Portugal – den spännande grannen: städerna Nazaré och Fátima

Portugal – den spännande grannen: städerna Nazaré och Fátima

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Den iberiska halvön utgörs av Spanien och Portugal, och även om det är lätt att tro att de båda länderna därmed skulle vara ganska lika varandra så stämmer inte det. Portugal har nämligen en helt egen charm och karaktär. Det är som om landet ännu inte har förlorat sin oskuld och det framstår mer ursprungligt och äkta, mindre modernt och mer orört och öde. Till ytan är landet 92 090 km2 stort (jämfört med Sverige som är 528 860 km2) och har ca 10 miljoner invånare. Hälften av landets invånare bor dock i de två största städerna, Lissabon och Porto, så stora delar av landet är mycket öde och folktomma. Denna månad börjar vår resa i den spännande kuststaden Nazaré.

Nazaré

Det är ca 400 km från Málaga till staden Beja (övernattning) och det är den vägen vi tar för att komma till Nazaré. Nazaré ligger 125 km norr om Lissabon, har 15 000 invånare och ligger vackert vid en fantastisk sandstrand.  Detta var från början en fiskeby, och det fiskas fortfarande, men i dag har turismen och framför allt surfare satt sin prägel på staden.

På den tiden när det var en fiskeby var det ett mysterium varför så många fler fiskare drunknade här jämfört med i andra fiskebyar längs Portugals västkust. Med tiden upptäckte man dock att det berodde på en mycket speciell undervattensgeografi strax utanför stranden. En mäktig undervattensravin slutar precis där stranden ligger, och det är inte bara en liten, oansenlig ravin, nej här handlar det om en som är 235 km lång och 5 000 m djup – nästan tre gånger så djup som Gran Canyon. När vattnet från Atlanten pressas in i denna ravin och svallar in när det stormar, skapas enorma vågor där vattnet träffar den norra delen av klippan, där borgen och fyren står. Här uppstår faktiskt världens största vågor, och de är både högre, tyngre, starkare och mer oförutsägbara än på någon annan plats på planeten. Det är inte konstigt att det är svårt att styra en liten fiskebåt på dessa, så Nazaré är en farlig plats att fiska på.

Men även om världens största vågor kanske avskräcker fiskare är de fantastiska för världens tuffaste surfare. Sedan surfarna upptäckte Nazaré för ungefär tio år sedan har världens tuffaste surfare vallfärdat till staden för att rida på dessa monstervågor, som kan bli upp till 25 m höga. Hawaii och Kalifornien kan slänga sig i väggen, för inget kan jämföras med vågorna på Nazarés norra strand. Den norra stranden blev riktigt känd när surfaren Garreth McNamara från Hawaii kom med i Guinness rekordbok 2011, när han surfade på en 23,77 m (78 fot) hög våg. År 2017 surfade brasilianaren Rodrigo Koxa på en 24,38 m (80 fot) hög våg, men i Nazaré hoppas man snart kunna surfa på ”The 100 foot wave”, även känd som ”Big Mama”. Och om en sådan våg en dag skulle bildas någonstans så blir det utan tvekan i Nazaré. 

Se ett klipp med Koxa på monstervågen här: https://www.theguardian.com/sport/video/2018/apr/30/rodrigo-koxa-rides-biggest-wave-ever-surfed-video

Surfaren ses som bara en liten prick på vågen och hur han lyckas hålla sig upprätt på brädan är ett mysterium. Att det är farligt råder det ingen tvekan om och nästan alla dessa surfare har råkat ut för allvarliga olyckor som brutna fotleder, ryggar, armar, ben – allt möjligt. Det är livsfarligt men det måste vara mycket spännande då människor är villiga att riskera liv och lemmar för denna ”rush”. Hittills har alla överlevt, som tur är. Alldeles speciellt är det om surfaren lyckas surfa i tunneln som uppstår när vågen bryter. Under några sekunders tid omges då surfaren av vatten på alla sidor, samtidigt som hen lyfts upp av en enorm kraft. I surfarkretsar kallas tunneln ”the barrel” och Garreth McNamara har döpt ett av sina barn till Barrel!

När surfare ska ut i vattnet paddlar de normalt med sina armar, men så kan de inte ta sig upp på de enorma vågorna. I stället dras surfaren ut på vågen av en vattenscooter med en annan mycket erfaren surfare vid styret. Det är inte någonting som vem som helst kan göra.

