Testa sommarens bästa tonfiskbiffar

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Sommaren nalkas och det betyder massa grillad fisk på de många chiringuitos längs stränderna, medan det för andra kanske mer lockar med köttbullar och kall potatissallad. Så varför inte kombinera dessa två och göra tonfiskbiffar?

Det är inte speciellt svårt, faktiskt är det både lätt och roligt, även i en stressig vardag.
 
Jag har ätit tonfiskbiffar sedan jag var barn. Min pappa gjorde dem alltid när det var lite bråttom. Nuförtiden äter jag dem inte speciellt ofta, men ibland när jag vill ha lite lätt tillbehör till min sallad hittar de sin plats på tallriken.
 
Tonfiskbiffarna kan ätas båda varma och kalla, men jag föredrar dem kalla ihop med en lätt sallad.

Ingredienser:

6 konserver tonfisk i olja
1-1 ½ dl havregryn
1 dl keso
1 knippe salladslök
2 ägg
1 msk sesamfrö
Salt och peppar
 
Det går åt ca sex små konserver med tonfisk (eller tre om konserverna är stora) i olja/vatten efter smak och lust. Dock är biffarna lättare att rulla med tonfisk i olja då det binder bättre.

Tillagning:

Töm ut tonfisken i en skål och rör ihop den med keson (det går även att använda crème fraiche eller kvarg). Tillsätt sedan havregrynen. Skär salladslöken tunt och rör ned i blandningen tillsammans med två ägg. Tillsätt därefter sesamfrö och avsluta med att salta och peppra efter smak (och andra kryddor om så önskas).
Skulle man vilja ha mer saker i kan man naturligtvis ha det. Men var försiktig med att blanda i för mycket för det är lätt att tonfiskbiffarna faller sönder i pannan. Gör det enkelt och okomplicerat.
 
Värm en stekpanna på hög värme och stek tonfiskbiffarna i en god olivolja – det kan rekommenderas att köpa olivoljan från butiken La Mallorquina i Málaga centrum, de har ett bra utbud av olivoljor från Málaga. Vill man att biffarna får extra smak kan man även tillsätta en klick smör i pannan. Själv använder jag bara olivolja då jag vill ha ett nyttigt alternativ serverat tillsammans med min sommarsallad. Stek tonfiskbiffarna tills de är spröda och ljusbruna.
 
Tonfiskbiffarna passar som tilltugg, som en snabb munsbit på väg ut genom dörren eller som nämnts – som tillbehör till en god sallad.
Smaken är god i sig själv men de passar även att doppa i tillbehör som hummus.
Hoppas det smakar!
Av Nanna Lunnemann. Foto: Marie Louise Senten Rahbek

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco