Nu är vi en fotbollsklubb igen!

Nu är vi en fotbollsklubb igen!

Mannen mitt i orkanens öga

Med en arresteringsorder på presidenten för Málaga CF, shejk Abdullah Al-Thani, har domstolen avsatt honom från klubben på grund av bedrägeri och pengatvätt. En lokal advokat har satts in – och pengastarka investerare från USA har nu visat intresse att köpa klubben.


Han har två smeknamn: ”pitbull” för hans form som spelare och ”Scofield” för hans påstådda likhet med huvudpersonen i den amerikanska tv-serien ”Prison Break”.

Den 39-åriga Manolo Gaspar, född i El Palo i Málaga, ler åt bägge. Med sina bara 1,76 m tar han inte upp mycket plats i laget, men som sportchef i Málaga CF sedan slutet av oktober 2019 har han presterat stort.

Nio spelare har skickats vidare till andra klubbar i Spanien, Schweiz och Argentina, och tre nya spelare i tränare Sergio Pellicers division 2-trupp.

Det är den mest dramatiska perioden i Málaga Club de Fútbols historia.

Gaspar förklarar under ett pressmöte.

Al-Thani utkastad

Trycksvärtan i En Suecos marsnummer, med artikeln om den 19-åriga stortalangen Antonin, hade knappt hunnit torka innan han såldes till La Liga-klubben Granada för 1,2 miljoner euro. En affär utanför transferfönstret som kunde genomföras då en av Granadas nyckelspelare blev långtidsskadad.

Vanligtvis har spelaraffärer bekräftats av klubbens president och ordföranden för Málaga CF, shejk Abdullah Al-Thani, från hans hem i huvudstaden i Qatar, Doha, men nu var det domstolen i Málaga, ”City of Justice” som gav grönt ljus. Den hade avsatt Al-Thani den 20 februari och uppdraget att leda klubben ligger nu hos den respekterade advokaten och ekonomen José María Muñoz. Och nu ska alla tilltag som Muñoz gör i klubben presenteras inför domstolen.

Den dramatiska avsättningen av Al-Thani gjordes efter en 15 timmar lång rannsakning av kontoren på Estadio La Rosaleda, där Málaga CF har hela sin administration. Det var nationalpolisen som den 22 januari fick uppgiften att gå igenom alla papper och dokument. Efter detta rådde det ingen tvekan om att Al-Thani och hans barn i klubbens styrelse genom ett skenföretaget NAS FOOTBALL AL – med samma adress som Málaga CF, Paseo de Martiricos – hade tvättat pengar och svindlat klubben på 5,4 miljoner euro. Ett belopp som sedan växte till 7,3 miljoner euro!

Shejk Al-Thani tillsammans med sina söner. Arresteringsorder har utfärdats.

Arresteringsorder utfärdad

Shejk Al-Thani och hans söner, Nasser, Nayef och Rakan, i den nu avsatta Málaga CF-styrelsen, var kallade till den uppmärksammade rättegången. Men de dök aldrig upp, varför det nu utställts en arresteringsorder mot Al-Thani om han inte kommer till nästa rättegång som är planerad till den 15 april. Dock är det ingen som förväntar sig att han kommer. 

Under rättegången, från vilken han uteblev, representerades han av samma advokat som för två år sedan ingick en förlikning med det spanska skatteverket åt legenden Ronaldo.

José María Muñoz administration av Málaga CF ska sitta på sin nuvarande post i 6 månader. Därefter hoppas man att klubben har en ny ägare. Han är fotbollsintresserad och sågs på läktaren tillsammans med Málagas borgmästare Francisco de la Torre när Málaga mötte Real Zaragoza söndagen den 9 mars – sista matchen innan coronaviruset förlamade spansk fotboll.  

Skådespelaren George Clooney – bland intresserade investerare.

Investerare 

I all tumult på de inre linjerna, där Al-Thani ju också just hann avskeda tränare Víctor Sanchez del Amo för att ersätta honom med Sergio Pellicer, arbetade Manolo Gaspar vidare. Málaga-man av hela sitt hjärta, men några år som scout för klubben. Gaspar, med de stora solglasögonen, har blivit klubbens ansikte utåt. Och han är att glad att se att nya investerare är intresserade av att köpa Málaga CF av shejk Al-Thani inklusive hotellkedjan BlueBays aktieandel.

De som visat intresse är ett amerikanskt filmproduktionsbolag från Hollywood med den kända amerikanska skådespelaren George Clooney. Bolaget arbetar redan i Málaga och fick vid kontakt med Al-Thani, men han sa att han vill ha 100 miljoner euro för Málaga CF, klubben som han själv köpte för 36 miljoner euro för 10 år sedan. Produktionsbolaget är villigt på att betala mer än så, men inte ett överpris som 100 miljoner euro.

