Klara och Felicia på skoläventyr i Fuengirola

Klara och Felicia på skoläventyr i Fuengirola

Två av dem som just nu studerar som gästelever på Fuengirolaskolan är Klara och Felicia, som trots att läsåret präglats av covid-19-pandemin inte ångrar sina val.

Upptäckarlust

Jag möter Klara och Felicia en helt vanlig tisdagsmorgon. De har funnit tid i sina annars ganska intensiva scheman. Jag har fått veta att det inte bara är skolan som fyller deras dagar här i Spanien, de är nämligen även aktiva inom segling respektive handboll. Av nyfikenhet drivs jag således till att vilja veta mer kring varför två tjejer från Sverige väljer att läsa ett år på Svenska Skolan Costa del Sol, samt hur de blivit mottagna, både i skolan samt inom den spanska idrottsvärlden. Och vad som lett dem hit?

”Jag ville upptäcka någonting nytt”, säger tjejerna, nästan samtidigt. 

I Felicias fall kände hon att varje dag hemma på Hönö var lik den andra och att hon ville göra någonting annorlunda. Från sin skola, som har ett samarbete med Svenska Skolan i Madrid, fick hon idén att läsa ett år utomlands. Att valet sedan föll på Fuengirolaskolan har att göra med att hennes farmor tipsade om skolan på Costa del Sol. Hon hade besökt skolan för information om bland annat att skolan erbjuder Samhällsvetenskapsprogrammet, så att Felicia kunder fortsätta samma program som hon går i Sverige.

När det gäller Klara har hon alltid haft en tanke på att studera utomlands, och hon kom i kontakt med Fuengirolaskolan på internet.

”Det enda som inte matchade var att hemma läste jag Teknikprogrammet, och det erbjuds inte i Fuengirola. Men det skulle inte stoppa mig! I samråd med min skola och Fuengirolaskolan bytte jag till Naturvetenskapsprogrammet, som också är det program som jag kommer läsa färdigt när jag tar studenten nästa år. Det känns helt enkelt värt bytet”, berättar Klara, vars föräldrar stöttade beslutet men sa att ska hon klara sig i Spanien ska hon också klara av att söka till skolan, ansöka om skolpeng hos kommunen och arbeta ihop fickpengarna själv. Vilket hon gjort.

Fritidsaktivitet viktigt

För Felicias del fanns det dock en annan aspekt som var viktig, innan hon fattade sitt beslut.

”Allting hängde på om jag kunde spela handboll här i Fuengirola”, berättar hon och fortsätter: ”Det är verkligen viktigt för mig och ett intresse som jag har med mig från familjen, både min mamma och storasyster har, liksom jag, också spelat mycket.” Felicia har testat många sporter men föll för handboll första gången som hon provade, när hon var 6 år. Sedan sjätte klass har hon spelat för Torslanda, med vilka hon också spelat USM. ”Jag kan helt enkelt inte föreställa mig ett år utan handboll. Det är det roligaste jag vet. Och tänk, det finns möjlighet att spela i Fuengirola! Jag frågade om det direkt när jag ansökte till skolan, och genom skolan fick jag kontakt med det lokala handbollslaget, Club Balonmano Fuengirola-El Coto”, berättar Felicia engagerat och tillägger: ”Jag hade inte speciellt höga förväntningar, men det har blivit jättebra. Jag spelar ca åtta timmar i veckan, ibland även med klubbens damer.”

Det är tydligt att fritidsintresset är viktigt för Felicia, och även Klara lägger stor vikt vid sitt fritidsintresse, som hon gett sig in på, på allvar, sedan hon kom till Fuengirola. Det handlar om segling.

”Båtliv har legat i familjen sedan generationer tillbaka, och jag har alltid tyckt om att segla. Sommaren mellan sjuan och åttan var jag på seglarläger hos Svenska Kryssarklubben, men sedan dess har det inte blivit någonting, för i Sävedalen bor jag ganska långt från havet. Så här i Fuengirola har jag tagit chansen och förverkligat lite av en dröm!”, säger Klara glatt, som sedan hon började Fuengirolaskolan i höstas gått seglarskola varje söndag och många gånger även på lördagar.

Välkomna på träningarna

”Första gången jag var på träning låg jag mer i vattnet än jag var i båten”, skrattar Klara, som seglar hos Paddle Surf Fuengirola, och fortsätter: ”Men jag tycker att jag utvecklats bra! Jag hade aldrig tidigare seglat själv, här seglar vi med små jollar av typen Laser. Nu har jag till och med erbjudits att åka och tävla. Det är inte helt lätt att lära sig segla här när man inte kan spanska – förstå hur de förklarar vindar m.m., men tränarna är snälla och speciellt de äldre deltagarna är verkligen hjälpsamma och förklarar. De förstår att det inte är så lätt. Nu har jag lärt mig bättre spanska, mycket tack vare just seglarskolan, så nu är det mycket lättare att förstå och göra rätt”, säger Klara entusiastiskt.

”Jag uppfattar att handbollsklubben tycker att det är jätteroligt att det kommer en person utifrån. Alla har varit väldigt inbjudande. Och tränaren, som bara pratar spanska, och mycket snabbt, försöker sitt yttersta för att förklara och jag anstränger mig att förstå, och med tiden går det allt bättre. Man får inte vara blyg för att prata och försöka”, förklarar Felicia, som får medhåll i det sistnämnda från Klara, och så tillägger Felicia med ett stort leende: ”Jag har blivit erbjuden att åka med damlaget för att spela match i Madrid också – då tog de hand om mig jättebra och jag kände verkligen att jag var en del av laget.” 

Lär sig spanska

Det låter helt klart som om tjejernas erfarenhet av Spanien förstärks av att de hittat varsin fritidsaktivitet. Gällande språket har de bägge läst spanska på högstadiet och första året på gymnasiet, men de säger att deras spärrar att prata är mycket längre bort nu än tidigare och de har inga hinder att nu slänga sig med spanska uttryck. En hel del spanska har de lärt sig i skolan, naturligtvis, men de betonar att språket verkligen fått chans att utvecklas tack vare deras fritidsaktiviteter och delvis genom värdfamiljerna som de bor hos under läsåret.

Självklart ett utlandsår!

Det råder inga tvivel om att Klara och Felicias tid på Svenska Skolan Costa del Sol varit allt annat än ett ”normalt” läsår, på grund av coronapandemin. Ett vanligt år för gästelever är fullt med resor och utflykter, vilket inte varit möjligt detta år. Inte heller har de kunnat träffa andra ungdomar och varandra fritt, på grund av coronarestriktionerna. Det hindrar dock inte tjejerna från att tala om tiden på Costa del Sol med stora leenden. Det är både härligt och inspirerande att möta två svenska ungdomar som bägge gett sig ut i det spanska samhället för att hitta fritidsaktiviteter, och se att det fungerar så väl, och att de trivs så bra, inte minst i skolan.

”Jag är jättenöjd med allt, skolan och lärarna. Eftersom skolan är så liten kommer man nära lärarna. Jag tycker att de är lite mer omhändertagande än lärarna hemma, kanske för att vi är gästelever. Först var det en viss startsträcka i och med bytet från lärare som man är van vid till andra lärare med andra sätt att lära ut. Men nu tycker jag absolut att det är bra. Det har blivit bättre än jag förväntade mig!”, säger Felicia, och fortsätter: ”Med mig härifrån tar jag många nya vänner, mycket erfarenheter och större självständighet. Jag vet nu att jag klarar mer än jag trodde innan.”

”Jag håller helt med”, säger Klara, och förklarar: ”För min del var jag först osäker på om det skulle fungera alls att byta skola för ett år; dels på grund av covid-19-pandemin, dels för att det krävdes att jag skulle byta gymnasielinje och dels för att jag har dyslexi. Nu känner jag i stället att jag till och med vill plugga mer spanska! Jag känner ökat självförtroende och att jag är mer självständig och klarar mig själv väldigt bra.”

”När jag blir stor”

”När jag läst färdigt gymnasiet ska jag ta lite tid och tänka vad jag ska göra. Jag vet att jag vill fortsätta med idrott. Universitetet kommer det att bli. Många säger att jag bör bli politiker, för de tycker att jag är bra på att argumentera. Det skulle vara roligt att jobba internationellt, men samtidigt tycker jag om design, som jag läste första året på gymnasiet, då får jag vara kreativ. Vi får se”, är Klaras svar på vart hon siktar i framtiden. Inte heller Felicia är säker på vart livet för henne: ”Jag vet inte riktigt vad jag vill bli när jag blir stor, men jag vill nog jobba med människor. Och kan jag kombinera det med idrott skulle det vara det bästa”, avslutar Felicia.

Kort info

Namn: Klara Hallengren

Född: 2003 i Göteborg

Bor: I Sävedalen, Göteborg

Familj: Mamma, pappa och lillebror

Gör: Studerar som gästelev 2:a året på gymnasiet i Svenska Skolan Costa del Sol

Fritidsintresse: Segling

Kort info

Namn: Felicia Kristiansson Berg

Född: 2003 i Göteborg

Bor: På Hönö, Göteborg

Familj: Mamma, pappa, lillebror, storasyster och storebror

Gör: Studerar som gästelev 2:a året på gymnasiet i Svenska Skolan Costa del Sol

Fritidsintresse: Handboll

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.