Vi kommer fram till Nazaré om eftermiddagen och checkar in på vårt hotell Praia, 100 meter från den södra stranden. Stranden är över två kilometer lång och mycket bred med fin gul sand, så den är naturligtvis attraktiv, men vi ser nästan ingen i vattnet. Detta beror på att vattnet här är iskallt på grund av den kalla havsströmmen som löper hela vägen ned längs Portugals västkust.

Från stranden går en kuggstångsbana upp till toppen av klippan som åtskiljer Nazarés två stränder: den södra stranden och den norra stranden. På toppen av klippan ligger den stadsdel som heter Sitio och i slutet ligger borgen med fyren. Här kan man med fördel stå i oväder och titta på monstervågorna som slår in mot den norra stranden.

Förr i tiden var Nazaré en död stad om vinterhalvåret, men nu för tiden finns här människor året runt, då de största vågorna kan upplevas från oktober till mars. Detta innebär att de vilda surfarna anländer i slutet av oktober och med dem kommer åskådare och nyfikna, som bara vill uppleva den alldeles fantastiska synen av vågor som är högre än åttavåningshus.

Vi besöker Nazaré i början av oktober och då surfarna med deras följe ännu inte anlänt är det inte överfullt. Vi besöker borgen där det finns utställningar med surfbrädor och intressanta foton av surfare ute på vågorna. Tyvärr är vädret lugnt när vi är här, så vi ser inga monstervågor.

Från borgen finns det en stig som slutar i en trappa som leder ned till den norra stranden, så den måste vi utforska. Nere på den öde stranden sitter vi i sanden och beundrar vågorna som brusar in från Atlanten. Det är fascinerande att bara sitta där och titta på vattenmassorna som rullar in mot stranden. Vi är helt trollbundna av skådespelet, även om vågorna är relativt små.

Det är spännande att besöka Nazaré och uppleva denna en gång fattiga fiskeby, som nu är full av välstånd tack vare sin status som planetens surfar-hotspot.

Du kan se en video om vild surfing från Nazaré här: https://www.redbull.com/cl-es/sessions-nazare-olas-gigantes-surf-1-marzo-2017-video

Fatima

Fatima är en stad som ligger drygt en timmes bilresa (63 km) från Nazaré, och som nu är Europas näst största vallfartsort för katoliker efter Lourdes i Frankrike. Denna stad blev berömd när jungfru Maria, i vackra vita kläder, visade sig för tre herdebarn här den 13 maj 1917, och sedan den 13:e i varje månad fram till oktober 1917, då hon sågs för sista gången. Sista gången hon uppenbarade sig bevittnade 70 000 personer händelsen, som senare blev känd som ”El milagro del sol”.

De tre barnen, Jacinta, Lucía och Francisco, var ute och vallade familjens får när Maria plötsligt visade sig vid ett träd i närheten av en liten grotta. Maria uppmanade barnen att varje dag be för alla syndare och för påven. Några år senare dog Jacinta och Francisco av tuberkulos men Lucía blev nunna och levde fram till 2005. Alla tre är begravda i den stora kyrkan som stod klar 1928 och som nu är centrum för dessa pilgrimsfärder.

Framför kyrkan finns ett stort torg och till vänster finns ett mindre kapell som byggts på den platsen där uppenbarelserna ägde rum. Här pågår ständigt mässa och bön, och även om det är relativt få besökare när vi är här, är kapellet nästan fullt. Inne i kyrkan kan man se de tre barnens gravar och altartavlan, vars motiv visar händelsen. Dock har det lagts till en katolsk präst, då det ju en präst helst ska vara närvarande vid sådana stora uppenbarelser – trots att ingen sådan var på plats när det skedde.

En del människor utnyttjar besöket i Fatima för att gå botvandring på knä från torget in till kyrkan. Det är en sträcka på 400-500 meter, som naturligtvis är hårt för knäna, men när vi är här ser vi att alla som gör botvandringen i dag har knäskydd.

På denna plats råder det utan tvekan en alldeles speciell atmosfär och jag kan helt klart rekommendera ett besök här. Inte minst för att man även kan besöka den nya kyrkan med plats för 6 000 personer, som byggts på andra sidan torget. Varje år besöks Fatima av ca 7 miljoner människor, och detta är verkligen en fascinerande plats.

Efter Nazaré ska vi nu fortsätta till Arouca och Europas längsta hängbro. Läs mer om detta i nästa nummer av En Sueco.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco