Sabor a Málaga startar samarbete med celiakiförbundet i Málaga

Sabor a Málaga startar samarbete med celiakiförbundet i Málaga

En av de senaste nyheterna hos Sabor a Málaga är samarbetet med Málagas celiakiförbund Asociación de Celíacos de Málaga (ACEMA) som startats för att uppmärksamma och marknadsföra glutenfria lokala produkter. Ett initiativ framarbetat mellan landstinget och Sabor a Málaga, vilket mottas med öppna händer av glutenintoleranta i provinsen, då detta samarbete både underlättar samt förbättrar livskvaliteten för dessa.

 
”Vi har skrivit under en överenskommelse om att vi är närvarande som organisation för att informera om allergi och intolerans, samt informera producenterna om regler samt om konsumentinformation. Det är ju inte bara framställningen av livsmedel som är viktig utan även hanteringen, och inte att förglömma att kommunicera rätt information till konsumenten så att vi vet och kan vara säkra på vad olika produkter innehåller. Vi pekar på vikten av att producenterna verkligen skriver ut exakt innehållsdeklaration, någonting som ska vara lika självklart som den obligatoriska näringsinnehållslistan”, säger Rosa Ortega när En Suecos journalist möter henne i ACEMA:s lokaler i centrala Málaga och fortsätter: ”Celiaki handlar ju inte om att man får lite eksem eller lite ont i magen. Visst kan en del ha mildare symptom men andra kan utveckla riktigt allvarliga sjukdomar. Hos barn kan celiaki leda till bland annat dyslexi, autism eller hyperaktivitet m.m. och vuxna kan utveckla epilepsi, fibromyalgi, infertilitet och cancer eller man kan få försvagat skelett m.m. Bara för att nämna några saker.”
 
I projektet som nyligen startades ingår bland annat marknadsföring av glutenfria produkter kopplade till Sabor a Málaga som nu kommer att marknadsföras på mässor och andra evenemang. Dessutom ingår en informationskampanj som riktar sig till både allmänheten, personer med celiaki och deras familjer, tillverkare samt hotell och restauranger.
 
”Eftersom glutenintolerans inte handlar om en allergi utan en faktisk intolerans, så är det jätteviktigt att de livsmedel som serveras som glutenfria inte heller har kontaminerats, dvs. haft kontakt med arbetsytor eller verktyg som varit i kontakt med en produkt som innehåller gluten. Det är inte alla som känner till att de inte kan använda samma kniv till att skära vanligt bröd (som innehåller gluten) med och därefter till att skära sallad med om salladen ska serveras en person med celiaki. Därför är det mycket viktigt att korrekt information når ut till även restauranger och caféer m.m. I dag är det verkligen svårt för glutenintoleranta att gå ut och äta någonting på stan på grund av att kunskapen kring detta är relativt låg”, förklarar Rosa Ortega, som i samband med att celiaki uppmärksammas allt också hoppas att se en annan prisbild för glutenfria produkter. Förbundet för celiakiföreningar i Spanien ”La Federación de Asociaciones de Celiacos de España” (FACE) har beräknat att en årlig matkorg i Andalusien med hänsyn till glutenfria varor kostar 1 000 euro mer än en matkorg med vanliga varor, en kostnad som är svår att bära för många, speciellt familjer vari fler än en har celiaki. Även detta hoppas nu ACEMA ska uppmärksammas tillräckligt mycket så att det införs subventioner för personer som har celiaki, vilket redan finns i t ex Extremadura och Baskien.
 
Rosa Ortega uppmärksammar att allt fler producenter och t ex restauranger börjar bli bra på att märka sina produkter tack vare att det 2015 infördes en regel, som blev obligatorisk 2016, som säger att det måste framgå vilka allergener produkter innehåller. Dock ser hon ett problem i att en del producenter skriver ”Kan innehålla gluten” på sina produkter bara för att gardera sig, och hon betonar att det inte heller är meningen, för många gånger kan produkten faktiskt lämpa sig för glutenintoleranta.
 
Från Sabor a Málagas sida ser man initiativet som ytterligare ett steg i arbetet att främja provinsens gastronomi samt bidra till produkter med hög kvalitet, både för boende i Málagaprovinsen liksom för turister. Uppskattningar visar på att det skulle bo ca 16 000 glutenallergiker i provinsen samt att ytterligare 100 000 besökare har celiaki.

