Företagsprofil BioNatura – pionjärer i den ekologiska världen

Företagsprofil BioNatura – pionjärer i den ekologiska världen

Företagsprofil BioNatura – pionjärer i den ekologiska världen

Den ekologiska matbutiken BioNatura ägare Pernille Krøyer Dynesen och Miguel Moreno firade 21 år i branschen med att flytta deras Fuengirolabutik till nya fina lokaler i Los Boliches. Förutom denna butik har de även en i centrala Marbella, och tillsammans utgör de två butikerna flaggskeppen i deras ekologiska företag, som även arbetar med import samt export av ekologiska produkter. De två butikerna har båda ekologisk certifiering vilket garanterar att varorna som kommer in i butiken har samma höga standard som de som Miguel och Pernilla själva odlar på sina egna marker.

Stor öppningsfest

Den nya butiken i Los Boliches invigdes med pompa och ståt och den annars rymliga butiken var fylld till randen med glada gäster. Pernille och Miguel, tillsammans med övrig personal, gjorde allt de kunde för att försäkra sig om att alla besökarna fick provsmaka de ekologiska smakproverna som under evenemanget serverades i rikliga mängder. Nyfikna och förväntansfulla grannar, stamkunder och turister besökte denna dag butiken liksom att även flera tillverkare och leverantörer tog vägen förbi för att se de nya fina lokalerna där deras produkter nu ska presenteras.
Det var även många spanjorer som hittade vägen till butiken – men så har det inte alltid varit. I dag är spanjorerna rätt så medvetna om ekologi samt rättvisemärkt, så kundkretsen utgörs nu av lika många spanjorer som utlänningar. När Pernille och Miguel startade deras företag en gång för mer än tio år sedan var det dock mest utlänningar som intresserade sig för ekologiska produkter.

Historien bakom

BioNatura öppnade 1995 som den första auktoriserade ekologiska butiken i Andalusien och som nummer två i hela Spanien. Det hela började med att en vän till Miguel drabbades av cancer. Den plats i USA där vännen fick behandling rekommenderade honom att enbart äta ekologisk frukt och grönt som en del av kuren. Miguel, vars marker aldrig blivit besprutade erbjöd så sin vän grödor från sina odlingar. Men Miguel kunde inte odla alla sorters grönsaker och i sitt sökande efter andra ekologiska produkter upptäckte han hur svårt det faktiskt var att få tag i ekologiskt i Spanien i början av 1990-talet. Och det var detta som var starten på det som några år senare skulle komma att bli Andalusiens första ekologiska matbutik. Miguels dröm var att öppna en butik där kunden skulle kunna vara helt säker på att allt som stod på hyllorna var 100 procent ekologiskt.
”Många av de kunder som i dag handlar i BioNatura är just cancerpatienter som vill undvika gifter, besprutningsmedel och andra obehagliga ingredienser”, berättar Miguel. Andra kunder är friska som nötkärnor men vill inte utsätta varken sig själva eller sina barn för onödiga gifter och konserveringsmedel.

Mycket fina lokaler

I den nya butiken i Los Boliches har det inte snålats med någonting. De stora, ljusa fönsterpartierna gör shoppingupplevelsen både exklusiv och behaglig i det som med rätta kan betecknas som en eko-butik. I kyldisken hittas allt som hjärtat kan begära som färsk ekologisk ost, kött, mjölkprodukter och pålägg. Och som komplement till de härliga matvarorna har BioNatura ett imponerande utbud av ekologiskt öl och vin. Om en bekymrar sig kring vilka kemikalier som kommer i kontakt med hud och kropp finns även en kosmetikavdelning med ekologisk makeup, hudvårdsprodukter och hårfärg, utan skadliga kemikalier och som inte heller är djurtestade. Det har faktiskt tagits hänsyn till allas behov i denna ekologiska matvarubutik, där det också går att hitta ekologisk barnmat, rengöringsmedel och djurfoder.
Det fina parkettgolvet och de solida trähyllorna gör det till ett sant nöje att upptäcka butiken som bjuder in en till ett äventyr i den ekologiska världen.
På hyllorna i BioNatura hittar man fler än 5 000 olika produkter och när man går runt mellan hyllorna fortsätter det att dyka upp nya spännande saker som inspirerar till att vara kreativ och nyskapande i köket. Har man en söttand kan den också tillfredsställas i den ekologiska matbutiken, som har ett stort utbud av eko-godsaker utan varken E-nummer eller färgämnen. Som någonting alldeles nytt har butiken i samband med flytten fått en glassbar, från vilken man kan njuta ekologiska, veganska varianter av gamla favoriter och nya spännande smaker som t ex choklad, jordgubb, mynta, mango, äpple, vanilj och kaffe. Sorbetsorterna är framställda av ekologiska frukter och ”gräddglassarna” är gjorda på havremjölk, så de är veganska och även lämpliga för laktosintoleranta kunder. De goda glassarna kan avnjutas utanför på BioNaturas mysiga lilla caféområde tillsammans med en kopp ekologiskt rättvisemärkt kaffe.

Från jord till butik på 10 minuter

Det man inte kan se inne i butiken bland träbackar fyllda med grönsaker är att BioNatura faktiskt producerar deras egna frukt och grönt, speciellt gröna bladgrönsaker som spenat, kål, purjo och lök, men även zucchini, pumpa, auberginer och potatis skördas från egna odlingar. För att odla ett bredare sortiment under de kallare månaderna har Miguel byggt ett växthus där bland annat tomater och jordgubbar får växa bredvid kryddörterna. Ett litet hörn av marken har också avsats till potatis.
”Vi testar lite just nu och går det bra skördar vi potatisen till sättpotatis och börjar således med en egen odling med även potatis”, förklarar Miguel.
Markerna som det odlas på har tillhört Miguels familj i flera generationer och han är stolt när han visar sina jordar. Miguel och generationerna innan honom har aldrig använt varken konstgödsel eller gift på marken och 2013 blev odlingarna godkända som ekologiska, vilket är en lång process – den tar fyra år.
I ett annat hörn av marken ligger ett stort övertäkt kärl vars dis avslöjar att markerna göds med djurgödsel. Miguel får gödslet från en fårgård, som även har stuteri.
”Gödslet ska vara ekologiskt och det måste även vara hållbart, så då och då får jag hitkört ett lass naturligt gödsel. Precis som flera generationer har gjort innan mig”, berättar Miguel om den naturliga processen.
Markerna ligger i Los Pacos, bara ett stenkast från butiken i Los Boliches, vilket innebär att de färska varorna kommer från jord till butik på tio minuter. Mer lokalt kan det inte bli.
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.