Málaga CF:s advokat, Juaquin Jofre, tvingades flyga till Doha i Qatar för att möta klubbägaren shejk Abduullah Thani för att få fart på klubben, medan rättegång väntar för shejken under den kommande säsong, när laget spelar i division 2.

 
Han sa upp sig i protest mot sin arbetsgivare, Málaga CF:s klubbägare shejk Abdullah Al-Thani. Men den 59-åriga, argentinska, idrottschefen Mario Husillos stannade på sitt kontor vid Estadio La Rosaleda på Martiricos i Málaga. Mannen, som efter att ha blivit uppsagd för två säsonger sedan kallades tillbaka till tjänsten av just Al-Thani, för att under hösten 2017 få ordning på det sportsliga i klubben. Samma tjänst som hans föregångare, Francesc Arnau – före detta La Liga-målvakt i klubben – hade fråntagits bara ett och ett halvt år tidigare. Orsaken sades vara osäkerhet i arbetet och en allt sämre relation till shejken.
 
Enligt honom själv fick Husillos fria tyglar på den sportsliga sidan till att hyra tränare och förhandla med spelare och deras agenter samt teckna kontrakt inom de givna ekonomiska ramarna. I januari fick han således in tränaren Jose Gonzalez efter att Michel lämnat klubben och sedan den 19 april, då Málaga CF åkte ned i division 2 efter förlust mot Levante Valencia, arbetade han intensivt på att få upp klubben med en resa till Sydamerika innan felköpen Cecchini och Rolón, som hade kostat Málaga CF totalt 7,5 miljoner euro, fick lämna laget, och han letade nya spelare.
 
Husillos hade även fått in en ny tränare efter att 50-åriga Juan Ramon Muñiz tackat nej till tjänsten. Mannen som för tio år sedan ledde Málaga CF till La Liga ville inte arbeta under den alldeles oberäkneliga shejken Al-Thani. Han hade ju avskedat Muñiz just när han övertog klubben för snart nio år sedan.
Idrottschefen Husillos fick därför till ett tränaravtal med den 51-åriga Lucas Alcaraz, som har inte färre än 17 tränarbyten under 23 år bakom sig.

 

”Då går jag!”

Från hans bostad i Doda i oljestaten Qatar och genom sin vanliga kommunikationskanal Twitter underkände Al-Thani avtalet och hälsade Alcaraz ”lycka till” i en annan klubb. Och i samband med det meddelade Husillos sina närmaste i Málaga CF, bland andra klubbadvokaten Juaquín Jofre, att han inte längre kunde fortsätta under rådande omständigheter. Men när Jofre flög till Doda i slutet av maj, för att tala om klubbens situation – nu helt utan idrottslig ledare med avsaknad av både idrottschef och tränare, satt Husillos fortfarande på sitt kontor i klubben. Hans avgångsavtal var inte heller gjort! Men så kunde han använda tiden till att förhandla idrottschefs-jobb i engelska West Ham från Premier League, där Málaga CF:s största tränarnamn genom tiderna, chilenaren Manuel Pellegrini, just avskedats. Han och Husillos hade tidigare arbetat förtroligt med varandra i Málaga CF.
 

”Nej”, sa shejken

Jofre såg ingen annan utväg än att flyga till Doda för ett samtal med Al-Thani, för hela Málaga CF:s styrelse, i vilken Al-Thanis barn ingår, befann sig i Qatar för fasta. Alla problem uppstod samtidigt som det var ramadan, den månad som muslimerna markerar deras tro med att varken arbeta, äta eller ha sex under dygnets ljusa timmar.
 
Jofre hade en lösning:
Han anställde Juan Ramón Muñiz som manager, han är speciellt känd från engelsk fotboll med roll som både idrottschef och tränare på en och samma gång. Det hade Muñiz sagt ja till framför Jofre för två säsonger med kontraktlika villkor och fullmakter på hans villkor och idrottsmässiga suveränitet.
Med et ”ja” från shejken kunde Málaga CF efter detta omedelbart börja med de stora och omfattande förberedelserna inför nästa säsong i division 2 – inte minst spelarköp.
Men det blev ett ”nej”!
 

