Las Fallas – historier bakom brännandet av ninots

Las Fallas – historier bakom brännandet av ninots

lasFallas
Det är lätt att få för sig att denna månad bara handlar om den stundande påsken, som speciellt i Málaga tar all uppmärksamhet med sina bombastiska processioner. Men det finns andra festligheter också och den vi tar en titt på nu är inte helt okänd, snarare tvärtom – den får festglada och nyfikna att besöka Valencia varje år. Dock riskerar de små orden att låta som en underdrift, för under dagarna mellan den 15-19 mars är det inte ovanligt att den annars lugna staden svämmar över från de strax under 1 miljon invånare till 3 miljoner festprissar.
 
Det som lockar alla dessa människor till Valencia i mitten på mars är festivalen som går under namnet Las Fallas. Ni vet den när valencianer i hela staden tänder eld på ca 370 stycken stora, satiriska figurer i papp och papier-maché, även kallade ninots, föreställande kända personer, ofta karikatyrer, en del upp till 30 meter höga! Men vad grundar sig denna sprakande festivitas sig i?, kan man fråga sig, när man tillsammans med de andra åskådarna snabbt ryggar tillbaka några meter då hettan från de brinnande jättepappersdockorna slår emot en.
 
Som med många fiestas på den iberiska halvön är ursprunget till även denna inte ristad i sten. En del hävdar att traditionen kommer från att man på medeltiden placerade ut facklor, som översätts till just fallas på valencianska, högst upp på vakttornen längs stranden, från vilka det spejades efter pirater och fiender som närmade sig Valencias kust. Så kan det absolut ha varit, men att det skulle ligga bakom brännandet av pappfigurerna just den dag, den 19 mars, när snickarna firar sitt skyddshelgon, Sant Josep, är många tveksamma till.
 
En annan förklaring är att festen härstammar från hedniska ritualer, med bålbrännande (likt det valborgsmässofirande som ligger oss svenskar varmt om hjärtat), som firade vårdagjämningen och med den säsongen för att plantera nya grödor. Och så kan det mycket väl ha varit långt tillbaka i tiden. Men inte heller detta förklarar varför figurerna bränns den 19 mars.
 
En tredje version, och kanske dem mest troliga, sträcker sig tillbaka till början av 1500-talet. Denna berättar om Valencias flitiga snickare – vilket skulle förklara varför festivalen firar Sant Josep. Dåtidens snickare ska, under de kalla vintermånaderna, ha använt små oljelampor, upphängda på trästativ, som ljuskällor under de många och långa timmarna som de spenderade i sina verkstäder. När dagarna sedan blev längre, och lamporna ej länge behövdes, ska stativen ha eldats. Detta ska ha blivit tradition och utvecklats till en ceremoni för att fira att vintern var över, att lamporna ej längre behövdes, och som välkomnande av den varmare och ljusare årstiden. Och ceremonin ska ha dedikerats just snickarnas skyddshelgon – Sant Josep.
 
Med åren ska snickarna ha börjat dekorera det nya årets trästativ till de små oljelamporna, och på 1700-talet hade en del börjat snida stativ så att de liknade personer i grannskapet. Och till och med, i allt högre grad, börjat skoja till det. Tillsammans med andra snickare skapades teman, som i allt större utsträckning fick satirisk karaktär och även karikatyrer – som dagen ninots. Dessa ska med tiden ha blivit populära bland kvarterens barn att de inför den 19 mars roade sig med att samla ihop trasor och tygstycken för att klä figurerna. Lampstativen lockade även vuxna i grannskapet som roat promenera runt och beskådade verkstädernas olika kreationer, innan de brändes, och våren firades välkommen i skenet av lågorna.
 
Det moderna firandet har tagits inte bara ett eller två steg längre. I dag har skapandet av ninots blivit ett årslångt planerande och skapande av nästa års figur börjar direkt när lågorna slocknat efter årets fallas. Varje område i Valencia har en organiserad grupp, Casal faller, som arbetar med att förbereda kommande årets fest. Det hålls pengainsamlingar till att kunna bygga den bästa ninots, och den som vinner får äran att ställas ut på museum med alla andra vinnare, i stället för att eldas upp med övriga fallas.
 
Festen Las Fallas har genom tiderna utvecklats till mer än att bränna figurer. Detta är i dag en femdagarsfest då invånarna dagarna inför ninotsbrännandet på Día de Sant Josep går runt på stadens gator och torg för att beskåda och rösta på vilken de tycker är bäst. Samtidigt ljuder både smällare och fyrverkerier, under nästan dygnets alla timmar, och hela dagarna är det fest, där gator och torg många gånger fungerar som scener för många utomhuskonserter. Och som paellas hemstad serveras naturligtvis också paella, och mycket annat gott att äta och dricka, överall
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.