Sabor a Málaga på Salón de Gourmets
Det var många vars smaklökar lockades till Madrid och mässan Salón de Gourmets, som hölls i slutet i april, i år. Speciellt lockades många till den del av mässhallen som reserverats Sabor a Málaga, hela 240 kvm, där många av vår provins egna produkter presenterades och inte minst tillagades av stjärnkockar som kända Diego Gallegos, från Michelinbelönade restaurangen El Sollo i Benalmádena.

 
Det egentliga namnet på mässan är Feria Internacional de Alimentación y Bebidas de Calidad Salón de Gourmets, dvs. Salón de Gorumets Internationella mässan för kvalitetsmat och -dryck, men av förståeliga skäl nöjer sig folk med att säga Salón de Gourmets. Det var den 31:a gången som mässan ägde rum, och det var fjärde året i rad som produkter från Málaga presenterades på mässan, från inte färre än 43 producenter. Bakom dessa stod naturligtvis Málaga landstings egna varumärke, det blå märket Sabor a Málaga, som nu i många kretsar är en känd symbol, som visar att produkten kommer härifrån, denna sydspanska provins.
Men det var inte bara produkterna i sig som presenterades. Salón de Gourmet har genom åren blivit en omtyckt mässa med aktiviteter som provsmakningar av dryck och mat, tävlingar, workshops, presentationer och matlagningsdemonstrationer och mycket mer.

Det startade

Bakgrunden till Salón de Gourmet startades 1976 av Grupo Gourmet, som var det första förlaget i Spanien att specialisera sig på gastronomi med tidsskriften Club de Gourmets. Samma år arrangerade de också Mesas Redondas de Gastronomía, som bestod av journalister och kockar, som utbytte idéer och tankar med tema gastronomi och utveckling av den nya spanska kulinariska världen. Sedan dess har tidningen fortsatt att reflektera den kulinariska världen både oberoende, objektivt och noga.
 
Med åren har Grupo Gourmet växt, och de har bland annat utarbetat Gourmetour, Food & Wine and Tourism of Spain – en oberoende guide inom området, och 1986 presenterades den prestigefyllda klubben Gourmet Wine Club. Samma år, 1986, startade Grupo Gourmet Salón de Gourmets som blev ett ambitiöst projekt, en mässa för kvalitetsmat och dryckesvaror, som då samlade 73 utställare och fler än 8 000 besökare. Och denna mässa har genom åren gjort succé och är nu en stor internationell och högst skattad mässa, med i år fler än 1 600 utställare med fler än 35 000 produkter, fler än 85 000 branschbesökare och fler än 1 628 journalister och ackrediterade medier.
 
Det råder alltså ingen tvekan om att Gourmet Group bidrar till att marknadsföra Spanien som ett varumärke samt att främja den spanska gastronomiska kulturen samt de produkter som landet har att bjuda på.

Stort intresse för Málagas produkter

Det råder heller ingen tvekan om att produkter från vår soliga provins väcker intresse. Siffror visar att hela 80 procent av branschfolk som besökte montrarna med produkter med märket Sabor a Málaga visade stort intresse i att köpa dessa och drygt 47 procent kände till och med redan till det blå märket. Det är 2 procent fler än förra året. Det gladde naturligtvis Málagas landsting, och utskottet för turism och samhällsplanering på Costa del Sol uppskattar att produkterna som bär Sabor a Málaga var bland de mest intressanta på hela mässan.
 
Nu växer naturligtvis nyfikenheten kring vilka produkter som presenterades. Jo: viner, öl, sprit, olivolja och inte att förglömma de lokala ostarna som görs i Málaga. Och även andra mejeriprodukter, ägg och honung mötte en stor efterfrågan, liksom kött och ekologiska varor. Speciellt stort var intresset för speciella piquitos – små brödstickor som särskilt passar till att ätas med ensaladilla rusa ost eller skinka, liksom en vermouth som är speciellt framtagen för att drickas till fisk, gourmetturrón, bläckfiskbläck, nya sorters kakor med algarrobo m.m. Intresset var också stort för de olika saffransprodukterna, som salt, sås, te etc. som En Sueco skrev om i december 2016.

Sabor a Málagas image stärks

Den positiva responsen som Sabor a Málaga fått på Salón de Gourmet är någonting som glädjer både skaparna av märket och självklart producenterna vars produkter bär märket. Jacobo Florido, ansvarig för Ekonomi och Produktion i Málagas landsting, betonade vikten av den ökade kännedomen kring Sabor a Málaga då han såg att antalet besökare till mässans Sabor a Málaga-avdelningen med kockar och sommelierer ökat med 1,3 procent jämfört med förra året. Han uppmärksammade det också rent samhällsekonomiskt ur den vinkeln att större kännedom medför att producenterna kan sälja mer och därmed växa, och på så sätt skapa fler arbetstillfällen i provinsen.
 
Florido är nöjd med resultatet efter mässan och stolt över att nu se frukten av det arbetet och de satsningar som Málagas landsting arbetat hårt med för att främja varumärkets image samt föra ut det på marknaderna både nationellt och internationellt. Och med till mässan till Madrid, för att stärka varumärket Sabor a Málaga ytterligare, var inga mindre än några av provinsens stjärnkockar, såsom redan nämnda Diego Gallegos samt Richard Alcayde, Álvaro Ávila och Mateo Masato m.fl.
 
sabor malaga2405B
 
sabor malaga2405C
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.