För drygt tio månader sedan startades det på Facebook en grupp som kallas Svenskar i Spanien. Sedan dess har medlemsantalet ökat stadigt för att nu närma sig 500 personer. Dessa medlemmar är, med få undantag, glada svenskar som hittat vägen till Spanien var de tillbringar sin tid under längre eller kortare perioder under året. De flesta har dock flytt kylan och mörkret i norr och är fast bosatta här på de varmare, spanska breddgraderna. Gruppen är öppen för alla och alla är välkomna att bjuda in sina vänner till gruppen.
Grundaren förklarar
”När jag och min sambo bestämt oss för att stanna i Spanien började vi söka information om både det ena och det andra. Visst fann vi det mesta på Internet, det finns mycket bra svenska sidor om Spanien, men jag saknade att kunna fråga någon som upplevt saker och ting själv samt någon som kunde tala om vart man vänder sig vid olika tillfällen. Så jag tänkte att det kunde vara en bra idé att starta en Facebooksida och se om jag kunde få med mig några svenskar som är villiga att hjälpa och dela med sig av erfarenheter och kunskap till andra svenskar som bor i Spanien, eller som funderar på att flytta hit”.
Så startades sidan, väldigt lugnt i början. Men så träffade Lennart Anders Granberg, boende i Alicante, i en annan grupp – ”Bring real food back to IKEA”, som började locka fler till gruppen och så började Svenskar i Spanien att växa, långt större än Lennart vågat drömma om från början. Och med glädje har han sedan sett sidans medlemmar, tipsa, hjälpa, varna m.m. varandra om allt mellan himmel och jord.
Gammalt försvinner
Snart märkte dock Lennart att inlägg på Facebooksidan försvann längre och längre ”ned” i flödet av kommentarer och inlägg och att information som diskuterats tidigare blev svår att hitta. Lösningen blev att han startade hemsidan www.svenskarispanien.com.
”Namnet var enkelt och .com köper jag för 90 kronor per år. Här samlar jag all nyttig information om allt möjligt som jag får in av medlemmarna, från både websidan och facebooksidan. På denna sida samlas information in under rubriker och det blir således lättare att söka och hitta, och informationen ligger alltid på samma plats, oavsett hur många dagar sedan den lades in. Naturligtvist är sidan inte kommersiell och så ska det förbli så länge jag håller i den”.
”Spindel i nätet”
Så varför gör Lennart detta, för det är inget litet jobba att arbeta med två sidor som har så många medlemmar? De som känner honom kan grunda det i hans snälla och omtänksamma personlighet. Lennart tycker om att hjälpa andra samt att ge andra en möjlighet att hjälpa varandra. Hans egen förklaring är: ”Kanske är det en liten fantasidröm om att vara någon typ ’spindel i nätet’ för allt svenskt som finns här nere i Spanien. Stora drömmar för en liten man. Men visst, att hjälpa andra känns bra inombords och då mår jag också bra”. Han tillägger också att han får mycket hjälp och stöd för det han gör från medlemmarna och att han inte har några planer på att sluta, utan kommer att fortsätta så länge han tycker att det är roligt och så länge som hälsan tillåter. Han tillägger också att det inte finns någonting som hindrar att någon annan tar över den dagen som han kliver av.
Finns det behov?
Lennart säger sig tydligt se en efterfrågan och ett behov hos svenskar i Spanien att ha kontakt med andra svenskar. Att även om de flesta försöker komma in och lever i det spanska samhället så tror han att de flesta nog vill leva lite svenskt och lite spanskt, och så är det just hjälpbiten som medlemmarna får av varandra. Dessutom säger han sig se att många, trots att sidan var tänkt som rent informativ, hittar nya vänner och att band knyts mellan svenskar över större områden än just den staden man själv bor i.
Mannen bakom
Så vem är denne Lennart Lundquist som så många av spanien-svenskarna har kommit i kontakt med genom de två mycket populära sidorna? Han är född i Aneby i Småland, yngst av fem syskon, fadern var målare och modern hemmafru. Livets äventyr började när han var 15 år då han gick ombord på en lastbåt, som bl.a. seglade på Medelhavet, och arbetade som sjöman. Han säger sig vara mångsysslare och har haft en bilverkstad samt arbetat som bl.a. lärare och senare datorkonsult.
Idag lever han som pensionär i Spanien, sedan fem år. Vardagarna fyller han med lite dator, lite trädgård, lite bil, lite resa och lite allt möjligt, som han själv säger, och så tar han dagen som den kommer och gör vad han har lust med, nyligen var han med husvagnen söderut mot Gibraltar. ”Min sambo och jag brukar resa runt lite i närområdet och vi upptäcker alltid någonting nytt”, säger Lennart.
En lång historia kort – därför Spanien
Lennart har varit sjukpensionär under en längre tid på grund av värk i leder och rygg, så en dag sa hans läkare att det skulle göra honom gott att bo i lite varmare klimat. Då även hans sambo var sjupensionär, och dessutom inte hade rest utanför Norden, beslutade de sig för att med husvagn ge sig av söderut och upptäcka Europa och kanske hitta en plats för ett nytt hem. Så lägenheten sades upp, möblerna magasinerades och med 485 euro gav de sig iväg för att efter lite resande tillslut stanna i Puerto de Mazarron, där de idag trivs mycket bra.
Namn:
Lennart Lundquist
Född:
1947 i Aneby, Småland
Bor:
Puerto De Mazarron, Murcía
Familj:
Sambo med Birgitta Klingstedt, barn och barnbarn i Sverige.
Sysselsättning:
Mångsysslande pensionär, bl.a. med Svenskar i Spanien på Facebook och www.svenskarispanien.com, pådrivande kraft för Linux och dess fria operativsystem, samt aktiv på Ubuntu.se och LinuxMint.se
Saknar från Sverige:
Inga speciella produkter, handlar t ex julmat i en liten svensk butik. Saknar barnen och barnbarnen, som de hälsar på sommartid och de kommer även och hälsar på i Spanien.
Fem korta:
Om du strandade på en öde ö, vad skulle du vilja ha med dig?
En hängmatta och svensk mat.
Om du fick träffa vem du ville för 1 timmes samtal vem skulle det vara?
Varför inte min pappa. Han var en klok man och det hade funnits mycket att prata om. Han gick bort ganska tidigt.
Vad är ditt nyårslöfte för 2013?
Jag ger aldrig nyårslöften.
Vad för svensk produkt önskar du skulle finnas i Spanien?
Västerbottenost och Kalles kaviar skulle jag vilja ha i varenda butik.
Finns det någonting som du drömmer om att göra som du inte har gjort ännu i ditt liv?
Jag skulle vilja hoppa fallskärm, trots min höjdrädsla.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001