Möt Kjell Sporrong som låter kreativiteten flöda

Möt Kjell Sporrong som låter kreativiteten flöda

Kreativiteten har alltid varit betydande i Kjell Sporrongs liv. Även om han fått utlopp för sin kreativitet i både bland annat modedesign och inredning är det kanske nu som den verkligen blomstrar. Kjell Sporrong har nämligen plockat upp barndomens favoritleksak – färg och pensel – och sedan fyra år ger han också uttryck för kreativiteten med färg på duk.

Kort info

Namn: Kjell Sporrong
Född: 1962 i Stockholm
Bor: I Estepona med sommarstuga utanför Stockholm
Gör: Konstnär, inredare samt uthyrning av sina egna hus och lägenheter.

Naturen inspirerar

”Inspirationen kommer många gånger från naturen, jag är ofta ute och går. Jag älskar den andalusiska naturen. Men jag målar ju inte av den, naturen, men en färg eller strukturen i ett löv, olivstammar mot en grön sluttning, torr, brunröd jord inspirerar mig.”

Orden är Kjell Sporrongs svar på varifrån han hämtar inspirationen till sina tavlor och på frågan om vad hans konst förmedlar svarar han: ”Konsten och måleriet förmedlar, för mig, skönhet och/eller en speciell känsla. Det ligger naturligtvis i betraktarens öga. Men det är det som är roligt med konst. Min konst är abstrakt, och när de som ser min konst börjar prata om vad de ser, då känner jag att jag har lyckats.”

Framgångsrika utställningar

Kjell Sporrong har hittills haft sex utställningar och han har redan flera bokningar för 2022, och försäljningen från utställningarna går bra. Vid förra utställningen i Estepona i oktober sålde han 19 målningar och vid utställningen innan det 23 stycken. Det om något får man se som bekräftelse på att hans konst är uppskattad. Och förutom att den Andalusiska naturen skänker honom inspiration är det också här i Andalusien som han fördjupat sig i målarkonsten. Bland annat har han gått kurser hos Joy Fahey i Mijas. Den första var en kollagekurs, sedan blev det en kurs med färger och blandandet av färger. Därefter blev det en kurs som hette Måla som Monet med stilen som kallas impressionismen. Kursen därefter kallades Abstract landscape, och det var den som riktigt fångade honom.

”Det där med abstrakta landskap kände jag direkt var rätt för mig. I abstrakt konst kan jag arbeta med olika tekniker, vilket passar mig utmärkt, för jag blir lätt uttråkad om jag arbetar med samma teknik för länge”, förklarar Kjell Sporrong.

Kommande utställningar:
Fuengirola: Gallery Art Club: Vernissage 18 mars och utställningen pågår i en månad.
Estepona: La Casa de las Tejerinas: Vernissage 27 oktober och utställningen pågår i tre veckor.
För mer information om tavlor och utställningar, se: www.kjellsporrong.com

Material och teknik framför motiv

I dag har Kjell Sporrog en ateljé i bottenvåningen av huset där han bor. Där står det dukar, penslar och färger på varje ledig yta och där kan han skapa fritt och ostört.

”Det är sällan jag har ett motiv i tanken, målningen bara växer fram på duken. Oftast handlar det i stället om en speciell teknik som jag jobbar med under en period. Kanske jag använder mig av en skrapa, någon speciell pensel, eller så vill jag arbeta väldigt torrt eller som nu senast när jag upptäckt konstharts, som ger ett högblankt, modert uttryck och djupa färger. Då är det materialet och ny teknik som ger inspiration”, förklarar konstnären. Och nu blir han ivrig – med ett stort leende säger han att han kommit på mer som inspirerar honom: ”Jag tänker Barcelona med sina vackra byggnader, Grekland med det blå och gamla fönster där fönsterluckorna krackelerar, och Lissabon med de bedagade, vackra fasaderna – det älskar jag. Och så inspireras jag naturligtvis av andra konstnärer, som bland andra Tápies.”

