Svindlande miljardbelopp delas ut under Spaniens jullotteri

Svindlande miljardbelopp delas ut under Spaniens jullotteri

För 20 euro har man chans att få en 165-del av den högsta vinsten, El Gordo.

Med en årlig vinstsumma på 2,6 miljarder euro är det spanska jullotteriet världens största lotteri. Orsaken till att detta lotteri är så poplärt är kanske att det inte bara är en vinnare som vinner en jättesumma. Vinsterna delas nämligen i stället ut bland tusentals glada lottköpare och den största vinsten, för ett helt nummer, är på ”bara” 4 miljoner euro, och denna vinst är den som fått smeknamnet El Gordo (Den Feta). Lotteriets stora omsättning ökar vilket kan förklaras med att lotteriet fortfarande drivs av den spanska staten, som en gång i tiden uppfann detta lotteri för att få in pengar till köp av krut och ammunition för att beväpna sig mot fransmännen.

Lottokuponger in i kriget mot fransmännen

Det hela startade i Cádiz år 1812. Staden hade då varit hemstad för den spanska regeringen i två år, tidigare hade det varit Sevilla – dit regeringen först flydde efter att Napoleon intagit Madrid. Fransmännen hade nästan intagit hela landet och Napoleons bror, Joseph Bonaparte, hade utsetts till kung av Spanien.
 
Cádiz var alltså den sista spanska bastionen men oron var hög. Fransmännen hade nämligen nått till utkanterna av staden och således belägrat den. Den ansvariga generalen i Cádiz hette Gervasio Gasca och det var han som kom med förslaget att starta ett lotteri för att samla in pengar till att stärka motståndet mot fransmännen, samt för att hjälpa människor som flydde de franska trupperna.
 
Konceptet med lottförsäljning var i sig ingenting nytt, det kände man till redan på 1700-talet, men det hade setts som en moralisk tvivelaktig aktivitet, speciellt när det låg i privata händer. Penganöd i ett dyrt krig vann dock över moralen. År 1812 utfärdade regeringen således 25 000 numrerade träbollar och det första jullotteriet hölls den 18 december. Det vinnande numret blev 03604 och den lyckliga vinnaren vann 8 000 realer för en investering av 40 realer.
 
Trots att lotteriet planerades under en tid som Cádiz var belägrat hade denna belägring hunnit upphöra när lotteridragningen väl hölls. Belägringen tog nämligen slut den 25 augusti 1812. Dock fortsatte kriget och lotteriet kom att sprida sig från Andalusien till resten av Spanien. Efterhand besegrade spanjorerna och deras allierade fransmännen och 1814, när kriget nästan var slut, flyttades lotteriets huvudkvarter från Cádiz till Madrid.
 
Inte heller det spanska inbördeskriget lyckades stoppa lotteriet, även om lotteriets huvudkontor tvingades flytta ytterligare en gång år 1936. Då flyttade det nämligen med den republikanska regeringen till Valencia för att efter diktator Francos seger år 1939 återvända till Madrid.

Lotteriets ABC

Lotteriets popularitet har ökat med åren och varje år, från juli när lottkupongerna börjar säljas, kan man höra gatuförsäljarna ropa: ”Yo tengo El Gordo!” Löften och förväntningar om rikedom ökar ju närmare den 22 december dagarna närmar sig, för den 22 december är nämligen dagen då lottdragningen sker.
 
Men det handlar inte om ett lotteri där man fyller i en lottokupong eller att en maskin gör det. Här handlar det om en förtryckt kupong. Varje lott har fem siffror, som trycks 165 gånger, i så kallade serier, som var och en kostar 200 euro. Dessa nummer fördelas bland lottförsäljarna i kiosker och ute på gator samt torg och därför har vissa säljare vissa nummer och andra inte, och därför är de stora vinsterna ofta centrerade i en och samma stad eller kanske till och med samma kiosk. Detta innebär att om man vill ha ett bestämt nummer ska man ofta vara beredd på att resa land och rike runt för att hitta det. Eller söka på internet, det är ju år 2017.
 
Priset förklaras med att det är ett lottnummer som delats i tio lotter, så kallade décimos, som således kostar 20 euro. För att sprida chanserna bildar ofta familjer och vänner grupper för att köpa ett helt nummer eller bara dela på en décimo. Man kan även köpa delar av en décimo på det lokala caféet eller i föreningar, där de kanske säljs för bara 1 euro.
Ett nummer ger 4 miljoner euro och den maximala vinsten är därför 400 000 euro för en décimo köpt för 20 euro. Det innebär att huvudvinsten i världens största lotteri ”bara” är 4 miljoner euro. Vill man ha hela storvinsten för sig själv måste man alltså köpa hela numret.

Året stora ”ödets dag”

Den 22 december är det ovanligt lugnt på de flesta gator och torg i hela landet redan från tidig morgon. Människor sitter nämligen fastklistrade framför tv-apparaternas sändning av lottdragningen, som äger rum i operahuset Teatro Real i Madrid.
 
På scenen finns det två tombolas med kulor. En som innehåller kulor med numren som hittar på lottokupongerna och den andra innehåller vinsten som det dragna numret kopplas till. Barn från skolan San Ildefonso i Madrid sjunger ut numren allteftersom kulorna dras. Från början var det en skola för föräldralösa barn och traditionen var då, liksom även nu, att en del av vinsterna går till skolan.
 
”Kula nummer 18126 vinner 20 000 euro”, är ett exempel på hur de sjunger ut numren. Läsarna som kommer ihåg pesetastiden vet att sången lät mycket bättre med den gamla valutan. Men hur som helst, det hela börjar kl. 9.00 – kulorna snurras, numren sjungs ut, och förr eller senare kommer det stora ögonblicket när kulan med 4 miljoner euro dras tillsammans med lyckonumret, och det är då vi har El Gordo.

Glädje spreds

Förra året drogs den stora vinsten kl. 11.47. Numret 66513, delad i 1 659 décimos, hade enbart sålts i Madrid. Den näst största vinsten hade sålts i flera städer, bland annat i Bilbao, Fuengirola och Pinos Puente, sistnämnda är en stad i Granadaprovinsen med 13 000 invånare. 451 décimos av lyckonumret 04536 hade sålts där och de vann inte mindre än 125 000 euro vardera. Totalt delades det ut 65 miljoner euro till stadens invånare, varav 29 procent var arbetslösa. De flesta lotter hade sålts på vänsterpartiet Izquierda Unidas kontor. Alla i staden festade på gatorna och en vinnare berättade att hon inte hade haft råd att köpa några julklappar men att hon nu hade möjlighet att hjälpa sin familj.
 
Totalt lottades det ut 2,6 miljoner euro (ca 26 000 000 sek), vilket motsvarade 70 procent av försäljningen. Det var 3,5 procent mer än året innan, och det året var den en ökning på 4,52 procent.
 
lotteria2

Förväntansfulla lottköpare står i kö flera månader i förväg för att få lyckonumret.

Fakta

Oddsen för en vinst är 1 till 6.
Förra året köpte 73,1 procent av de 34 miljoner spanjorer i åldern 18-75 en lott.
Lottköparna köpte lotter till El Gordo för i genomsnitt 63,80 euro.
Utlänningar köper 20 procent av lotterna.
År 2013 infördes en skatt på 20 procent på vinster över 2 500 euro.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.