Den grekiske läkaren Hippokrates (460-375) hyllade i sina skrifter vinägerns lindrande och läkande effekter vid insektsbett, inflamma-tioner, blåmärken och feber.
Hildegard von Bingen (1098-1178) värderade vinäger som ett ämnesomsättningsfrämjande medel. Och inte helt utan orsak. En sur miljö är nämligen nästan livsviktig för bakterier.
De cirka 400 bakteriestammar som finns i människans tarm, tar hand om vår hälsa då de ”trimmar” immunsystemet, som till 80 % finns i tarmen.
Om bakterier eller svampar bildas i överflöd kommer tarmfloran ur balans och immunförsvaret försvagas.
Men tillväxten av sjukdomsbildande organismer hämmas av syra. Det gamla rådet att dricka ett glas utspädd äppelvinäger på morgonen på fastande mage är alltså välbegrundat.
Man ska inte vara rädd för för mycket syra, för även om det låter paradoxalt, så verkar äppelvinägern basiskt och inte surt i ämnesomsättningen.
Denna effekt beror på den höga halten av
basiskt verkande mineraler. Syrorna i äppel-vinägern upptas genom tarmen och förbränns i cellerna, således får man inte en ”sur” känsla.
Man riskerar alltså inte att bli ”försurad” genom ett regelbundet intag av äppelvinäger.
Hur fungerar äppelvinäger?
Äppelvinäger innehåller först och främst mineraler, kalium och natrium. Kalium och natrium spelar en avgörande roll för regleringen av det så kallade osmotiska trycket, dvs. den tryckskillnad som uppstår på de två sidorna av cellmembranen samt för syra/bas-balansen.
Dessa mineraler har dessutom en viktig roll för nerver, hjärta, muskler, tarmfunktion och ph-balansen. Brist på dem kan leda till hjärt- och muskelskador, allmän trötthet, svaghet och sjukdomskänsla.
Andra viktiga mineraler är kalcium, fluor, fosfor och kisel. Därtill tillkommer vitaminerna A, B1, B2 och B6 samt ättikssyror och andra fruktsyror, enzymer och naturliga aromer.
Stärker immunförsvaret
Äppelvinägerns immunförsvarsstärkande verkan beror först och främst på den positiva effekten på tarmfloran. Då tarmsystemet ”huserar” större delen av immunförsvaret får det lov att göras en löpande insats för att bevara balansen mellan de olika tarmbakterierna och äppelvinäger är bra för just detta.
Uppblåsthet och matsmältningsbesvär
Under matsmältningsprocessen uppstår det gaser i tarmen och detta kan emellanåt orsaka uppblåsthet, en känsla av förstoppning och kolikliknande smärtor. Dessa symtom beror ofta på störningar i tarmfloran.
Äppelvinäger återupprättar den normala tarmfloran, bekämpar bakterier och har en reglerande verkan på arbetet i tarmen. Vid diarré förlorar kroppen många livsviktiga mineraler, som delvis ersätts av mineralerna i äppelvinägern.
Kolesterol och hjärta
Äppelvinäger innehåller fettbindande ämnen som bidrar till att sänka en förhöjd kolesterolnivå och på så sätt kan det bidra till att bromsa utvecklingen av åderförkalkning. Samtidigt verkar innehållet av kalium i äppelvinäger stärkande på hjärtmuskeln samt att det är lätt blodtryckssänkande.
Ledsjukdomar
Ledsmärtor kan bero på många saker: Ofta förekommer gikt som en följd av att det skapas urinsyrekristaller i lederna. Att förebygga och behandla detta innebär en förändring av kosten, var vikten läggs på basiska, urinsyrefattiga näringsämnen. Som tidigare nämnts har äppelvinägerns en basisk verkan och inte en sur i ämnesomsättningsprocessen.
Övervikt
Äppelvinäger är milt vätskeutdrivande, avslappnande och stimulerar matsmältningen. Då den verkar utrensande samt stimulerar matsmältningen och förbränningen kan den i samband med en förnuftig kostplan hjälpa till att tappa ett par överskottskilon.
Genom att stimulera ämnesomsättningen hjälper den till att minska övervikt samt hämmar bildandet av nya fettbildningar.
Äppelvinäger kan fås i flytande form eller som kapslar hos Vitamina i Centro Idea.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001