När pengarna forsade ut ur Málaga CF:s trytande kassa


Han kommer till fotograferingen – med ett stort, skevt leende, den före detta vicepresidenten för Málaga Club de Fútbol, shejk Nasser Al-Thani, som jag träffade i januari 2018 i samband med en träning i annexet på Estadio La Rosaleda. Det är nu några säsonger sedan. Han och hans far, shejk Abdullah bin Al-Thani – mannen som stått längs fram i spetsen för en professionell fotbollsklubb i Málaga i 10 år, har flytt över alla de andalusiska bergen hem till Doha i den lilla oljestaten Qatar, tillsammans med sina bröder, Rakan och Nayef, samt systern Hamyan. Qatar är en monarki med skattefrihet och förtryck av mänskliga rättigheter och den styrs av den mäktiga Al-Thani-familjen.

Klubbkassan tömd

En polisundersökning av de innersta gömmorna på klubbens kontor på Estadio La Rosaleda i Martíricos i nordöstra Málaga har visat att de under flera år tömt den mycket knappa klubbkassan i Málaga CF på 7,4 miljoner euro med kontraktsannulleringar, rastlösa kreditorer och överhängande konkurs. Pengarna har bland annat använts till att köpa dyra bilar, lyxvillor, betalning av dyra hotellräkningar och chartrade flyg till klubben. Dessutom tillkommer 4 miljoner euro för ett kapsejsat hamnprojekt i Marbella samt ett överraskande aktieköp. 

Allt gjort genom bolaget NAS Football SL.

Pengatvätt

Av polis och åklagarmyndighet betraktas handlingarna som bedrägeri och pengatvätt – kamouflerade som lån utan återbetalningsplan. Samt löner.

På grund av dessa avslöjanden har domstolen i Málaga tagit ifrån Al-Thani rollen som ledare för den klubb som han köpte för 10 år sedan av den nu corona-döda Lorenzo Sanz (f.d. president för Real Madrid). Finans- och skattejuristen José María Muñoz Jiménez är, som tidigare skrivits i En Sueco, av domstolen insatt som ansvarig för driften av klubben under 6 månader.

Det stora hävåret

Av domstolsdokument framgår ett lån till Al-Thani på 5,4 miljoner euro samt lån och löner till sönerna i detta flöde:

2 januari 2016: 65 000 euro

9 juni 2016: 20 000 euro

21 augusti 2018: 585 173 euro

21 augusti 2018: 195 863 euro

21 augusti 2018: 72 408 euro

22 augusti 2018: 25 000 euro

27 november 2018: 33 000 euro

11 januari 2019: 1 020 556 euro

Sistnämnda lånet har tagits ur kassan i Málaga CF Foundation.

Sönernas löner är obeviljade. Klubbens stadgar fastslår ”att styrelsemedlemmar bara får ersättning för att delta under möten med traktamenten”. Dokument anger Nasser, Nayef och Rakan som klubbdirektörer.

Vidare har det betalats ut 80 000 euro till dottern Hamyan, som var ordförande för akademin och Málaga CF:s damavdelning.

Augusti 2018, i övrigt precis innan Málaga CF:s säsong i division 2 efter nedryckningen från La Liga, när alla segel skulle sättas in för att klara av en snabb uppflyttning. Och januari 2019 en transfermånad med möjlighet för förstärkningar.

Lyxbil på lastbilsflak

Qatar-klanens behov av lyx på Málaga CF:s bekostnad visades bland annat i hyra av stora villor i Benalmádena, Benahavís och Cerrado Calderon-området i Málaga, köp av två Audi-bilar, två Mercedes Benz, en Range Rover och Fiat Abarth, hotellnätter på Dorchester Hotel i London samt chartrade plan och annat i den klassen. 

Det finns en alldeles speciell historia kring Fiat Abarthen – gul – som ofta användes av Nasser Al-Thani. Den dök plötsligt upp på en parkeringsplats vid Hotel Dorchester med namnet ”La Rosaleda”. Där stod den under lång tid med parkeringsbiljett, varefter Nasser, som bodde på hotellet, gav order om att boka en lastbil för att frakta bilen tillbaka till Málaga, på Málaga CF:s bekostnad. Senare dök det också upp parkerings- och hastighetsböter som skulle betalas.

Själv återvände Nasser till Málaga i ett chartrat flyg!

Senare gav Nayef Al-Thani klubben order om att skicka två av bilarna till Qatar. När chocken lagt sig nekade den att göra det.

Den juridiska administratorn för klubben, José María Muñoz Jiménez, har nu bett om tillstånd från domstolen att sälja bilarna och avbryta hyreskontrakten för villorna.