”Bättre att ha lejonet framför sig än en lögnare bakom sig.”

– Al-Thani på twitter, när domstolen tog ifrån honom ledarposten i Málaga CF.

Och så skickade bolaget America CF, från Kalifornien, sin advokat Marlyo Christie till Málaga för att förhandla.

Och vidare har även spanska förmögna män från Málaga visat intresse för klubben. En del kända av borgmästare Francisco de la Torre.

Málaga-anfallaren Sadiku i matchen mot Real Zaragoza – den sista motståndaren på Estadio La Rosaleda innan corona slog till.

Ville inte ge upp!

Med Al-Thani borta och administration av advokat José María Muñoz säger sportchefen Manolo Gaspar:

”Nu är Málaga CF en fotbollsklubb. Med människor som arbetar fantastiskt för klubben – under ordnade förhållanden. Med Al-Thani vid rodret kämpade jag mot en mur. Det är omöjligt att förklara allting som omger vår fotboll som press, supportrar, spelare och ledare för en man som han, som inte har vår kultur. Svårt att leva med, men jag tänkte aldrig på att kasta in handduken. Dock fanns det stunder när jag funderade över om min insats var värt det. Men här är jag.”

En pitbull ger aldrig upp!


Fakta om Gaspar med en misslyckad vistelse Cypern

Manolo Gaspar är född den 3 februari 1981 i El Palo, Málaga.

Hans aktiva fotbollskarriär:

Spelarposition: Högerback.

2001 – 2004: 

Málaga B (Atlético Malagueño): 71 matcher – 1 mål

2004 – 2006:

UD Almería division 2: 67 matcher – 3 mål

Korad som bästa back i divisionen

2006 – 2008:

UD Levante, La Liga: 28 matcher – 2 mål

2008 – 2011:

Málaga CF, La Liga: 40 matcher – 1 mål

Stod dels i skuggan av Jesús Gamez, som senare kom till Newcastle i England

2011 – 2012:

FC Cartagena, division 2: 20 matcher – 0 mål

2013: Olympiakos Nicosia FC, Cypern: 1 match – 0 mål

2013- 2014: CD El Palo, Málaga, division 3: 12 matcher – 0 mål

Efter karriären:

Fungerade som scout (letade talanger) några säsonger i Málaga CF.

Utnämnd till sportchef oktober 2019.


Arnau – ett känt ansikte i Málaga CF arbetar nu i Oviedo, som har det svårt i division 2.

Arnau sparkar tränaren i Oviedo

Francesc Arnau, före detta populär divisionsmålvakt i Málaga CF och sportchef i samma klubb mellan 2015 – 2017 (avskedad) är nu sportchef i division 2-klubben Oviedo i Asturien. En av hans första uppgifter blev att avskeda tränaren Rozada för att lämna plats åt 53-årige Cuco Ziganda.

Ziganda har tidigare stått i fronten för Xerez, Osasuna och Athlétic Bilbao. Han övertog laget från Baskien efter att Ernesto Valverde bytte till FC Barcelona. Bägge har för övrigt blivit uppsagda.

Även en annan klubb från den näst bästa ligan har bytt ut personen i tränarstolen. Fuenlabrada från Madrid ersatte överraskande Mere Hermoso mot 51-åriga José Ramón Sandvold – känd för att vara eldslukare i känsliga situationer i bottenklubbar. Han har, i sista stund, räddat både Granada och Córdoba från att flyttas ned en division.

11 av de 21 klubbarna i division 2 har nu bytt tränare under säsongen – flera av dem två gånger!


Okazaki – nekad spelartillstånd i Málaga CF och hamnade i stället i Huesca.

Rollisten – 6 månaders drama i Málaga CF

September 2019:

Okazaki, japansk landslagsspelare nekas spelarlicens i Málaga CF av La Liga-organisationen. Han hade fri transfer från engelska Leicester, som han hade skrivit kontrakt med.

Oktober 2019:

Jofre och Caminero, advokat respektive juridisk rådgivare och sportchef, sägs upp av president och styrelseordförande shejk Al-Thani.

Richard Shaheen, amerikansk advokat, sätts in som administrator i Málaga CF.

Manolo Gaspar anställs som sportchef.

Richard Shaheen – Al-Thanis förlängda arm i Málaga CF under fyra månader.

Januari 2020:

Víctor Sanches del Smo sägs upp som cheftränare av Richard Shaheen på Al-Thanis med förklaringen ”illojalitet”.

Sergio Pellicer anställs. Han hade stått i spetsen för andralaget.

