Möt sång- och musikduon – Monica Silverstrand och Erik Grahn

Möt sång- och musikduon - Monica Silverstrand och Erik Grahn

Slut på middagsshower men fullt upp med livet!

Under mer än tio år har Monica Silverstrand och Erik Grahn underhållit med middagsshower på restaurang Garum på strandpromenaden i Marbella. De som gästat Garum dessa kvällar vet att det inte handlat om någon loungeliknande bakgrundsmusik – här har konceptet varit en helkväll med middag, under vilken Monica och Erik har bjudit på storslagna framträdanden mellan rätterna. Konceptet har varit riktigt populärt, så det är många som kommer att sakna middagsshowerna nu när den sista, sedan länge utsålda middagsshowen ges den 23 mars.

Så varför träffar jag Monica och Erik nu, när de spelar sin sista middagsshow? Jo, jag vill veta varför de slutar med något som har varit så framgångsrikt? Och vad ska de göra nu?

Sprudlande vänskap

När jag slår mig ner vid bordet där Monica och Erik redan sitter, på ett café i Marbella med utsikt över havet, förstår jag snabbt att jag här har två personer som verkligen funnit varandra som vänner. Det är första gången som jag träffar dem tillsammans, och det är riktigt härligt att få ta del av deras varma vänskap och samtal om allt mellan himmel och jord. Till exempel berättas det om utsökta måltider som Erik och hans fru bjudit hem Monica på, om födelsedagar som firats på stranden, då Erik tagit fram gitarren och Monica sjungit. Det var faktiskt så det hela började – Monica och Erik träffades när gemensamma vännen Rose-Marie Wiberg bad dem spela tillsammans på hennes födelsedag. Efter det blev det repris på en kräftskiva på restaurang Sardin i Marbella 2012 där duon spelade ett antal gånger. Sedan kom en förfrågan från restaurang Garum 2013, där de alltså fortsatt fram till nu.

Det liksom sprudlar vänskap omkring Monica och Erik. Det är härligt att se och det är nästan svårt att avbryta för att komma in på varför vi faktiskt träffas här i dag, en februariförmiddag med strålande sol.

Tidskrävande

”Ja, jo, middagsshowerna… Vi har bestämt oss för att sluta medan vi fortfarande tycker att det är jättekul och ligger på topp”, säger Monica. Erik nickar och fortsätter: ”Vi har bägge två tyckt att det har varit jätteroligt, men det tar också mycket tid att förbereda, och det begränsar oss i annat som vi vill göra”. Så tar Monica vid: ”Du förstår, det är väldigt mycket arbete inför de här middagsshowerna, även om vi bara har spelat några gånger på våren och några gånger på hösten. För att göra det riktigt bra krävs det mycket förarbete – man ska välja låtar, främst engelska men även några svenska eller spanska (många gäster är internationella), dessa ska repas in, vi ska förbereda extralåtar, i fall det inte känns helt rätt med någon av låtarna på spellistan just den kvällen etc. Våra middagsshower har nämligen varit mycket spontana, på så sätt att även om vi har haft en planerad spellista så har vi ibland under spelningen bytt ut en låt eller två för att vi känt att den passat bättre för publiken och stämningen just den kvällen. Dessutom har vi inte velat att varje middagsshow ska vara en kopia av den föregående, så det har varit en hel del jobb som påbörjats cirka sex månader innan själva speltillfället.”

Full fart framåt för Monica

Att middagsshowerna läggs på hyllan betyder inte att Monica, som kom till Marbella 2011, lägger upp fötterna på bordet och lutar sig tillbaka. Monica har nämligen många järn i elden och jobbar sedan länge, förutom som sångerska, både som fastighetsmäklare (med det egna företaget Marbella Vision) och som översättare, och så agerar hon också vigselförrättare. Hon är även aktiv inom SWEA Marbella och har ett svenskt rockband ”Run for Covers”, som spelar coverlåtar av t ex Tina Turner, Fleetwood Mac och Prince m.fl. – deras nästa spelning går av stapeln på den irländska baren Claddagh i Marbella den 26 mars (för fler spelningar, kontakt etc. se Monicas Facebooksida).