Köpta aktiepaket

Överraskande är också avslöjandet att Al-Thani ökade sitt aktieinnehav till 96,9 procent genom att köpa ett aktiepaket av en av de små aktieinnehavarna, den före detta klubbpresidenten Fernando Pusche (1997-2001) – på sin tid dömd för tobakssmuggling samt pengatvätt – till ett värde av 100 000 euro.

Detta skedde samtidigt som hotellkedjan BlueBay, under ett 5 år långt rättsfall, fick medhåll kring att den under den stora krisen i Málaga CF, efter framgångarna i Champions League säsongen 2012-2013, hade förvärvat 49 procent av Al-Thanis andel. Härmed fick BlueBay makten tillsammans med småaktionärerna samlade i Association of Minority Shareholders (APA) med deras 3,1 procent.

Men det ändrade Al-Thani på i en handvändning tillsammans med Pusche. För Málaga CF:s pengar!

Aktierna i Málaga CF har nu placerats i ett bolag som heter NAS Spain 2000 S.L. En administrativ åtgärd som beslutats av domstolen.

Corona-fördröjning

Aktieägarmötet i Málaga CF var fastställt till den 2 april, men har på grund av coronapandemin skjutits på framtiden. Detsamma har skett med rättegången mot Al-Thani och hans tre söner. Rättegången skulle ha ägt rum den 15 april men domaren Ruíz Gonzales kommer i stället att ge ett datum i maj eller juni.

Al-Thani och hans söner lät bli att komma till det första mötet i domstolen, som hölls den 18 februari, och om de inte dyker upp vid nästa möte kommer det utställas en arresteringsorder mot dem.

Kanske skulle Nasser Al-Thanis skeva leende som han gav 2018 i stället ha tolkats som lömskt. Han visste vad som var på gång med klubbens finanser. 


Borgmästaren stöttar de rättsliga åtgärderna

Den sportintresserade borgmästaren i Málaga, Francisco de la Torre, stöttar de rättsliga åtgärderna som nu tas mot Al-Thani-klanen i Málaga CF. Hans och kommunens stöd till minoritetsaktionärerna, som polisanmält Al-Thani, har funnits redan från starten. Han har själv, otaliga gånger och förgäves, försökt få Al-Thani att tala.

Francisco de la Torre, som ofta ses på läktaren när det är match på välkomnar den rättsliga ledningen av Málaga CF.

”Vi är inne i en tid av rationalitet, sunt förnuft och försvar av allas intressen – inklusive Al-Thanis. En av domstolen utsedd administratörs första prioritet är att försvara aktionärernas intressen, och första aktionär är Al-Thani! En ny fas är nödvändig för Málaga CF”, säger borgmästaren väl medveten om att en väsentlig del av Al-Thanis aktier kan komma att beslagtas. 


Puerto Al-Thani ett luftslott

När shejk Al-Thani kom Costa del Sol förde han sig som en världsman. Han förvärvade Málaga CF med La Liga-status, skulle bygga en ny stadion som skulle heta Qatar Stadium i västra Málaga och så skulle han investera i ett nytt hamnprojekt i hamnen La Bajadilla i Marbella.

Stadion visade sig snabbt vara ett luftslott och det blev ”Puerto Al-Thani” också, trots att han hade anställt en av de bästa arkitekterna på Costa del Sol, nämligen José Seguí från Marbella. Seguí lämnades kvar med en fordran på 4 miljoner euro för projektet, som hade skickats till både kommunen i Marbella samt Junta de Andalucía i Sevilla för godkännande. Det godkändes, men Al-Thani svek i alla hans avtal och skyldigheter.

För att visa sina tillsynes goda avsikter och handhavanden bjöd han flera gånger in Marbellas borgmästare, Ángeles Muñoz, och kommunalråd till fotboll på Estadio La Rosaleda. Men han svek dem, och alla andra som hade med hans projekt att göra. En ny ungdomsakademi för Málaga CF svek han också. Hans andel som skulle betalas, på 4,5 miljoner euro, syntes aldrig till. Alla verkar ha lurats av denna shejk. 


Siffor och fakta Al-Thani

36 miljoner euro: Priset han betalade för Málaga CF i sommaren 2010.

14 miljoner euro: Skulden som följden med vid köpet.

4 miljoner euro: Utgifter för arkitekt för hamnprojektet La Barjadilla i Marbella. Redovisat i bolaget ”NAS Football SL”. 

150 miljoner euro: Summan som han totalt investerade i klubben – av detta en väsentlig del till dyra inköp av spelare för Champions League-säsongen 2012-2013.

100 miljoner euro: Den skuld som Al-Thani och Málaga CF stod med efter denna succé – främst för avdrag på spelarköp.

Efter detta stängdes Málaga CF av från europeiska turneringar under en säsong av det europeiska fotbollsförbundet UEFA på grund av överskridande av Financial Fair Play-bestämmelser.