Nere i ateljén faller jag själv för en tavla som för mig är finska Lappland – jag ser björkar och en sjö. Konstnären själv berättar att han ser Medelhavet och Andalusien. Så visar han mig en bild på ett konstverk som såldes direkt när hans senaste utställning öppnade. Där han såg en solnedgång såg en besökare dramatiska streckkoder medan en annan såg ljuset i tidernas begynnelse. Det visar hur häftigt det är med abstrakt konst – det finns så mycket att se!

Kort om livet innan Spanien
Gick Adolf Fredriks Musikklasser samt Frans Schartaus gymnasium i Stockholm. Studerade modedesign vid St. Görans gymnasium och Beckmans Designhögskola, i Stockholm, samt vid Parsons School of Design i New York.

Har arbetat med design för bland annat H&M och gjort en egen kollektion inom herrkonfektion. Hade syateljé på Birkagatan i Stockholm, där han bland annat sydde brudklänningar och mycket populära dufflar.

Grundade och drev en av Stockholms första concept stores, Bohem på Östermalm. En butik som bland annat fick mycket uppmärksamhet Elle Interiör och Sköna Hem.

22 år i Spanien

Där Kjell Sporrong sitter framför mig, vid matbordet i hans hem i Estepona, utstrålar han lugn och harmoni. Hela hans hem är vackert inrett i mjuka, ljusa jordtoner och atmosfären genomsyras av en positiv och hemtrevlig känsla. På bordet är det dukat med te och varma croissanter och i bakgrunden hörs lugn loungemusik och en sprakande brasa.

Trots att mötet med Kjell Sporrong är för att tala om hans konst kan jag inte låta bli att uppmärksamma den vackra, välbalanserade inredningen. Och detta vet jag inte är en okänd talang han har.

Det är nämligen så att Kjell Sporrong inte är ett nytt ansikte på Costa del Sol, han har bott här i 22 år. Det var drömmen om ett Bed & Breakfast som fick honom att flytta till först Mijas, där han i ett hus precis på stranden i Mijas Costa öppnade hotellet The Beach House. Där fick han, i hotellet med elva rum, frukostmatsal och poolområde, leva ut sin stora talang som inredare. Efterfrågan på inredningsdetaljer från hotellets gäster blev så stor att han i hotellet också hade en liten butik, där han sålde en del konst, porslin, inredningsdetaljer m.m. och flera gäster frågade även om varifrån bestämda möbler kom. Men med The Beach House, som bland annat uppmärksammandes med ett flersidigt reportage i svenska Residence, hade han inte tid för några andra inredningsprojekt än sitt egna. Och än mindre tid över blev det när han även öppnade hotellet The Town House i hjärtat av gamla Marbella.

Anekdot
När Kjell Sporrong var i Spanien för att titta på fastigheten som kom att bli hotellet Beach House, tyckte säljaren att visningen tog för lång tid och bad Kjell Sporrong att gå. Men Kjell var inte färdig med funderandet, så med hjälp av en jättelång tvättlina och en uppblåsbar madrass, låg han och skvalpade i vattnet och studerade fastigheten samtidigt som han funderade på om det var rätt objekt för det som kom att bli The Beach House.

Uppskattad inredare

Hans stora passion för dekoration och inredning fick dock mer tid i hans liv när han 2009, efter ca tio år, lämnade hotellägarlivet bakom sig. Efter en kortare period med en concept store i Marbella, började han nämligen att fokusera mer på projekt med allt från totalrenoveringar till enbart inredning.

Kjell Sporrong har en förmåga att se helheten och skapa helhetsintryck oavsett om han målar eller arbetar med hus, trädgård eller inreder enstaka rum. Och tack vare ett par kloka investeringar i uthyrningsobjekt kan han i dag arbeta med inredning mer som en fritidssysselsättning samtidigt som han i lugn och ro kan låta färgerna flöda på duken.

Text: Sara Laine, sara@norrbom.com
Foto: Mugge Fischer & Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.