Möt Pär Magnus Roos – Från småstadkille till fotbollsklubbsägare

Möt Pär Magnus Roos - Från småstadkille till fotbollsklubbsägare

Pär Magnus Roos, född och uppvuxen i Slagsta, Eskilstuna, har inte bara gjort en stor internationell karriär genom sitt framgångsrika yrkesliv, han har också förverkligat drömmen om att förvärva en egen fotbollsklubb. I allt han gjort har han alltid haft en stark koppling till sport och hans driv om att visa att en kille från en småstad faktiskt kan (något han själv kallar revansch) har fått honom att gå långt.

90-talet, en produktiv period

I bakfickan har Pär Magnus high school utbildning från Kingswood Oxford, studier i media och kommunikation från Lunds universitet samt examen från IHM Business School och RMI Bergs. Sin karriär inledde han i Stockholmstrakten för ett mediaföretag med tidningen Nöjesguiden. Sedan blev det ett avbrott i arbetet på grund av militärtjänstgöring och eftergymnasiala studier, innan han 1990 återvände till huvudstaden för att starta sitt första egna företag – S-Comm AB. Med detta fick Pär Magnus stora framgångar och företaget blev en föregångare inom sportmedia och marknadsundersökningar. Det dröjde inte länge innan företaget expanderade till Norge och Danmark och år 2000 täckte det hela tolv länder.

”Perioden under 1990-talet var en otroligt produktiv period för mig. Förutom att företaget växte till att bli världsledande inom sportmarknadsundersökningar var jag bland annat även ute och föreläste i hela världen och så skrev jag två böcker”, berättar Pär Magnus, som vid millenniumskiftet började ett nytt kapitel i sin karriär.

Nycklar till framgång

År 2000 sålde han företaget till en konkurrent – SportBusiness.com – i England och 2004, när en av hans döttrar föddes, beslutade han sig för att trappa ner på arbetstakten och spendera mer tid med familjen. 2010 tog han upp den internationella karriären igen, men nu som konsult – varmed han på allvar kunde kombinera sina färdigheter som marknadsföringskonsult med sin stora passion för sport. En av hans kunder var Ericsson, och han tog bland annat fram Ericssons globala strategi och undersökningar, bland annat i samband med Volvo Ocean Race.

Pär Magnus framgångar har tagit ut honom på otaliga resor ut i världen. Han har arbetat i 53 länder och under en period hade han närmare 195 resdagar om året. Karriären har också varit en resa inom honom själv i vilken han kommit att identifiera sina nycklar till framgång.

”Att tycka att det är spännande med problemlösning och att vara kreativ har varit avgörande”, berättar Pär Magnus. Han ser revansch som en stark drivkraft – att bevisa för sig själv att en person, uppvuxen i en småstad på 1970-talet, kan uppnå stora framgångar både i Stockholm, Norden, Europa och världen. ”Även nyfikenhet och förmågan att lyssna och vara anpassningsbar är grundläggande egenskaper som jag ser som avgörande för den resa som jag gjort från Eskilstuna till hela världen. Det är alltså det där småstadskomplexet som har gett mig motivation och drivkraft genom hela min karriär”, förklarar Pär Magnus.

Spanien och fotboll

Pär Magnus bor i dag växelvis i Sverige och Spanien. Hans koppling till Spanien sträcker sig tillbaka till 1972. Det var då som han reste utomlands första gången – till Magaluf. Han minns att det var en spännande resa; det var första gången som han flög samt första gången som han badade i en pool, och den resan lämnade ett bestående intryck på honom. Åren 1997–2012 ägde han en lägenhet i Santa Ponsa på Mallorca, och han har även haft en bostad i bland annat Dubai, men det är Spanien som han nu har återvänt till när han slagit sig ner med familjen på Costa del Sol.

”Här har jag hittat en plats med själ, kultur och tradition, och här finns också känslan av småstad. Jag har kvar småstadsmentaliteten och trivs när man hälsar på dem man möter i matbutiken, och jag trivs med ärliga människor”, ler Pär Magnus.

Det är dock inte bara för småstadslivet som Pär Magnus och familjen har valt att flytta in i ett hus i Marbella. Läget är också strategiskt valt för hans jobb – Pär Magnus har nämligen förverkligat sin dröm om en egen fotbollsklubb.

”Det var en idé som föddes när jag jobbade som konsult åt Sven Göran ’Svennis’ Eriksson, när han var fotbollstränare i Kina. Under en flygresa till Kina började vi prata om att jag nog skulle sikta på att en dag äga en fotbollsklubb”, berättar Pär Magnus.

Klubbdirektör- och ägare

Europa Point F.C.* heter resultatet av samtalen med Svennis för många år sedan. Klubben, som förvärvades för drygt ett år sedan, har sin hemarena på Gibraltar och Pär Magnus är både delägare och klubbdirektör.

”A-laget är med i den högsta gibraltiska ligan, Gibraltar Premier League, och målet är att nå de europeiska slutspelen – men vi har en femårsplan, innan vi når slutspelen fokuserar vi på att skapa en bra klubbkultur och bygga ett stark lag, mer i svensk ’vi’-anda”, förklarar han. Utmaningen att leda laget och arbeta med den stora blandningen av nationaliteter som finns i klubben är något som Pär Magnus verkligen tris med. Han betonar den spännande dynamiken med flera investerare involverade i klubben och ser det som en möjlighet att kombinera nytänkande och kulturell anpassning.

”Att driva en fotbollsklubb är lite av en kombination av ’lek’ och jobb. Leken är min kärlek till fotbollen, som jag ju haft hela mitt liv, och samtidigt har jag stort ansvar gentemot investerare, sponsorer och andra intressenter, vilket gör det till ett jobb. Att vara klubbdirektör kräver dessutom en mångsidig förmåga att hantera flera ansvarsområden inklusive tränare, spelare, investerare och media. Det är en spännande och rolig utmaning som kräver förmågan att jonglera med ’många bollar i luften’”, förklarar Pär Magnus.

Solklar revansch

Att ha familjen i Marbella och jobbet på Gibraltar kräver en del jonglerande med tiden också. En typisk dag för Pär Magnus börjar med att han skjutsar sin son till skolan, följt av en lugn strandpromenad i San Pedro. Därefter spenderar han förmiddagen med jobb hemma, varefter han tar en siesta vid spansk lunchtid. På eftermiddagen åker han till Gibraltar för att träffa tränare och spelare samt för att se hur träningarna går. En ledig dag däremot snörar han gärna på sig ett par bekväma skor och ger sig ut på tur.

”Jag har inte hunnit med så många platser ännu, men en vandring som jag kan rekommendera är den som går utmed floden i Benahavís, den passar alla och så leder den genom fina omgivningar”, tipsar Pär Magnus.

Man kan verkligen säga att småstadskillen från Slagsta har fått sin revansch. Nu återstår bara att hålla tummarna att Pär Magnus femårsplan för fotbollslaget håller!

Namn: Pär Magnus Roos

Född: 1963 i Slagsta, Eskilstuna

Familj: Fru och tre barn

Bor: I Österskär och Marbella

Gör: Klubbdirektör och delägare för Europa Point F.C. samt flertalet styrelseuppdrag

*Läs mer om Europa Point F.C. i En Sueco november 2023

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.