Hon sprudlar av energi och glädje, vilket smittar av sig på hela redaktionen när hon kliver in hos En Sueco. Med sig har hon sin ursöta följeslagare pomeranianen Melwin, som fått följa med från Sverige, när Abby spenderar ett halvår i Fuengirola. Hon har kommit till Fuengirola för en tids lugn och ro, eftertanke och avslappning. Hemma i Sverige fylls nästan dygnets alla timmar av jobb, men Fuengirola är som en frizon – staden har varit som ett andra hem för Abby sedan barnsben, då hon ofta kom och hälsade på sin mormor här.

Detta är jag

Att beskriva Abby Bengtsson lämnar jag över till henne själv:

”En ganska bra beskrivning av mig är att jag är glad och energisk och när människor vill att det ska hända saker så kommer de till mig – föreställ dig att det är en födelsedag som ska firas, ja, då är det jag som arrangerar det! Jag är en idéspruta och sitter aldrig still. Att sitta hemma och bara vara, titta på Netflix och ’chill’ tycker jag är tråkigt. Så även om jag har behov av lugn så vill jag göra någonting roligt och ofta känner jag att dygnets 24 timmar inte räcker till. Jag har alltid någonting att göra, antingen i företaget eller så gör jag en mix, träffar vänner eller ser film. Jo, jag tycker faktiskt om att se film men då ska det vara verklighetsbaserat eller skräck – och det ska hända någonting hela tiden.”

Mansdominerat yrke

Abby är DJ, ett yrke som äntligen börjar se allt fler kvinnor på de annars mansdominerade scenerna. 

”Jag har nu varit i musikbranschen i ca 10 år. Till en början var det inte många som trodde på mig för att jag var tjej. De flesta inom branschen var killar/män och fick jag mot förmodan en spelning genom en agent var det till längre lön eller att spela gratis för att visa vad jag kunde. Först var jag som en liten fågelunge som inte vågade säga min åsikt, men nu har jag vuxit och fått skinn på näsan. Och förhållandena hos arbetsgivarna i branschen kunde jag inte acceptera så jag startade eget för att få det jag ville. Och se, det har gått jättebra. Faktiskt får jag i dag många spelningar för att jag är just tjej – speciellt bröllopsspelningar”, berättar Abby. 

Abby och hennes följeslagare, ursöta Melwin.

Guidad till musiken

Men DJ var inte ett självklart yrkesval för Abby. När Abby skulle göra sitt gymnasieval tänkte hon att hon ville göra människor glada, så hon sökte in på teaterutbildning för att bli clown på barnsjukhus. Men det blev inte som hon tänkt sig och efter bara tre månader förstod hon att det inte var rätt för henne. För att ge sig själv en ny chans gick hon om första året på gymnasiet och valde då musik. Där landade hon lite bättre och fick med sitt gitarr-, munspel- och trumspelande plats i en del band. Men gymnasiet varar som bekant bara några år och därefter stod hon återigen frågande om framtiden.

”Jag tänkte: ’Vad ska jag göra för att försörja mig?’ Så jag gick till en jobbcoach, och som tur var engagerade denne sig, och tipsade om yrken som producent eller DJ. Tack vare en fond som mina föräldrar sparat ihop till mig (det ska sägas att de inte var överlyckliga vad jag använde pengarna till – men i dag ångrar de sig inte) gick jag en DJ-utbildning. Jag var helt oteknisk men lärde mig den hårda vägen, speciellt genom press på t ex scenen när tekniken krånglade och jag var tvungen att hitta en lösning på problemet. I dag är jag grymt teknisk och väldigt teknikintresserad”, berättar Abby.

”Jag tror att alla kommer längst på att vara den man är, och detta är verkligen jag – glad, trevlig, öppen och sprudlande, samt lite av en tomboy”

Utanför kan vara positivt

Abbys väg har alltså inte varit spikrak och heller inte alltid lätt. Att säga emot potentiella arbetsgivare, gå mot systemet och starta eget i en mansdominerad bransch är hårt, men för Abby har det varit naturligt. Att gå utanför boxen är någonting som hon är mycket väl medveten om att hon alltid gjort, och hon har alltså alltid varit ”utanför”, t ex hörde hon inte till någon av de grupper som fanns i skolan. Men även om det varit svårt – folk är ju många gånger lite rädda för det som anses vara annorlunda, har det inte stoppat Abby från att gå sin egen väg. Faktiskt kan hon i dag blicka tillbaka och se att det varit positivt. Att inte ha tillhört någon bestämd grupp, och att fortfarande inte göra det, har gett henne en stor vänskapskrets med många olika personer, vilket ger henne möjlighet att hämta intryck från många olika håll.

Där vi sitter funderar hon lite innan hon utbrister att så som hon beskriver sig själv låter det som om hon skulle ha någon diagnos – och det kanske hon har utan att veta om det. Men det stör henne inte – för det är hennes personlighet, som gör henne till den hon är, och som gör att hon vågar gå sin egen väg!

”Jag tror att alla kommer längst på att vara den man är, och detta är verkligen jag – glad, trevlig, öppen och sprudlande, samt lite av en tomboy”, ler Abby.

Artistnamn Abbylito

När Abby går på scen är hon inte längre Abby Bengtsson, då är hon Abbylito. Det är ett artistnamn som kommer från barndomens många semestrar i Fuengirola, då hon kallades Abbylita. Men i dag är det alltså Abbylito (med o på slutet). Abbylita var nämligen upptaget när hon registrerade sig på webbcommunitien Lunarstorm på den tiden det begav sig, och det är också det som gett namn åt hennes företag: DJ Abbylito.

Och nog passar det Abby att vara egen företagare – att få utrymme att vara sig själv, för henne har det viktiga alltid varit att skapa någonting som gör andra glada i stället för mainstream.

”Jag spelar mest andras musik, allt från mjuka Ted Gärdestad till tyngre musik som Swedish House Maffia eller trance. Det som utmärker mig är min röda tråd; när jag mixar eller remixar finns det ofta ett inslag av latinska rytmer. Jag peppar helt enkelt till det med reggaeton, rumba, merengue etc. Rytmer som man omöjligt kan stå still till och som alltid peppar upp”, förklarar Abby. 

Och framtiden?

”Jag har en producentutbildning också, vem vet när det är dags, det ligger i framtiden. Men kanske blir jag resekonsult i stället – folk blir också glada av att resa!”, avslutar Abby Bengtsson.


En Suecos journalist Sara tillsammans med Abby i redaktionens fotostudio.

10 snabba frågor till Abby Bengtsson

1) Vad är det onödigaste du köpt?

”Det är nog mitt impulsköp som jag gjorde innan min vinterflytt ned till Spanien. En svindyr handvideokamera med alla tänkbara tillbehör som mikrofon, belysning, handtag m.m. Planen var att filma mitt och min hunds liv nere i Fuengirola men det blev en halv film gjord, sedan kom massa annat kul i emellan.”

2) Vad är det bästa du köpt? 

”Helt klart min första DJ-utbildning. Fick en större summa sparpengar av mina föräldrar när jag fyllde 20 år. De tänkte nog att det skulle gå till insats av ett hem men i stället gick en stor del av det till en DJ-utbildning och min första DJ-utrustning. Mina föräldrar har i efterhand sagt att det var en väldigt bra investering. Det var startskottet på den karriär jag har i dag.” 

3) Favoritresemål – där du har varit?

”Om jag inte räknar med All Inclusive-semestrar i olika länder så har jag nästan alltid rest till Fuengirola, mycket för att hälsa på morföräldrarna. På grund av detta har Costa del Sol blivit ett starkt favoritresemål. Det känns som hemma.”

4) Vad är det värsta du vet?

”Djurplågeri.”

5) Vad är det bästa du vet?

”Omtanke, mat, värme och musik.”

6) Hur ser en vanlig morgon ut?

”Då jag mestadels jobbar natt brukar jag vakna kring lunch och då brukar jag laga middag som räcker till kvällsmat också, så spar jag tid. Har jag spelning samma dag blir det två timmars kvalitetstid med min hund, innan jag förbereder mig inför nästa spelning. Är jag ledig brukar jag passa på att göra ärenden och träffa familj och vänner. Jag älskar att bjuda hem nära och kära på middagar och spelkvällar.”

7) Har du en dold talang?

”Så dold är den nog inte men jag är riktigt grym på att vissla.”

8) Om du fick bjuda vem som helst på middag, död eller levande, vem skulle det vara?

”Min farmor. För att hon var min bästa vän och jag vill visa henne vilken bra människa det blivit av mig. Jag vill visa henne hur grym jag är på att laga mat och att jag låter hennes recept leva vidare.”

9) Vad förväntar du dig av 2020?

”Ännu fler häftiga spelningar, nya vänskaper, en och annan rynka, ett par resor och massa äventyr. Jag skulle vilja lära mig spela piano också.”

10) Var ser du dig själv om 10 år?

”Om 10 år bor jag och min framtida familj i ett mysigt hus med stor trädgård. Jag kommer att ha min egen studio, där både jag själv och andra artister spelar in vår musik. Flera gånger om året kommer jag att spela på stora festivaler och evenemang runt om i världen. Jag kommer att ha ytterligare ett företag, men jag vet däremot inte riktigt inom vad än. Jag kommer att vara en ’supportermamma’ inom vad mitt barn än väljer att pyssla med, och jag kommer att göra de godaste matlådorna, så alla andra barn blir avundsjuka. Och eftersom jag inte klarar av orättvisa så kommer jag förmodligen göra 20 stycken matlådor.” 


Kort info:

Namn: Abby Johanna Bengtsson

Född: I Helsingborg 1989

Gör: Entreprenör, DJ

Portfolio: Radio P3 Musikhjälpen, Stockholms Pridefestival, Siestafestivalen, Nikki Beach i Marbella, Feria los Pueblos i Fuengirola, H&M, över 200 bröllopsfester och som ”warm up” till artister som t ex The Sounds, Samir & Viktor och Eric Saade

Bor: Helsingborg och ibland i Fuengirola

Familj: Hunden Melwin

Fritid: ”Vilken fritid”, säger Abby, men tillägger att hon gärna spenderar tid med sin hund, vänner och familj – när hon inte jobbar.

Hemsida: www.abbylito.com

Av Text: Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.