60 miljoner: Vad ögonblickliga försäljningar av spelare inbringade – av detta 30 miljoner för stortalangen Isco till Real Madrid.

Säsongen 2018-2019 åkte Málaga CF ned från La Liga till division 2 efter 10 år i rad i den bästa spanska fotbollsligan.

Den redan ansträngda ekonomin i klubben lider än mer – inte minst för att Al-Thani och hans barn tar ut stora summor ur klubben för privat bruk.


Nyckeltal i dag för Muñoz

– 14,3 miljoner euro: Utgifter för löner – av detta 8 miljoner till spelare och tränarstaben.

– En del av de 6,3 miljoner euro till administrativ personal ersätts av staten då de har varit hemskickade under coronakrisen. Då de ekonomiska konsekvenserna av krisen känns av i Málaga CF förhandlas sänkning av spelarlöner.

– 9,1 miljoner euro: Tv-intäkter under denna säsong. Kan bli mindre på grund av avbrott i turneringen på grund av coronasmittan.

Förhandlingar pågår mellan La Liga och tv-bolagen.

5,1 miljoner euro: Den summa som Málaga CF:s är skyldig andra klubbar för spelartransfers.

Om division 2 turneringen slutförs med stängda dörrar, alltså utan publik på läktarna, kan det bli aktuellt med återbetalningar till ca 20 000 personer med säsongskort till Estadio La Rosaleda. Sex matcher kommer då att saknas.

Advokat José María Muñoz Jiménez har utsetts av domstolen i Málaga, efter att shejk Al-Thani fråntagits ledningen av klubben, för att ta hand om dessa komplicerade problem och förhandlingar.


Fina publiksiffror på La Rosaleda 

Málaga CF:s siffror för de enskilda matcherna Estadio La Rosaleda:

Málaga CF – Las Palmas: 17 612

Málaga CF – UD Almería: 18 068

Málaga CF – Rayo Vallecano: 13 611

Málaga CF – Sporting Gijon: 15 272

Málaga CF – Cádiz CF: 17 467

Málaga CF – Real Oviedo: 16 085

Málaga CF – Fuenlabrada: 15 521

Málaga CF – Elche: 13 691

Málaga CF – Tenerife: 14 027

Málaga CF – Lugo: 14 700

Andra halvan av turneringen:

Málaga CF – Ponferradina: 12 203

Málaga CF – Mirandes: 15 255

Málaga CF – Numancia: 13 089

Málaga CF – Racing Santander: 24 773 (rabatterbjudande på biljetter)

Málaga CF – Real Zaragoza: 22 216

Málaga CF – Huesca – uppskjuten på grund av coronaviruset.


Málaga CF:s resultat i division 2

Racing Santander – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1

Girona – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – UD Almería 0 – 1

Mirandes – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1

Albacete – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1

Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2

SD Huresca – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2

Deportivo La Coruña – Málaga CF 0 – 2

Málaga CF – Real Oviedo 2 – 1

SD Ponferradina – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Fuenlabrada 0 – 0

AD Alcorcón – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Elche 3 -3

Numacia – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Tenerife 2 – 0

Extremadura – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Lugo 0 – 0

Real Oviedo – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Ponferradina 1 – 0

Fuenlabrada – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Mirandes 2 – 2

Elche – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Numancia 2 – 1

Cadiz – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – Racing Santander 2 – 0

Las Palmas – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Zaragoza 0 – 1

Här stoppades turneringen på grund av coronaviruset.

Då låg Málaga CF på plats 15, med 38 poäng, efter 31 spelade matcher.


Målgörare

Sadiku 10

Adrian 7

Antonin 3 (spelar nu för Granada)

Lombãn 3

Cifu 1

Mikel Villanueva 1

Pacheco 1

Tete Morente 1


Avstängningar

Adrian 2 speldagar

Keidi Bare 1 speldag

Luís Hernandez 1 speldag

Luís Muñoz 1 speldag

Juan Carlos 1 speldag

Diego Gonzalez 1 speldag

Benkhemassa 1 speldag

Fem i Veckans Lag 

Fem Málaga-spelare har lyckats tas med i Veckans Lag i division 2 denna säsong.

Målvakt Munir, 29 år, marockan

Anfallare Antonin, 20 år, spanjor – 2 gånger (spelar nu för Granada)

Vänsterback Juan Carlos, 29 år, spanjor

Mittfältare Keidi Bare, 21 år, alban

Anfallare Hicham, 19 år, marockan.


Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.

Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion. 

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande: Morten Møller

 +34 617 700 424

info@malaga-support.dk

Sekreterare: Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. 

Klubben välkomnar nya medlemmar.

Matchprogram efter corona-avbrottet hade inte presenterats vid redaktionsstopp för detta magasin.

Se: www.malaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.