Två rättegångar väntar

Och så kunde Jofre resa tillbaka till Málaga, väl medveten om att två rättegångar mot Al-Thani väntar.
Den ena rest av minoritetsaktionärerna i klubben – som äger ca 3 procent – som menar att shejken har begått straffbara handlingar mot klubben, några som skulle kunna betecknas som bedrägeri. Den andra är satt till den 4 december och handlar om hotellkedjan Blue-Bay som kräver 49 procent av Al-Thanis aktier (han har 97 procent) i Málaga. Ett sådant avtal skulle på ett rättsligt giltigt dokument ha ingåtts år 2013 mellan Málaga CF representerad av den dåvarande vicepresidenten Ghnub och generaldirektör Moyad Shatat samt hotellkedjan, samma år som Málaga CF på allvar hamnade i ekonomisk kris för att Al-Thani inte uppfyllde sina ekonomiska plikter till de klubbar från vilka han köpt dyra spelare till Champions League-äventyret.
Al-Thani har försökt att förhindra rättegångarna, men det har alltså inte lyckats.
 
Någon annan liknande historia – eller rättare sagt historier – som den om shejk Al-Thani och Málaga CF går inte att hitta inom internationell fotboll.
 

10 kommer tillbaka
10 har åkt ut

Málaga CF råder över en spelatrupp på 28, när alla samlas i början av juli.
Tio spelare kommer tillbaka efter att ha varit uthyrda och tio reser hem, därifrån de kom.
 
Kommer tillbaka:
Cifu, Albacete, Spanien.
Villanueva, Cadiz, Spanien.
Kone, Strasbourg, Frankrike.
Muñoz, Lugo, Spanien.
Mula, Tenerife, Spanien.
Ontiveros, Valladolid, Spanien.
Tighadouini, Twente, Holland.
Cecchine, Leon, Mexiko.
Jony, Sportying Gijon, Spanien.
Santos, Sporting Gijon, Spanien.
Reser hem:
Roberto, Espanyol, Spanien.
Kuzmanovic, Basel, Schweiz
Borja Baston, Swansea, England.
Brown Ideye, Tianjan, Kina.
Succes, Watford, England.
Penaranda, Watford, England.
Bueno, Porto, Portugal.
Samuek, Levante, Spanien.
Rolán, Bordoux, Frankrike.
Chory Castro, klubblös.
Lestienne, klubblös.
De 28 kontraktspelarna har ett, två respektive tre år kvar på deras kontrakt. Men flera av dem ska säljas om möjligt, så att nya och bättre spelare kan komma in.

Rondón glömmer aldrig Málaga – och Málaga aldrig honom
Toppmålgörare under de tio säsonger som Málaga CF spelade i La Liga

Málaga CF har under sina tio sammanhängande säsonger i La Liga ofta haft spelare från orosdrabbade Venezuela. Den mest kända är 28-åriga anfallaren Salomón Rondón, som under två säsonger (2010-2012) gjorde mål för Málaga som aldrig förr, och han blev också huvudpersonen i Málaga under flera goda år. Nu spelar han för West Bromwich Albion i England, som åkt ned från Premier League. Hans kontrakt skulle ha fortsatt ytterligare en säsong men i och med nedryckningen kan villkoren komma att ändras.
Just att göra mål har varit Málagalagets största problem säsongen 2017-2018. Toppmålgörare har varit Rolán, med bara fem fullträffar.
Málaga glömmer aldrig Rondón, och han glömmer aldrig Málaga, och det händer att han fortfarande besöker Costa del Sol för att träffa gamla vänner.
Toppmålgörare för Málaga under de tio säsongerna i La Liga:
2008 – 2009: Apono 9 mål (slutat)
2009 – 2010: Duda 8 mål (slutat)
2010 – 2011: Rondón 14 mål (nu i West Bromwich Albion)
2011 – 2012: Rondón 11 mål (och att nämna Gazorla – nu Arsenal – med 9)
2012 – 2013: Isco 9 mål (nu Real Madrid)
2013 – 2014: Santa Cruz 6 mål (slutat)
2014 – 2015: Juanmi 8 mål (nu Real Sociedad)
2015 – 2016: Charles 12 mål (nu Eibar)
2016 – 2017: Sandro 14 mål (nu Sevilla)
2017 – 2018: Rolán 5 mål (ägs av Bordeaux).