Erik vill leva livet

Erik å sin sida är just hemkommen från en resa i Sydafrika, där han bland annat varit på safari, och Zanzibar, där han njutit av dagarna vid havet, och kanske är det just mest Erik som vill trappa ner på de inbokade spelningarna.

”Efter många år som bankman i Sverige och i olika finansiella projekt, som t ex elektroniska betalsystem här i Spanien sedan jag kom hit för 20 år sedan, så vill jag nu ’jobba på att bli bra på att leva’”, säger han skämtsamt och fortsätter: ”Jag vill ha friheten att leva, resa, spela golf och bara ha det bra”, och det kan man ju inte klandra en man i sina bästa år för!

Sången och musiken tystnar inte

Att det inte blir fler middagsshower betyder dock inte att Monica och Erik aldrig mer kommer att spela ihop igen.

”Musiken kommer aldrig att tystna för mig så länge jag andas”, säger Erik, och får medhåll av Monica, som berättar att de visst kommer att spela tillsammans igen: ”Vi kommer fortsätta att spela vid bröllop, alltså vid själva vigselakten – inte festen efteråt. Detta kräver visserligen tid med förberedelser, då vi behöver repa in de sånger som brudparet önskar, men det handlar inte om en helkvällsrepertoar. Vigslar är en utmaning – att göra det på vårt sätt men ändå så att brudparet tycker om det, och det gillar vi! Dessutom är en vigsel ju en oerhört speciell stund, som vi gärna bidrar med rätt känsla till.”

Erik och musiken

För Eriks del kom musiken tidigt in i hans liv. Man kan nog säga att han har musiken i generna, för han kommer från en familj med musiker på både sin mammas och pappas sida. Numera speglas talangen även i musikersläkten Grahns yngre generationer som kusinbarnen Albin Grahn och Agnes Grahn som är flitigt anlitade i dagens musik-Sverige och ofta ses på tv. Själv började Erik musikskolan i Falköping redan som sexåring. Han startade med att spela fiol och senare blev det trumpet, som han tyckte var roligare – och riktigt roligt var det att spela låtar av Louis Armstrong. Men i 20-årsåldern kom livet emellan med jobb, fru, barn. Då blev musiken mer en hobby, och han lärde sig själv att spela piano och gitarr.

Monica och musiken

Medan Erik valde att ha musiken som hobby skapade Monica en karriär inom musiken i Sverige, och hon behöver knappt någon presentation. Monica har sjungit hela sitt liv och känns igen från bland annat det kända dansbandet Wizex, flera Melodifestivaler, musikaler som bland annat FAME och Kristina från Duvemåla, och hon har vunnit Country-SM med tjejbandet Country Rox. Hon har också släppt flera soloskivor, medverkat i flertalet tv-program, gjort rösterna till flera av Disneys tecknade karaktärer (”alla elaka tanter”) och körat med de flesta kända namn inom den svenska musikvärlden och även många internationella som bland andra Celine Dion, Lasse Berghagen, Louise Hoffsten, Robban Broberg och hundratals andra.

Slutligen vill Monica och Erik framföra sitt djupt kända tack till alla tusentals personer som under elva år kommit och låtit sig underhållas: ”Vi är mycket tacksamma för alla dessa år och kommer att sakna er alla.”

Kort info

Namn: Monica Silverstrand

Född: Stockholm 1960

Bor: Marbella stad

Familj: Bror, syster, två döttrar och tre barnbarn

Gör: Sångerska, fastighetsmäklare, översättare och vigselförrättare. Och livsnjutare!

Facebook: monica.silverstrand

Namn: Erik Grahn

Född: Falköping 1952

Bor: Guadalmina, Marbella

Familj: Fru Camilla, två egna barn, Camilla har fyra barn och tillsammans har de elva barnbarn. Erik har även en fosterdotter, som gett honom två barnbarn och ett barnbarnsbarn

Gör: Njuter livet, musicerar, lagar mat, spelar golf etc.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.