Den spanska sjukvården är ganska generös. Pensionärer får köpa medicin till mycket rabatterade priser, medan resten av befolkningen får över hälften betald från staten. När du är registrerad i det spanska sjukvårdssystemet, har du som utlänning exakt samma rättigheter som en spansk medborgare har.
 
I Spanien är det kostnadsfritt att använda dig av den offentliga sjukvården om du är registrerad vid Seguridad Social. Du omfattas av Seguridad Social om du arbetar, antingen som anställd eller egenföretagare (autónomos), om du är make/maka till arbetare, bor hos föräldrar upp till 26 års ålder eller är folkpensionär. Det gäller för spanjorer och utlänningar bosatta i Spanien. Du ska dock själv se till att registrera dig och få det spanska sjukvårdskortet, som vårdcentralerna (Centro de Salud) och sjukhusen använder vid registrering av patienterna. Varje autonomi har sitt eget kort med sin färg och utseende. De offentligt anställda läkarna är samlade i de så kallade Centros de Salud. Du tillhör det Centro de Salud som ligger i det område där du bor. När du fått ditt sjukvårdskort får du dig tilldelad en läkare på din Centro de Salud.

Spanskt registreringsnummer

Innan du går till din Centro de Salud för att ansöka om sjukvårdskortet behöver du ett registreringsnummer från den spanska sjukvården. Detta registreringsnummer, ”número de a liación de seguridad social”, får du genom ditt lokala INSS-kontor (Instituto Nacional de la Seguridad Social). Tag med din E 121-blankett (om du är pensionär), intyg på att du bor här (empadronamiento), residencia eller NIE-nummer och pass. Det tar cirka tre veckor innan du får registreringsnumret hemskickat till dig. Gå sedan till det Centro de Salud som du tillhör och ansök om själva sjukvårdskortet. Det kan ta flera månader innan du får det på posten. Under tiden kan du gå till läkaren eftersom du ju redan har fått ett registreringsnummer.

Egenföretagare

Som egenföretagare (autónomo) har du också rätt till allmän sjukvård. Som autónomo betalar du varje månad en egenföretagaravgift till Seguridad Social, som ger dig denna rätt, som beroende på bransch och sysselsättning är mellan 257 euro – 1 198 euro. Som anställd betalas avgiften till Seguridad Social direkt av arbetsgivaren.
För autónomos ges bidrag så att egenföretagaravgiften uppgår till 50 euro, och likaså för nya egenföretagare under de första tolv månaderna, och det andra året är det 50 procent rabatt på den fulla kvoten se första sex månader och därefter 30 procent rabatt på kvoten de nästa sex månader, och även detta ger tillgång till den allmänna sjukvården.

Pensionärer

Är du pensionär, räcker det inte med registreringsnumret från Seguridad Social. Du behöver också ett pensionärsintyg, ”certificado de pensionista”, vilket även det kan fås från Seguridad Social.

Gratis eller billig medicin

Om du som svensk är registrerad i det spanska sjukvårdssystemet, har du samma rättigheter som en spanjor. Pensionärer får köpa utskriven medicin till kraftigt rabatterade priser. För dem som inte är pensionärer, kan man få upp till 60 procent rabatt på priset med förutsättning att man har ett recept utskrivet av en offentligt anställd läkare, med sitt registreringsnummer ifyllt på blanketten. För livsviktig medicin kan rabatten uppgå till 90 procent.
Det är en bra idé att alltid ha med sig sitt Seguridad Social-kort. Skulle man råka ut för en olycka vet ambulanspersonalen att man omfattas av den offentliga sjukvården och man blir då körd till närmaste, offentliga sjukhus. Detta är bra att tänka på speciellt om man är utlänning, då ambulansen kanske annars utgår från att man har en privat sjukvårdsförsäkring och därmed ska behandlas på ett privat sjukhus.

Europeiska sjukförsäkringskortet

När du är registrerad i Seguridad Social kan du inför utlandsresa beställa det europeiska sjukförsäkringskortet (Tarjeta Sanitaria Europea) från just Seguridad Social. Detta är gratis och ger dig som är EU-medborgare rätt till samma vård som invånarna i landet som du besöker om du blir hastigt sjuk under en utlandsvistelse – under en semester, a¬ffärsresa eller studieresa, tills du kommer hem. Dock ger kortet inte rätt till räddningsinsatser och hemtransport, vilket bör täckas av en reseförsäkring.
Av Norrbom Marketing

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.