Mat – Få ut det mesta av din skinka

Mat - Få ut det mesta av din skinka

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Få ut det mesta av din skinka

I Sverige är julskinkans plats på julbordet nästan helig. Och även om spanjorerna inte har en tradition med rimmad, griljerad skinka har skinkan, här handlar det om den lufttorkade varianten, en fin placering bland delikatesserna till årets sista helger. Hör du till en av de lyckliga som någon gång förärats med en hel, lufttorkad skinka? Eller har du fallit för frestelsen och själv köpt dig en i matbutiken, där de vanligtvis hänger i rad och lockar smaklökarna och sinnena med fullständig kulinarisk integration, speciellt i när det närmar sig högtider? Du känner till skillnaden mellan en Jamón Ibérico från den svartfotade grisen, alltså en Pata Negra, den förnäma Jamón de Bellota från frigående och ekollonätande grisar, en vanlig Jamón Serrano osv.
Kanske har du en skinka liggande därhemma – utan att veta vad du ska göra med den? Ja, äta den förstås, det går ju bra, men hur förvaras den bäst och hur ska den skäras för att få så mycket som möjligt från den.
Här kommer några tips!

Förvara den i vardagsrummet

Den mest naturliga platsen att förvara en skinka är nog i köket men eftersom temperaturen i köket snabbt kan stiga i samband med matlagning är köket inte den perfekta platsen. Dessutom kan dofterna från matlagningen påverka skinkans smak. Skinkan trivs inte heller i kylskåp, bland annat för att kylan stoppar skinkan från att mogna. Därför är det, helt kort och gott, bäst att förvara sin skinka i vardagsrummet, där det är vanlig rumstemperatur, dock vill den inte ha direkt solljus.

Ordning på utrustningen

Att skära skinka är en speciell konstform och de professionella skinkskärarna arbetar många år på att uppnå perfektion. För oss andra är en skinkhållare, det stativ som kallas en jamonero, en bra investering. Detsamma gäller en stadig, bredbladad kniv samt en smal kniv – tänk en filékniv.

Så ska den skäras

Placera din skinka i stativet så att klöven är vänd nedåt. Skär sedan, med den bredbladade kniven, ett snitt tvärs över skinkan vid skanken. Utifrån detta snitt tar du så bort svålen samt det yttersta fettlagret från den del på skinkan som du nu vill skära skivor av. När denna del är frilagd kan du börja skära små och tunna, näst intill genomskinliga skivor med hjälp av den smala kniven. Skär från sida till sida utan att trycka och så vågrätt som möjligt. Tänk på att bara ta bort svål och det yttersta fettlagret från den del av skinkan som du kommer att äta samma dag. Tar du bort mer kommer skinkan att torka.

Lagring

Skulle du vilja spara en bit av skinkan till senare är det viktigt att den skyddas mot att oxidera. Det kan göras genom att snittytan smörjs med olivolja eller genom att lägga tillbaka den avskurna svålen och fettet ovanpå snittytan och därefter lägga på en handduk eller gladpack omkring, så att du undviker att snittytan kommer i kontakt med syre. På detta sätt kan skinkan hålla i upp till en månad.

Den sista biten

När du når in till benet är det dags att vända på skinkan så att framsidan av klöven pekar uppåt, och tillvägagångssättet nu är samma som just beskrivits. När nästan all skinka är slut tar du den breda kniven för att skära av de sista bitarna skinka från höftleden och skanken. Dessa småbitar kan du skära i tärningar och använda i sallader eller kall soppa. Tänk på att inte låta benet gå till spillo! Detta kan du hacka eller såga i mindre bitar för att sedan använda som smaksättare i gryträtter och soppor.

Ta temperaturen

Oavsett hur du serverar dina skinkskivor bör de inte kylas ned. Den bästa smaken fås vid ca 20ºC. Dessutom bör skinkskivorna ätas några få minuter efter att de skurits upp.
Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco