Mäklarspalten: Flyttstädning! ¿Eso qué es?

Mäklarspalten: Flyttstädning! ¿Eso qué es?

I till exempel Sverige är det en självklarhet att huset man säljer ”flyttstädas” innan den nya ägaren tar över. I de svenska köpekontrakten finns oftast en paragraf som handlar om just flyttstädning och det innebär då att säljaren ansvarar för att bostaden är väl städad och rengjord vid köparens tillträde. Köpare och säljare kan ha mycket olika uppfattningar om hur en städning ska gå till och för att komma runt detta irritationsproblem uppmanas man att använda professionella firmor, och att inte städa själv.

I Spanien fungerar det inte som i Sverige! Vi är mycket tydliga med att informera våra kunder om att i Spanien ”städar man sig in och inte ut”. Många ansedda mäklarfirmor erbjuder givetvis denna städhjälp så att det inte blir några irritationsmoment, men om man inte köper av en ansedd firma kan man ha riktig otur.

Vi mäklare som arbetar mycket med skandinaver som säljer sina fastigheter brukar inte ha några problem, eftersom våra ägare ser till att allt är tipp-topp innan de lämnar in nycklarna till oss. Dock går vi alltid och inspekterar fastigheten några dagar innan, för att säkerställa att våra kunder kan flytta in i en ren och fräsch bostad. Det är viktigt att tänka på att vi arbetar med så otroligt många olika nationaliteter här och något som är självklart för en svensk kanske inte alls är självklart för en person från ett annat land.

Före
Efter

Som många kanske känner till är det ju så här på Costa del Sol att ibland så förmedlar vi ”andra” mäklares objekt till våra egna kunder. Det vill säga att vi har ett utbrett samarbete mellan mäklarfirmorna vilket betyder att mäklare A kan visa mäklare B:s objekt till sin kund och förmedla den handeln. Oftast går det utmärkt men ibland kan man som sagt ha otur. Jag hade ett tillträde som skulle ske för några veckor sedan, och i det fallet var det just ”min” köpare som bestämt sig för en annan mäklares objekt. Vår firma för alltså hela förhandlingen och hjälper köparen hela vägen, och några dagar innan skrivningen hos notarien så går vi och inspekterar bostaden. (Extra viktigt om kunden inte befinner sig på plats.) Jag bestämde tid med mäklare B, som egentligen inte alls tyckte det var nödvändigt att gå dit, här säljs ju bostäderna ”som de är”. I kontraktet hade vi en extra paragraf om att huset skulle överlåtas tomt på möbler och vitvaror, och det var mest det som jag ville kolla.

Min inspektion blev en stor chock – detta var inte den vackra synen vi mötts av två månader tidigare på vår visning! Nu var poolen så när som svart av alger, huset var fortfarande fullt av alla gamla möbler, köket hade lämnats med trasiga vitvaror, rutten mat och skräp, inga nycklar verkade fungera och garaget var tillbommat med hänglås. Nu hade vi 48 timmar på oss att ordna med grovrengöring av poolen, tömning av hela huset på tre våningar och ordna nya lås, samt frivillig städning.

Den icke skandinaviska säljaren, som den andra mäklaren representerade, tyckte inte att det var någon ”big deal”, de nya ägarna skulle ju ändå renovera huset så de kunde väl ta hand om detta själva. Den andra mäklaren upplevde situationen som onödig, detta var normalt för dem. Bortfraktandet av möbler fick de ta på sig, det stod ju i kontraktet. Givetvis tog vi på oss att organisera allt för köparen innan denne kom till sitt nya hus, och ovetandes var de så klart väldigt nöjda.

Med detta vill jag säga att man inte ska förvänta sig att man kommer att ta över ett flyttstädat hus här i Spanien. Hör alltid med er mäklare någon vecka innan planerat tillträdesdatum hur det står till med fastigheten, då slipper ni obehagliga överraskningar.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.