Glutenfritt för ej glutenintolerant?

I takt med att medvetenheten om glutenintolerans växer ses en trend få fäste om att det generellt för alla är hälsosammare att avstå från gluten. Kring detta har Anneli Ivarsson forskat. Hon är överläkare och docent inom Västerbottens läns landsting och forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet samt världsledande expert på glutenfri kost och celiaki. Hennes slutsatser, som finns presenterade i flera rapporter, både svenska och internationella, visar att det inte finns några som helst bevis på att glutenfri kost skulle vara hälsosam för personer som tål gluten och benämner det hela som en kosttrend utan vetenskaplig grund som dessutom är rent av felaktig. Hon menar att de som av någon anledning tror att de är glutenintoleranta ska vända sig till sjukvården för ett enkelt blodprov för att få korrekt svar i stället för att på egen hand utesluta gluten, och om testet visar positivt gå vidare för att få tips och hjälp av dietist. Tål man gluten och önskar leva hälsosamt rekommenderar hon i stället att man äter mer grönsaker, frukt, bönor, nötter, fisk och grovt bröd, som är bevisat hälsosamt.

Kort om celiaki

Celiaki, som är samma sak som glutenintolerans, är en kronisk sjudom, till viss del genetisk, som varken går över eller växer bort, men de flesta kan bli besvärsfria genom att äta en helt glutenfri kost.
Celiaki är en sjukdom som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna, och i vissa fall kan tarmluddet helt försvinna. När en person med celiaki äter gluten (som finns i vete, råg samt korn) förstörs kroppens förmåga att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen, vilket kan leda till näringsbrist och ohälsa. Symptomen kan vara allt från trötthet och magont till viktminskning och depression. Och det räcker inte med att undvika gluten under en period i livet. Behandlingen för celiaki är att äta glutenfri kost resten av livet, för celiaki kan inte botas.
Celiaki är inte samma sak som glutenallergi, vilket är en felaktig benämning som används ibland.
 
I Spanien uppskattas det att ca 1 procent av befolkningen har diagnosen celiaki. Dock räknar förbundet för celiakiföreningar i Spanien ”La Federación de Asociaciones de Celiacos de España” (FACE) att antalet personer som har celiaki men som inte fått det diagnostiserat är betydligt högre.

Vardagen med celiaki

En Sueco har talat med Elena, mamma i en familj med två vuxna och tre barn, och vari flera av familjemedlemmarna har celiaki. Vid vårt telefonsamtal befinner familjen sig i Frankrike på semester.
 
”Som familj, när man väl har lärt sig att äta glutenfritt hemma, är det svåraste i vardagen att gå ut och äta – på stan eller hemma hos andra. Alla tillfällen som inkluderar mat är svåra, speciellt för barnen – tänk när de går på kalas och de andra barnen äter tårta, godis m.m. och mina kommer med sin medhavda påse med vad de kan näta.
När man ser till professionella så är det tråkigt att inte fler kockar och servitörer m.m. tar till sig mer information. Det finns bra kurser, som bland annat ACEMA arrangerar, kring specialmat och hantering, för det gäller ju inte bara att maten inte innehåller gluten, den får ju inte heller kontamineras av andra produkter som innehåller gluten. Men att gå och handla och leva hemma går bra. Matbutiker på Costa del Sol i allmänhet och Mercadona i synnerhet har bra märkning på sina glutenfria produkter (ägarna till Mercadona har celiaki i familjen) och i både Fuengirola och Málaga finns flera caféer och restauranger med glutenfria alternativ på menyerna. Men som nu, när vi är på semester, är det svårare. Vi har hyrt en lägenhet med eget kök och måste hitta stora matbutiker för att hitta glutenfria produkter för att laga mat hemma och ta med oss picknick när vi går ut, för vi har ännu inte hittat nångon restaurang som serverar glutenfria alternativ. Vi vuxna skulle kunna äta skaldjur varje dag men barnen tycker inte om det. Vi befinner oss i Biscarrosse och det är betydligt svårare att hitta rätt kost för vår familj här jämfört med Fuengirola. Men man lär sig.”
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.