Jay-Jay Johanson på musikscenen i Málaga

Jay-Jay Johanson på musikscenen i Málaga

jay jay
 

Det råder inga tvivel kring att Sverige har många stora musikexporter. Så finns de som slagit igenom stort på internationella scener men som är näst intill okända i sitt hemland. Detta kan det spekuleras kring men en förklaring kan vara att svenskar generellt riktar sina blickar mot England och USA, och när mainstream-radion bara spelar en slags musik är det lätt att missa artister som gör succé i andra delar av världen. En Sueco har träffat Sveriges kanske mest okända musikstjärna, som gästar kusten nu i maj.

Jay-Jay Johansons musikstil är bred. Vid en sökning på google kan man läsa att hans musik definieras som indie pop med influenser som trio-hop, synthpop och electroclash. Men dessa fack gör honom inte rättvisa. I stället får han själv definiera sin musik och den enda genre som han själv tycker kan innefatta allt han gör är pop. Och det låter mer rimligt, om man tänker brett på begreppet pop. Jay-Jay Johansons musik är experimentell men inte stökig. I stället är den intressant, nästan delikat och mycket behaglig att lyssna på, speciellt hans mjuka, harmoniska röst. Hans tidiga musik har en tydlig fransk inspiration (kan nämnas att hans fru är fransk). Därefter har den rört sig via britpop till toner som i allt högre grad för tankarna till filmvärlden, vari melodierna får måla upp hela musiklandskap som ibland böljar i ljummen bris och andra gånger blir mer vibranta med snabbare rytmer. Och allt kryddat med jazz och en smula melankoli, som känns typiskt för honom.

Jay-Jay Johanson musik är onekligen spännande och skapar intressanta krockar i strukturen, någonting han har friheten att göra då han både skriver musiken samt texterna och dessutom producerar musiken själv. Spännande är han även som person. Den som har träffat Jay-Jay Johanson i en så vardaglig situation som i matbutikskön, som En Suecos utsända har gjort, kan nog hålla med om att han trots att han inte gör något väsen av sig, har en mycket mjuk, lugn och snäll stämma, drar blickarna till sig. Han är timid men har en utstrålning som skiljer sig från omgivningen – den är sober, diskret och mycket vänlig, samt drömsk. Det är nästan svårt att föreställa sig denna man på en scen framför tusentals människor.

Sina rötter har Jay-Jay Johanson i Trollhättan, där han växte upp med sina föräldrar och syskon, och det var när föräldrarna köpte hem ett piano som musikintresset började. I skolan var favoritämnena musik, matematik och bild. Men när han började musiklinjen på gymnasiet kände han sig snart begränsad av de strikta linjerna om hur musik och instrument skulle spelas, och så bytte han inriktning. I stället följde han sitt matematikintresse och läste till teknisk arkitekt. Då bodde han i Stockholm, dit han flyttade som 16-åring. Men det fanns även en konstådra i honom och för att ta tillvara på den började han på konstskola, där också hans musikskrivande började utvecklas mer.

När studierna var avklarade var det dags att jobba. Han arbetade med grafisk form på bland annat i-D Magazine i London (där han kallades Jay-Jay som en internationell variant av Jäje) och Pop i Stockholm, men det kom inte att dröja mer bara tre månader innan hans liv skulle ta en annan vänding. Det var en kväll när en vän bad Jay-Jay Johanson spela på en 30-årsfest som ett skivbolag fick upp öronen för honom. Jay-Jay Johanson sattes i en demostudio och spelade sex av sina låtar, som när de släpptes kom att göra succé ibland annat Spanien, Portugal och Frankrike.

Jay-Jay Johanson hade visserligen skrivit musik i många år men han har förklarat att han hade tänkt musiken som en hobby vid sidan om sitt arbete, men nu blev musikens hans jobb. Och han visste att han kunde göra det, trots sin blyga personlighet, och inspirationen till det hämtade han från en inspelning med Chet Baker, som var allt annat än extrovert på scen, som han sett 1985.

Sitt första album ”Whiskey” släpptes 1996 och sålde bara 1 500 exemplar innan försäljningen avtog. Men det var Jay-Jay Johanson nöjd med – han hade släppt en skiva! Men så när han minst anade, några månader senare, vaknade den franska marknaden. Det blev världsturné och sedan dess har det inte slutat.

Populärast är han fortfarande i Frankrike men med sitt senaste album ”Opium”, som är hans tionde, förutom ett soundtrack samt ett ”Best of”-album, vinner allt mer mark i även Ryssland, Kina och Turkiet. Hans tidigare album har gjort succé i förutom Frankrike även ibland annat Spanien samt Portugal medan han håller flest konserter i Sydamerika.

Jay-Jay Johanson fortsätter att skriva musik, och han har svårt för att sluta skriva för texter och musik kommer lätt för honom. Så ibland kan han känna det lite kaotiskt när han arbetar med ett album och redan skriver låtar för nästa. Men han skriver inte bara musik utan även dagböcker, och det är från dessa, samt hans omedelbara omgivning, som han hämtar inspirationen till sina låttexter.

_______

Jay-Jay Johanson i Málaga
Vill du uppleva Jay-Jay Johanson har du nu chansen!
I maj spelar han på musikfestivalen som hålls på Teatro Cervantes i centrala Málaga. Konsertdatum: lördagen 21 maj kl. 20.00
För mer information: http://goo.gl/5RA6a7
För köp av biljetter: https://goo.gl/W7zqqq

______

Jay-Jay Johanson om illegal nedladdning av musik
”Anarkin som finns i branschen tycker jag är sund. Utan illegal nedladdning skulle jag aldrig vara så stor som jag är i t ex Mexiko. Där säljer jag nästan inga skivor alls men det är där som jag har flest och störst konserter”, säger Jay-Jay Johanson och förklarar att han som alternativ artist mår bra av de andra kanalerna som musik sprids genom på gräsrotsnivå, då hans intäkter kommer främst från turneringar och inte från skivförsäljning.

Av Sara Laine, foto av Maj Lindström

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.