två år sedan – utan framgång.
I december 2015 ersatte den före detta Manchester United-legenden Gary Neville portugisen Nuno i Valencia medan Las Palmas Paco Herrera och Real Sociedads David Moyes fick sparken i början av säsongen.
que-pasa-deler
Casado kräver 3,3 miljoner euro av shejken
Den flötsligt avskedade generaldirektören i Málaga CF, Vicente Casado, kräver nu klubbägaren shejk Al-Thani på 3,3 miljoner euro i ersättning för en oberättigad uppsägning. Det första rättsliga mötet har hållits. Utan resultat.
Den sparkade idrottschefen Mario Husillos ingick i förlikning med Al-Thani.
Även vicegeneraldirektören Manuel Novo har avskedats.
que-pasa-deler
Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca
Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid och så är det upplägg i restaurangen Casa Danesa, varefter det är buss tur-och-retur till stadion från Fuengirola.
Kontaktpersoner:
Kassör: Uffe Madsen: 649 814 842
kontakt@málaga-support.dk
Ordförande, Morten Møller: 617 700 424
info@málaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 250 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.Málaga-support.dk
Kommande La Liga-matcher i januari på Estadio La Rosaleda:
Den 5 februari kl, 20.30 Málaga CF – Getafe
Den 21 februari Málaga CF – Real Madrid
Kick off ännu ej fastställt vid manusstopp för detta nummer.
Mars börjar med Málaga CF – Valencia antingen den 1, 2 eller 3.
Málaga CF ligger på plats???? av 20 lag i La Liga
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.