Montserrat – Spaniens mest besökta kloster

Montserrat – Spaniens mest besökta kloster

Montserrat ligger i Katalonien, 60 km nordväst om Barcelona, och detta är det mest besökta utflyktsmålet för Barcelonas turister. Varje dag går det bussar med tusentals besökare från Barcelona till Montserrat, som vill se denna plats som är både ett naturfenomen och ett gammalt kloster med en ikonisk madonnafigur.

Klostret grundades omkring år 1025, efter att en svart madonnafigur med ett barn hittades i en grotta i bergen vid Montserrat.

Montserrat betyder: det sågtandade berget och i dag är La Virgen de Montserrat Kataloniens skyddshelgon och också anledningen till att Montserrat är det vanligaste flicknamnet i Katalonien.

Vi har begett oss till Montserrat för att ta oss en närmare titt på denna mycket speciella plats.

Legenden säger att det var år 880 som några herdar var ute i Montserratberget en lördagseftermiddag när de plötsligt såg ett kraftigt ljus komma ner från himlen, åtföljt av en vacker melodi. Följande lördag återvände några barn tillsammans med sina föräldrar till platsen där herdarna sett ljuset, och fenomenet sågs igen. Detta hände fyra lördagar i rad, och nu informerades biskopen om fenomenet. Biskopen begav sig till Montserratberget. Där hittade han en grotta och i denna grotta hittades madonnastatyn. Efter detta ville biskopen flytta statyn till staden Manresa, där hans biskopssäte låg, men när man försökte flytta figuren blev den så tung att det var omöjligt att flytta den från platsen. Biskopen tolkade detta som jungfruns önskan om att få stanna kvar på platsen, och han lät därefter bygga ett litet kapell i närheten till Marias ära. Kapellet blev början på den stora basilikan med tillhörande krypta, där statyn av jungfru i dag finns.

Blandningen av vilda berg och hus är en imponerande syn.

Grottan där statyn hittades ligger mitt i berget varför det var det omöjligt att bygga en helgedom på platsen. Men grottan, som heter La Santa Cueva, kan nu för tiden besökas, även om det kräver god kondition. För att komma till grottan måste man nämligen gå nerför en bergsstig och 120 höjdmeter ner ligger grottan. Stigen till grottan är brant och jag kan inte rekommendera att personer som har svårt att gå ger sig ut på den; den är 2,70 km lång och turen tar cirka 1 timme och 10 minuter först ner, och sedan upp igen. Det är faktiskt bara ett fåtal besökare som ger sig ut på stigen ner till grottan, men det sägs vara värt det.

I prakt överträffar bergsformationerna alla byggnader.

I dag är helgedomen ett kloster som tillhör benediktinerorden och där bor 42 munkar. Runt denna nuvarande katolska helgedom och kloster har det vuxit fram en liten by med restaurang, caféer, turistkontor, souvenirbutik, matbutik, museum, hostal och ett hotell. Hotellet heter Hotel Abat Cisneros och det är här som vi bor under vårt besök. Hotellet har tre stjärnor, dess restaurang är okej och det ligger bara ett stenkast från basilikan och kryptan med madonnan, som är den största attraktionen här.

Det ligger ett stort torg framför basilikan. Hotellet ligger i den röda byggnaden till höger.

Så snart vi har kommit i ordning på hotellet, som kostar ungefär 130 euro utan frukost, går jag ut och besöker basilikan. Man kommer in i basilikan via en fin patio och i själva rummet i basilikan finns ett imponerande altare och en massa guld. Inträdet i basilikan är gratis för residenter i Spanien. För alla andra kostar ett besök 6 euro och för att komma in och se statyn av La Virgen de Montserrat (kallad La Moreneta (den lilla mörka)) måste man boka tid och det besöket kostar 8 euro. Då detta är mitt tredje besök i Montserrat, och jag redan har sett madonnan, hoppar jag över det denna gång. Madonnan är omgiven av monstruösa mängder guld och ädelstenar, och man går på led förbi tronen där hon står, men man får inte stanna för att fotografera.

Portalen som leder in till basilikan.

Förutom basilikan besöker jag den ”Mystiska källan till livets vatten”, som ligger precis bredvid basilikan. Den är ganska trevlig att se på grund av alla de många färgade stearinljusen som står tända framför en bild av madonnan.

Genom historien har klostret kommit att drabbas av en del dystra händelser, särskilt på 1800-talet, under Napoleonskriget, för 1811 och 1812 både brändes och plundrades klostret, och många munkar mördades samt ovärderliga skatter stals.

Basilikan sedd från insidan.

Under det spanska inbördeskriget torterades 23 munkar och präster till döds under den religiösa förföljelse som ägde rum.

I slutet av 1900-talet och början av 2000-talet präglades klostret av interna konflikter och två av abbotarna avskedades på grund av mycket auktoritärt beteende samt homosexuellt beteende bland munkar och präster. Under samma period inträffade flera fall av sexuella övergrepp mot minderåriga av särskilt en man, som kallades ”ett sexuellt rovdjur”, som präglade livet i klostret under mer än 30 år.

Vägen upp till källan flankeras av massor av stearinljus.

Klostret har ett av Spaniens finaste bibliotek och det finns en pojkkör, vars historia sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Denna pojkkör är den äldsta i västvärlden och heter La Escolanía de Montserrat. Kören består av cirka 50 pojkar och de bor, studerar och sjunger på klostret.

Låt oss säga det direkt: vi fascineras mest av det vilda bergslandskapet där klostret ligger. I dag är detta en naturpark med massor av vandringsleder som leder igenom detta mycket speciella naturfenomen som bergen utgör. De har fått sina speciella runda former av erosion under miljontals år och de är mycket vackra. Sådana här berg finns inte någon annanstans i Spanien.

Här ses flera berg i all sin prakt.

En bergsbana, Funicular de Sant Joan, som börjar mitt i staden, tar med besökare upp till en bergsplatå som ligger på 1 000 m ö.h. (klostret ligger på 720 m ö.h.). Resan tar cirka 10 minuter och det är cirka 20 minuter mellan varje avgång. En enkelbiljett kostar 10 euro och en tur-och-retur kostar 16 euro. Jag väljer en enkelbiljett för jag vill gå ner tillbaka till hotellet. Vandringen ner tar cirka 40 minuter och det är riktigt trevligt att vandra genom det ovanliga bergslandskapet och jag är glad att jag valt detta. Jag ser bergsgetter som hoppar runt i landskapet till glädje för oss besökare.

Bergen tar huvudrollen överallt.

När det gäller den andliga aspekten av klosterbesöket (vilket betonas mycket på klostrets webbplats: https://abadiamontserrat.cat/en/our-lady/ (på engelska)) passar det nog bäst för katoliker och för personer som kan låta sig fängslas av atmosfären, heligheten och guldet. För oss andra är det svårt att känna entusiasm, kanske särskilt med tanke på de pedofilskandaler mot altarpojkar och medlemmar i pojkkören, som har präglat klostret i över 30 år. Det är en skam mot den kristna tron att präster och munkar har förgripit sig på minderåriga i årtionden och till och med försökt ljuga om det. Det senaste fallet av detta i Montserrat inträffade 2021. Det känns därför som ett uttryck för extremt hyckleri när man utanför basilikan kan se en relief i sten föreställande en munk som skyddande hållersina händer om två unga pojkar som ser upp på sin ”beskyddare” med tillbedjan och respekt.

Nu har vi fått nog av kloster för en tid och kör därför ner till byn Monestir, där vi hittar ett litet konditori som serverar kaffe och croissanter.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.