Avstängd

När Málaga CF startar i division 2 blir det utan den 23-årige vänsterbacken Diego Gonzalez.
Han är nämligen avstängd efter den senaste La Liga-matchen mot Getafe på Estadio La Rosaleda efter att ha fått fem varningar.
Gonzalez, som är noterad för 4 U-landsmatcher för Spanien, kom till Málaga CF förra säsongen, från Sevilla Atlético i division 2. Men han har haft en otursfylld säsong med skador och operation, så det blev bara sju La Liga-matcher.

Veteraner kanske återvänder till Málaga CF

Två kända fotbollsansikten som tidigare spelat i Málaga CF kanske återvänder till klubben. Det handlar om högerbacken Jesús Gámez och mittfältaren Sergio Sanchez, 33 respektive 32 år gamla. Gámez är född i Fuengirola och driver nu en restaurang tillsammans med en partner i Fuengirola och La Cala de Mijas. Åren 2003-2014 noterades han för inte färre än 266 matcher för Málaga CF och upplevde således uppryckningen till La Liga som framgångarna i Champions League.
År 2014 kom Gámez till Atlético Madrid för att sedan representera den engelska Premier League-klubben Newcastle de två senaste säsongerna, dock endast med sju starter. Nu har hans kontrakt löpt ut.
Sergio Sanchez å sin sida ägs just nu av ryska Rubin Kazan varifrån han förra säsongen hyrdes ut till spanska Espanyol, där det bara blev två matcher. Men Espanyol sägs vara intresserade av att behålla honom.
Själv vill han gärna tillbaka till Málaga CF.
Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca
Fotbollsintresserade, såväl på Costa del Sol som i andra länder, är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till La Liga-matcherna på Estadio La Rosaleda, i Málaga. Klubben har fina tribunplatser på den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match intas en lättare måltid med matchupplägg i restaurangen Casa Danesa/Club Danés på Mijasvägen samt buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Kontaktperson:
Ordförande Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den har fler än 300 medlemmar och stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena samt barnsjukhuset i Málaga.
Klubben är öppen för nya medlemmar.
www.malaga-support.dk

Toppnamn som ny idrottschef i Málaga CF

Efter både stiltje och totalt kaos i Málaga CF sedan sista spelrundan i La Liga bjöd måndagen den 11 juni på uppmuntrande nyheter. Ett känt namn, både idrottsmässigt och på ledarplan, presenterades som ny idrottschef, nämligen den 50-åriga José Luiz Pérez Caminero, som åren 1993-1998 spelade för Atlético Madrid i 149 matcher med 40 mål, och senare var han också idrottschef i klubben. Under de senaste sju åren har han dessutom varit en del av framgångsklubbens sportsliga set-up. Dessutom spelade han inte färre än 21 landskamper för Spanien åren 1993-1996.
José Luiz Pérez Caminero är en mycket erkänd och respekterad person och en frisk fläkt i Málaga CF under en nu mycket svår tid.
Som högerhand tar han med sig förre Málagaspelaren José Rodríguez, 36 år, som efter sin tid i Málaga CF spelade i Deportivo La Coruña, Getafe och Mallorca. Camineros och Rodríguez första gemensamma uppgift har blivit att hyra in en ny tränare till Málaga CF, som ersättning för José Gonzáles, som avgick efter att laget åkte ut ur La Liga.
 
Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.