hamburg
 

Där Elbe blåser upp sig som för att förbereda sig på de sista kilometrarna ut till sitt utlopp i Nordsjön, och inklämd mellan delstaterna Schleswig-Holstein och Niedersachsen, ligger Hamburg, en av de tre tyska städer som i dag utgör en egen delstat. Staden har varit en delstat redan sedan tidernas begynnelse och var med i det mäktiga handelsförbundet Hansan under åren 1300-1600. Den har en egen stil, självkänsla och frihetslängtan. Under andra världskriget bombades den sönder och samman men kom på fötter igen som en viktig hamnstad, som i dag är en stor, härlig och livlig storstad med ca 1,8 miljoner invånare.

Följ med på en tur runt i den gamla staden.

Alla broar
Elbe är den dominerande floden men även Alster och en rad andra bifloder till Elbe korsar Hamburg, som har byggts upp vid bredderna.
Utöver det finns den konstgjorda sjön Alster i mitten av staden. Denna skapades år 1190 för att dämma upp floden Alster och för att använda dess kraft i en vattenkvarn. Sjön är i dag två sjöar: Außenalster och Binnenalster, som omges av parkområden.
Vatten finns det överallt och det är någonting som har resulterat i att nästan 2 500 broar byggts runtom i staden. Det lär till och med finnas fler broar här än i Venedig, Amsterdam och London tillsammans.
På bilden ses Ellernstor från 1668 och därmed stadens näst äldsta bro.

Europas näst största hamn
Från Hamburg är det ca 100 km till Nordsjön och trots det är Hamburg Tysklands viktigaste hamnstad, och i Europa är bara Rotterdam viktigare. Det beror naturligtvis på Elbe, som mynnar ut vid Cuxhaven.
Det var här som omkring fem miljoner européer började deras migration till Amerika under det förra århundradeskiftet. I dag utgörs horisonten av enorma containerskepp och skyhöga kranar, samt kryssningsfartyg och andra båtar, som också njuter av den historiska kulissen – Hamburg.

Ny stadsdel under uppbyggnad
HafenCity kallas det som kanske är det största och mest spännande stadsutvecklingsprojektet i Europa, och som sträcker sig över 2,2 km2. Här byggs hotell, bostadsområden och kontorslandskap på en ö som tidigare kallades både Kehrwieder och Wandrahm, i stadsdelen Hamburg-Mitte.
En del byggnader står redan färdiga men de sista förväntas slutföras någon gång mellan år 2020 och 2030. Till de ultramoderna och fortfarande ofärdiga byggnaderna hör konserthuset Elbphilharmonie, som byggs ovanpå en gammal lagerbyggnad.

Det förflutna i staden av lager
Gömt bakom nybygget HafenCity ligger en del av det förflutna, Speicherstadt, som kan översättas till staden av lager. Det är världens största sammanhängande lagerhuskomplex, som byggdes mellan åren 1883 till 1927 av rött tegel med bisarra gavlar och ornament, allt ovanpå träpålar i Elbe.
Nu finns det olika museer här, som t ex Deutsches Zollmuseum och Miniatur Wunderland (med modellbanor) samt Hamburg Dungeon (som är en slags upplevelseteater som tar med besökarna på en resa genom Hamburgs historia).
Många av de pampiga byggnaderna används fortfarande som lager av företag som handlar med allt från kakao, kaffe och kryddor till elektronik och möbler.

The Beatles och råa Reeperbahn
En mycket stor del av stadsdelen St. Pauli är ett riktigt ”invandrarkvarter”. På gott och ont. Sistnämnda för att det ibland uppstår tumult här och förstnämnda för att det råder en osminkad charm här.
Detta är också kvarteret där den ännu mer råa Reeperbahn skär igenom och som tillskrivs äran av att vara platsen för början av The Beatles popularitet.
Varje lördag hålls det loppmarknad på Feldstraße, inte långt från fotbollsklubben FC St. Paulis stadion, men helt ärligt så måsta man anstränga sig för att hitta någonting som är värt att ta med sig.

Arkader och rådhus
Alsterfloden och närliggande sjöar med samma namn omges av fina arkader med förnäma butiker och fina restauranger.
Om shopping är med på att-göra-listan är stadens otaliga inomhusgallerior en möjlighet och det är också Mönckebergstraße, Spitalerstraße och Jungfernstieg, där välbärgade människor, förr om åren, tog med sig sina ogifta döttrar ut och spatserade om söndagarna – därav namnet ”jungfrur”.
På bilden ses en av arkaderna med en syrisk restaurang och i bakgrunden det gamla rådhuset. Dess föregångare brann ned 1842 och den nya byggnaden invigdes 1897. Det har 647 rum och står på drygt 4 000 träpålar. Over huvudingången står det på latin: ”Den frihet som förfäderna har uppnått bör efterkommande värdigt söka att bibehålla.”

Under Elbe
När den gamla Elbetunneln stod färdigbyggd 1911, redo att låta fotgängare, cyklister och enstaka bilister korsa floden, var den ett ingenjörsmässigt under. Den kakelbelagda tunneln under Elbe är 426 meter lång. För att komma ned till den ska man 24 meter ned med hiss. De gamla, stora hissarna används fortfarande men i dag kan man också välja den modernare varianten, tänkt för fotgängare och cyklister.
Spana efter den markanta kvadratiska kupolformade byggnaden vid Landungsbrücke. Man kan bara gå fram och tillbaka – det är promenaden som är själva målet.

St. Michaelis och Brahms
Högt över hustaken domineras stadsbilden av tornen på de viktigaste kyrkorna St. Katharinen, St. Petri, St. Jacobi, St. Nikolai och St. Michaelis. Av dessa fem är nog St. Michaelis den viktigaste, och samtidigt stadens riktmärke. Det är bara att titta upp så hittar man till kyrkan. Man är välkommen att titta in, kanske tända ett stearinljus för en kär död, och kommer man hit kvällstid kan man njuta av en förnäm utsikt över staden från klocktornet.
Kyrkan är som den enda av de viktiga kyrkorna i staden byggd som en protestantisk kyrka medan de andra är ”konverterade” katolska kyrkor.
Den har byggt i tre omgångar. Den första från 1669 brann ned och samma öda led dess efterföljare, medan denna har stått sedan 1906. I alla fall nästan, för även denna kyrka fick lida då den träffades under bombningarna under 1944-1945, och restaureringsarbetet pågår fortfarande.
Kompositören Johannes Brahms döptes i denna kyrka, vari ärkeängeln Michael, i form av en stor bronsfigur, vaktar huvudingången.

Fisk och oktoberfest till frukost
Här finns det någonting. Det är Fischmarkt varje söndagsmorgon, om vinterhalvåret från kl 07.00 till ca 09.30 och om sommaren från 05.00 till omkring samma stängningstid.
Fiskmarknaden hålls vid floden, inte långt från Landungsbrücke i stadsdelen Altona.
Här finns det fler än 200 bodar. En del säljer färsk, rökt och saltad fisk, andra fisksmörgåsar och smårätter medan ytterligare andra säljer färsk frukt och grönt. Ingenting med loppor här inte.
Samma morgon kan man passa på att besöka Fischmarkthalle vid den ena änden av marknaden. Här serveras frukost – samtidigt som ett rock- eller jazzband spelar musik, och ibland uppstår en riktig oktoberfeststämning. Varför inte? Många hälsar god morgon och alla är mycket glada.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.