Richard Shaheen avskedar fem anställa i sälj- och kommunikationsavdelningarna.

Sergio Pellicer – ny cheftränare i en turbulent tid.

Februari 2020:

José María Muñoz, advokat och ekonom med 40 års arbete i Málaga, sätts av domstolen i Málaga in som administrator i Málaga CF – för 6 månader. President Al-Thani och hans söner i Málaga CF:s styrelse fråntas sina poster i ledningen av klubben på grund av kriminella handlingar.

Richard Shaheen tas omedelbart bort av José María Muñoz. Han lämnar, under protester, La Rosaleda i en taxi.

George Clooney, den världskända amerikanska skådespelaren och hans filmproducentbolag kontaktar Al-Thani för att köpa klubben, som hotellkedjan Bluebay också är delägare av.

Morlya Christie, advokat för America CF Investors kommer till Málaga för förhandlingar kring Málaga CF.

Caminero och Jofre – avskedad av Al-Thani.

Mars 2020:

Coronaviruset härjar Spanien. Alla aktiviteter läggs på is.


De startade rättssaken mot Al-Thani

Det var en grupp minoritetsaktionärer i Málaga Club de Fútbol, Association of Small Shareholders, som tog initiativ till fallet om kriminella handlingar av klubbens president och styrelseordförande i Málaga, shejk Abdullah Al-Thani. Det gjorde de för mer än ett år sedan, och de har företrätts av advokat Francisco Valverde.

Han är förövrigt samma advokat som representerade den avskedade cheftränaren Víctor Sánchez del Amo i hans fall mot Málaga CF, när han stämde dem för oberättigad uppsägning. Den lyder på 600 000 euro.

Minoritetsaktionärernas totala aktiepost i Málaga CF är 3 procent. 


Få i publiken skyddade sig för smitta när Málaga mötte Zaragoza.

Málaga CF-matcher skjuts upp – organisationen stänger

När coronaviruset bröt ut gav Kunglig Spansk Fotboll dekret om att skjuta upp alla matcher – både divisionerna och de lägre. Det var långt innan regeringen sa någonting.

För Málaga CF innebar detta att klubben, liksom övriga division 2-klubbar hann spela 31 spelrundor i turneringen innan det tillfälliga stoppet. Matcherna Málaga CF – SD Huesca på Estadio La Rosaleda och Tenerife – Málaga CF på semesterön har skjutits på.

Vid redaktionsstopp hade inget nytt sagts om resten av turneringen.

Málaga CF har tillfälligt stängts ned för träning, museet på La Rosaleda har stängts och kontorspersonalen har skickats hem för att jobba hemifrån.

Sista matchen för turneringen blev alltså Málaga CF – Real Zaragoza (0-1) på Estadio La Rosaleda med 22 000 personer på läktarna.


Aaron – nu i Málagas trupp.

Från Malaysia till Málaga CF

Med stortalangen Antonins plötsliga flytt till Granada fick Málaga CF möjlighet att värva en ny spelare till den professionella truppen på 18. Sportchefen Gaspar hade haft den 30-åriga kantspelaren Aaron Niguez – bror till Atlético Madrid-spelaren Saul – i sikte. Han gick arbetslös efter en tid i en annan division 2-klubb, nämligen Lugo i Galicien, som av ekonomiska orsaker inte kunde få spelarlicens för honom. 

Aaron kom hem till Spanien efter en kort tids framgång i Malaysia, efter att ha representerat följande klubbar i Spanien, Grekland, Portugal och Skottland:

2006 – 2007: Valencia B – 29 matcher och 3 mål

2007: Xerez (8-0)

2008: Iraklis, Grekland (12 – 3)

2008 – 2009: Rangers, Skottland (3 – 0)

2009 – 2010: Celta Vigo (11 – 0)

2010 – 2011: Recreativo Huelva (28 – 5)

2011 – 2013: Almeria (47 – 4)

2013 -2015: Elche (59 – 1)

2015 – 2016: Braga, Portugal (12 – 0)

2016 – 2017: Tenerife (36 – 4)

2017 – 2018: Oviedo (44 – 5)

2018 – 2019: Johor Varul Ta´zim, Malaysia (3 – 0).

En kringflackande fotbolls-bohem med 52 u-landskamper för Spanien under perioden 2004-2009.


Cádiz har nu stängts av från transfer

Det ledande laget i division 2, Cadiz, har stängts av, av det internationella fotbollsförbundet FIFA för de kommande två säsongernas transferfönster på grund av fusk vid transfern av Mamadou Mbaye från Watford. Det är den engelska Premier League-klubben som klagat på Cádiz.

Senegal-spelaren skulle ha upphävt sitt kontrakt med Watford och samtidig krävt ekonomisk kompensation av Cádiz, som hade handlat i god tro. Klubben har appellerat FIFA-beslutet till den internationella idrottsdomstolen CAS.

För en uppflyttning till La Liga är det helt avgörande för klubben att den kan handla i transferfönsterna.

Mbaye har fått en bot samt avstängning i 4 månader.


Leverantörer kräver pengar

Det är mycket oroligt i division 2-klubben Extremadura. Först avsatte en majoritet av aktionärerna presidenten och satte in Luis Oliver Sierra, som lovade att städa upp och hitta lösningar på klubbens ekonomiska problem.

Men nu följer flera leverantörer honom. De vill ha betalt för sina leveranser. Det totala kravet överstiger 800 000 euro. En komplicerad sak för klubben i Almendralejo. Så här långt har den 14 stämningar mot sig.


Fina åskådarsiffror på La Rosaleda

Málaga CF:s siffror för de enskilda matcherna på La Rosaleda:

Málaga CF – Las Palmas: 17 612

Málaga CF – UD Almería: 18 068

Málaga CF – Rayo Vallecano: 13 611

Málaga CF – Sporting Gijón: 15 272

Málaga CF – Cádiz CF: 17 467

Málaga CF – Real Oviedo 16 085

Málaga CF – Fuenlabrada: 15 521

Málaga CF – Elche: 13 691

Málaga CF – Tenerife: 14 027

Málaga CF – Lugo 14 700

Andra halvan av turneringen:

Málaga CF – Ponferradina 12 203

Málaga CF – Mirandes 15 255

Málaga CF – Numancia 13 089

Málaga CF – Racing Santander 24 773 (rabatterbjudanden på biljetter)

Málaga CF – Real Zaragoza 22 216

Málaga CF – Huesca – uppskjuten på grund av coronavirus.


Málaga CF:s resultat i division 2

Racing Santander – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1

Girona – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – UD Almería 0 – 1

Mirandes – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1

Albacete – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1

Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2

SD Huresca – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2

Deportivo La Coruna – Málaga CF 0 – 2

Málaga CF – Real Oviedo 2 – 1

SD Ponferradina – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Fuenlabrada 0 – 0

AD Alcorcón – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Elche 3 -3

Numacia – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Tenerife 2 – 0

Extremadura – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Lugo 0 – 0

Real Oviedo – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Ponferradina 1 – 0

Fuenlabrada – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Mirandes 2 – 2

Elche – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Numancia 2 – 1

Cadiz – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – Racing Santander 2 – 0

Las Palmas – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Zaragoza 0 – 1

Málaga CF – Huesca – uppskjuten på grund av corona.

Tenerife – Málaga CF – uppskjuten på grund av corona.

Efter detta låg Málaga CF, efter 31 spelade matcher, på plats nummer 15 med 38 poäng.


Toppmålgörare Sadiku lyckades plötsligt inte göra mål under månaden innan corona-uppehållet.

Målgörare

Sadiku 10

Adrian 7

Antonin 3 (spelar nu för Granada)

Lombãn 3

Cifu 1

Mikel Villanueva 1

Pacheco 1

Tete Morente 1


Avstängningar

Adrian 2 speldagar

Keidi Bare 1 speldag

Luis Hernandez 1 speldag

Luis Munoz 1 speldag

Juan Carlos 1 speldag

Diego Gonzalez 1 speldag

Benkhemassa 1 speldag


Fem på Veckans Lag

Efter 24 spelrundor i division 2 hade tre Málagaspelare lyckats komma med på Veckans Lag.

Målvakt Munir, 29 år, marockan.

Anfallaren Antonin, 20 år, spanjor – 2 gånger (spelar nu för Granada).

Vänsterbacken Juan Carlos, 29 år, spanjor.

Mittfältaren Keidi Bare, 21 år, alban.

Anfallaren Hicham, 19 år, marockan.


Solen stod högt på himlen när Málaga CF spelade hemma på Estadio La Rosaleda, innan coronaviruset slog till. Här ses glada och förväntansfulla La Peña-medlemmar i skuggan framför restaurangen Meson Los Robles de Leon vid stadion.

Tribunplatser finns hos La Peña de Dinamarca

Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.

Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion. 

Medlemsrabatter till alla matcher.

Kontaktpersoner:

Ordförande: Morten Møller

 +34 617 700 424

info@malaga-support.dk

Sekreterare: Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena. 

Klubben välkomnar nya medlemmar.

Matcher på Estadio La Rosaleda i april:

11/12: Málaga CF – Girona

25/26: Málaga CF – SD Albacete

(Matchtider är i skrivande stund ej fastställda.)

www.malaga-support.dk

Av Morten Møller

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.